Cer educație rutieră obligatorie pentru toată lumea! Chiar ca probă la BAC!
România este pe ultimul loc în ceea ce priveşte siguranţa drumurilor din Uniunea Europeană. Țara noastră a avut cea mai mare rată a accidentelor mortale din UE - 98 la un milion de locuitori, dublu faţă de media europeană. Cauza o fi și lipsa infrastructurii rutiere, dar și lipsa minimei responsabilități în trafic.
Potrivit Comisiei Europene, în prezent doar două state membre - România şi Bulgaria - au o rată a accidentelor mortale mai mare de 80 de decese la un milion de locuitori. De asemenea, în 2017 majoritatea statelor membre aveau o rată a accidentelor mortale mai mică de 60 de decese la un milion de locuitori, iar opt din aceste state aveau chiar o rată a accidentelor mortale mai mică de 40 de decese la un milion de locuitori, informa Agerpres. Ce diferență între noi și lumea mai educată!
O statistică rece și inertă ca moartea de pe șosele. Este, cred, al nu știu câtelea material de opinie în care scriu cât de importantă este educația. Cea rutieră. În editorialele mai vechi am oferit exemple concrete despre situații aberante prezente în trafic și care puteau fi atât de ușor evitate. Aici nu mai e vorba de civilitate, e vorba de viață. A fiecărui participant la trafic. Că este șofer, motociclist, bicilist sau pieton. Toți sunt responsabili pentru gesturile și acțiunile lor.
„Nemo censetur legem ignorare – nimeni nu poate fi considerat că nu cunoaște legea” este principiul care consacră prezumția cunoașterii legii și că nimeni nu se poate apăra invocând ignoranța din punct de vedere juridic. Pentru că sunt celebre expresii de genul întâlnite la diferiți participanți la trafic care spun și citez: „eu nu am făcut o școală de șoferi, așa că nu aveam de unde să știu ce să fac”, etc. E un argument des invocat mai ales de pietoni. Dar unul care nu are relevanță pentru că așa cum aminteam mai sus responsabilitatea juridică în trafic o are fiecare participant.
Astfel cred că educația rutieră e musai să devină obiect obligatoriu de studiu, în special în liceu. Aș forța chiar. Aș vedea această disciplină inclusă ca probă la Bacalaureat. Pentru foarte mulți poate părea o exagerare, sunt convins. Dar lecția învățată în școală s-a dovedit de multe ori salvatoare în viață. Așa că de ce nu am face un lucru ce poate reduce numărul morților de pe drumurile țării. Până o face statul autostrăzi, e mai la îndemână să educi!
Recomandari
Post new comment
Comentarii
Ce educatie rutiera vrei cand nici macar scoala de soferi nu se face ca lumea!
Din 10 care intra intr-un sens giratoriu, 7 nu semnalizeaza, fie din comoditate, fie pentru ca habar n-au ca trebuie, sau cum trebuie sa o faca!
La fel nu semnalizeaza vipanii nici cand schimba benzile nici cand se baga in depasiri, semnalizarea e ceva, asa, optional si doar pentru fraieri, majoritatea masinilor de peste 30.000 euro au saracele semnalizarea defecta!
M-am lamurit si cu tine, la intrare in sens, mai bine nu semnalizezi decat sa o faci aiurea, important e iesirea din sens. La ce scoala de soferi ai frecventat, la FF cumva?
Aşa, aşa dragă Cipri.....şi dacă se poate fără română şi matematică! Să fie doar educaţie rutieră, desen după tematici liber alese, educaţie-fizică, caligrafie, educaţie sexuală, dirigenţie interactivă şi la sfârşit opţional, o probă de bâză sau de filcău!
Totul cu camere de luat vederi, cu jandarmi şi poliţişti sub acoperire!....şi bineînţeles fără şpăgi!