Ne pare rau, vizionarea acestei pagini nu este posibila in Internet Explorer 6, 7.
Pentru a explora continutul citynews.ro, va rugam sa downloadati unul din urmatoarele browsere:
Pentru a beneficia de experienta completa a sitului citynews.ro, va rugam sa downloadati unul din urmatoarele browsere:
Continua pe Citynews.ro
×
inchide
Go to TOP
Miercuri, 15 Aug. 2018, 11:02
0
2770

Lucrări profesionale pentru întreținerea terasamentelor blocurilor de locuințe

În unele orașe, lucrările realizate la terasamentele blocurilor de locuințe sunt depășite și afectate de condițiile meteorologice. Cele mai mari probleme apar în timpul iernii și în perioada ploilor. Iarna apare fenomenul de îngheț-dezgheț și de aceea se produc eroziuni care distrug terasamentele blocurilor. Locatarii care stau la ultimele niveluri ale unor imobile de acest fel, au probleme în apartamente mai ales la nivelul plafonului.

1. Ci
Video 2: 
Video 3: 
Video 4: 

 

Proprietarii care locuiesc la ultimul etaj sunt nevoiți să facă reparații la terasamentul blocului deoarece doar așa pot preveni defectarea instalațiilor electrice, a zugrăvelilor și tencuielilor în apartamente. Există firme specializate care realizează lucrări de hidroizolații terase care pot preveni și combate toate aceste probleme de la acoperișurile sau terasamentele blocurilor.

Astfel de lucrări nu sunt plătite doar de locatarii de la ultimul etaj al clădirii, ci de toți locatarii din clădire, în mod egal. Conform legii, administratorul de bloc este obligat să păstreze blocul în bune condiții. Dacă apar probleme la acoperiș, costurile pentru reparații trebuie să fie suportate de toți locatarii. Aceste obligații apar scrise în Legea 230/2007

Există blocuri în care locatarii nu sunt de acord să participe la repararea acoperișului sau a terasei din rea voință, pentru că ei nu locuiesc la ultimul etaj. Desigur problema banilor este cea care îi face să refuze să participe alături de locatarii care sunt direct afectați de problemele cu eroziunea terasei blocului. Ei trebuie să știe că acoperișul la fel ca scara și subsolul blocului sunt spații comune. Aceasta înseamnă că toți locatarii trebuie să accepte să plătească pentru lucrările de reparațieși întreținere ale acestora. Lucrările trebuie făcute în cele din urmă deoarece, în caz contrar, se poate ajunge la daune mai grave. Cheltuielile trebuie să se împartă la numărul de locatari și astfel toți vor contribui pentru rezolvarea problemelor blocului.

În ziua de azi locatarii sunt greu de convins să fie de acord cu astfel de lucrări, mai ales că nu le pasă de cei care locuiesc la ultimul etaj șisunt direct afectați de distrugerea terasamentului blocului.

Materiale pentru repararea teraselor sau acoperișurilor blocurilor mai vechi:

Soluții pentru acoperișul blocului în cazul în care acesta are tabla degradată sunt: tabla zincată, țigla, tabla tip țiglă. Dacă se aleg țigle există riscul ca acestea să cadă la un moment dat din cauza condițiilor atmosferice și să distrugă automobilele parcate sau și mai rău, să rănească persoanele care merg pe lângă bloc. Smoala și adezivul de tip smoală reprezintă o soluție pentru terasa blocurilor dacă se face izolație. Cartonul bitumos poate fi folosit și la terasamente și la acoperișuri pe bloc. Cartonul bitumos de tip onduline ar fi o soluție pentru că acest material rezistă la intemperii iarna, sau la grindină.

Membranele bituminoase sunt bune la hidroizolații la blocuri. Acestea previn infiltrarea apei și ajută la refacerea hidroizolațiilor la terasele blocurilor mai vechi. Acest material este rezistent și de aceea poate fi utilizat la terase, subsoluri, acoperișuri, fundații și la alte elemente de construcții. Au bitum modificat, armătură din fibră de sticlă sau din poliester nețesut, iar la partea de deasupra au nisip, ardezie minerală, folie de aluminiu și altele. Membranele sunt aditivate cu polimeri plastomeri sau elastomeri. Cele aditivate cu polimeri elastomeri pot fi cu flexibilitate la rece la minus 15-20-25 grade Celsius. Sunt folosite la acoperișuri plane, curbe, la lucrări complexe.

