Ne pare rau, vizionarea acestei pagini nu este posibila in Internet Explorer 6, 7.
Pentru a explora continutul citynews.ro, va rugam sa downloadati unul din urmatoarele browsere:
Pentru a beneficia de experienta completa a sitului citynews.ro, va rugam sa downloadati unul din urmatoarele browsere:
Continua pe Citynews.ro
×
inchide
Go to TOP
Vineri, 09 Noi. 2012, 09:48
13
9126

Cum am ratat o chestie faină

Prima dată te loveşti de vameşi – îţi controlează buletinul sec, cu o privire scurtă. Zâmbeşti cât de cât, dar uitătura miliţianului de la ghişeu ţi-o taie scurt. Simţi că infractorul din tine e gata să iasă la iveală şi târâi geamantanul mai repede.

cum am ratat o chestie faina
Video 2: 
Video 3: 
Video 4: 

De la aeroport, iei autobuzul. Unul singur, pentru vreo sută de oameni care vor să ajungă la Gara de Nord. Şoferul e un miserupist simpatic, indiferent ce-l întrebi se lasă cu “mai întrebaţi”. Lângă mine doi tineri cu insignă de Steaua vorbesc despre U Cluj şi râd: i-am făcut, dă-i în gâţi de nemţi. Mă uit şi eu pe telefon şi văd că gozerul de Bucureşti, Buşcă, şi-a bătut joc de investitori.

Trecem printre clădiri faine şi oameni trişti. Autobuzul are cititoare de cartele magnetice, cîteva babe stau şi aşteaptă să vadă cum se plăteşte biletul. Se citeşte Cancan, se citeşte şi Click, şi-i o desfătare să-i auzi comentând.

La gară e rece şi e neplăcut. M-am păcălit – fata de la ziare mi le-a vândut pe alea de ieri. Degeaba-i spun – poate le-am luat de la alcineva? No bine, zic, pupa-m-ai adânc, las' că-s bune ş-astea. Năstase nu mai e deţinutul xyz, apare cu analize fiţoase cum că România a ajuns o colonie. Nu scrie rău, numai că nu prea le nimereşte – mă gândesc dacă şcolarul din Băşinaţii din Deal are internet – ca în celula fostului premier. Mă răzbun şi scriu repede: până la urmă, şi Năstase e tot un trofeu – dacă nu al calităţii, cel puţin al democraţiei.

Ştii ce nu-mi place mie când revin în ţară? - că lumea s-a obişnuit cu foarte puţin. Totul e un tranzit, o corvoadă imediată şi scopul suprem e să fii în trenul potrivit. Moldoveni, ardeleni sau olteni se lovesc unii de alţii şi ciulesc urechile când vocea anunţă trenuri sau întârzieri. În mod normal, oamenii ăştia ar putea socializa, şi-ar putea pune poveştile ca o slană pe ziar. În loc să bea un ceai, unii cu alţii, se uită toţi la norocoşii de dinapoia vitrinelor.

Dincolo, gara e o lume faină: oameni care duc, oameni care aduc poveşti. Părţi de ţări se întâlnesc cu părţi de ţări şi se amuşină şi se împacă. La noi, mergi în gară doar pentru că n-ai avut bani să-ţi cumperi un tren – lucru' tău, ardelenesc.

Mai am două ceasuri până trag ăştia trenul la linie. Între timp, m-am domesticit. Nu mă mai interesează nicio poveste, partea mea de ţară nu mai aşteaptă altă parte de ţară. M-am băgat şi eu după vitrine, din când în când mai întind cîte-un leu ţigănuşilor dintre mese. Peste zece ore voi fi acasă, voi prinde poate zorile de Cluj.

Am vrut să-ţi spun o chestie faină despre România – da' no, n-am cum: e o ţară de tranzit,
nu o poveste.