Membranele bituminoase au aderență bună la diferite substraturi, rezistență mecanică excelentă, au proprietăți de elasticitate la temperaturi scăzute, sunt rezistente la radicațiile ultravioletele, la diferențele de temperatură și la alți factori de mediu. Au o durabilitatea în timp de cel puțin 15-20 ani.

Care sunt obligațiile locatarilor din bloc?


Înainte de începerea unor astfel de lucrări și deci de semnarea contractului trebuie acordul Asociației de Proprietari. Se întocmește un tabel nominal cu semnături, în care trebuie să semneze un număr de jumătate + 1 locatari. Desigur este important să semneze toți locatarii de la ultimul etaj, care sunt direct afectați de deteriorarea terasei sau acoperișului blocului. Contractul trebuie să fie semnat și de administratorul blocului și de președintele asociației de locatari. 

Toți locatarii din bloc trebuie să suporte în mod egal cheltuielile pentru părțile comune. De exemplu, există cheltuieli care se plătesc la numărul de persoane:

• Lumina de pe scara blocului
• Lumina din spațiile comune, din boxe
• Curentul care este consumat de hidrofoarele de lasubsol
• Ascensorul
• Serviciile cu deratizarea blocului
• Ridicarea gunoiului
• Salariul femeii care face curățenia pe scara blocului
• Curentul la subsol, pe scara blocului, care alimentează liftul
• Cheltuieli pentru încălzirea spațiilor ce se află în proprietate comună (ex. hol, casa scărilor, uscător)
• Lucrările de reparații și întreținere din spațiile comune
• Consumul de apă din spațiile comune
• Lucrările de canalizare din bloc din spațiile care sunt în proprietate comună.
Locatarii trebuie să suporte cheltuielile pentru anumite îmbunătățiri la bloc. Astfel de reparații și lucrări pot fi:
• Repararea terasei blocului
• Instalarea sau repararea interfonului
• Zugrăvirea blocului la exterior și pe scara blocului
• Repararea sau chiar schimbarea liftului (atunci când este cazul)
• Înlocuirea conductelor și a țevilor depășite, vechi, deteriorate
• Curățenia pe scara blocului
• Înlocuirea becurilor și a altor consumabile în spațiile comune din bloc.

Locatarii de la etajul 1, parter și mezanin pot fi scutiți de plata liftului. Aceștia ar trebui să nu contribuie nici la plata energiei electrice consumate de lift deoarece ei nu folosesc deloc liftul. Pentru aceasta ar trebui ca la lift să existe un contor al energiei electrice separat.

Articole din aceeasi categorie
Constituit în anul 2013 din inițiativa Consiliului Județean Cluj, AgroTransilvania Cluster a primit cea mai înaltă distincție de certificare a managementului la nivel european - Eticheta de excelență
05 Apr. 2019
12:29
0
Pentru că în România sunt peste 1.500.000 de antreprenori și pentru că în ultimii 25 de ani, doar una din două companii românești supraviețuiește, un club independent dedicat antreprenorilor își propu
03 Apr. 2019
12:25
0
După ce la mijlocul lunii februarie Sinterom SA a anuntat ca va intra într- un proces de restructurare menit să-si puna in valoare dotarile tehnice, vizându-se relansarea exclusiva a fabricaţiei de
21 Mar. 2019
08:30
2
Compania clujeană Life is Hard, calificată pentru al șaselea an consecutiv în finala European IT & Software Excellence Awards, a câștigat trofeul “Soluția anului 2019” la categoria Public Sector o
15 Mar. 2019
10:37
0
Bursa de Valori Bucuresti (BVB) si Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat organizează joi, 28 februarie, la Grand Hotel Italia workshop-ul “Investeste pentru viitor!”, precum și
27 Feb. 2019
13:14
0
La 11 luni de la preluarea în portofoliu, planul de reorganizare al Clujana S.A. a fost aprobat la începutul săptămânii de către adunarea generală a creditorilor.
15 Ian. 2019
08:30
1

Post new comment

Adaugă comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.

Filtered HTML

  • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
  • Filtered words will be replaced with the filtered version of the word.
  • Taguri HTML permiseŞ <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.

Plain text

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență vor fi șterse.

Comentarii

01 Jan. 1970
02:00
01 Jan. 1970
02:00
01 Jan. 1970
02:00
Inchide