Voteaza articolul
Nici un vot
Articole din aceeasi categorie
Oraşul care se dezvoltă ameţitor ne creează ameţeli în trafic. Clujul este cu adevărat sub asediu la orele de vârf şi pare că soluţia salvatoare nu mai vine.
23 Mar. 2019
09:00
2
Parafrazarea numelui unui celebru film mi se pare sugestiv pentru emoţia trăită la întâlnirea cu generaţii de elevi şi dascăli de la prima şcoală.
15 Iun. 2018
07:45
1
Știu, serviciul de urgență e gratuit în România.
09 Mai. 2018
10:21
5
Să ne imaginăm următoarea scenă. Băieții de la Arsenal înfulecau fripturi cu cartofi prăjiți când Wenger poposea în Insulă venind din îndepărtata Japonie, prin 1996.
26 Apr. 2018
15:53
1
România este pe ultimul loc în ceea ce priveşte siguranţa drumurilor din Uniunea Europeană.
16 Apr. 2018
10:00
7
Trenul accelerat Timișoara - Iași pleacă în 3 minute de la linia 3. Trenul accelerat Timișoara - Iași pleacă în 3 minute de la linia 3.
02 Apr. 2018
11:14
7

Post new comment

Comentarii

Am gasit un site fooarte util pentru cei care inca mai cred in teoriile istorice propagandistice ale comunistilor cum ca pe teritoriul Romaniei de la Decebal pana la Mircea cel Batran si Stefan cel Mare au fost numai romani aici si nu Cumani, Polonezi, Turci, Unguri, Austrieci samd.

Ia priviti voi cum arata actualul teritoriu al Romaniei in fiecare secol cam de pe la anul 800 e.n. pana la 1.900 si edificati-va. Site-ul e aici: http://www.euratlas.net/history/europe/1000/index.html

Deci poate ar trebui s-o luam mai usor cu radacini, rau ram ca atatea populatii care s-au perindat pe aici si asa corcitura cum suntem noi nu cred sa fie multe popoare. Deci asta cu romanismul si nationalismul exacerbat e doar propaganda si manipulare menita sa ne orbeasca la faptul ca guvernul ne ia banii si ne tine nivelul de trai jos pentru ca apoi politicienii sa fure banii prin metode patentate deja sa-i scoata din tara si sa-i duca in conturile lor din Elvetia si Insulele Cayman.
Eu intre un romanism propagandistic si gaunos sau nivel de trai bun aleg nivelul de trai. Schimb maine in pasaport nationalitatea din roman in Transilvanean daca asta imi asigura un nivel de trai mai bun. Prin urmare Traiasca Transilvania INDEPENDENTA asa cum a procalamt-o Alexandru Vaida Voievod in noiembrie 1918 prin declaratia citita in parlamentul de la Budapesta.

Presupun ca esti si ateu.

Gherman presul b0zg0rilor. Nu e de mirare ca ai o audienta de 6 persoane :)))) si aia unguri bineinteles.

hmm: acuma văd c-ai comentat şi la celălalt editorial - deci no, m-am edificat. numa' vezi că între timp te-a vândut gozeru' la legătură, ha ha ha

na vezi Sabine !! Te si trimit frati nostri la unguri ...la Pesta ! asta a inteles intelectu lui de mare patriot . sa pleci la Pesta ca el sa saturat de Gherman. !!!! Dar el este multumit ,,ca la stambu , nu are nevoie de viza Shenghen..)))).

Nu-l trimite nimeni prietene. Se cere singur.
N-ai vazut ca pentru el Romania e o tara de tranzit?
Duca-se invartindu-se, ca ne face de ras!

stefan: daca atît ai înţeles, eşti cam stupid

"faina" ? ghermane pentru un intelectual ce te pretinzi ca esti ai o exprimare de crasma . mai lasa fetisurile tale "ardelenesti" si du-te frumos si canta-le la unguri in budapesta

sătul: bâşti

Cunoscător al realităților marilor metropole, unde cu siguranță, fără fățărnicie, putem spune că se încadrează și Bucureștiul dar și cu o puternică opinie formată în timp, iata-mă sosit aici, pentru a nu știu câta oară. De data aceasta lucrurile stau altfel. Pozitia din care mă aflu, una de oarecare independență, atât de mișcare cât și financiară, îmi permite să văd lucrurile altfel decât o făceam odinioară.

Dar, până în capitală a fost lungul, obositorul și absolut inconfortabilul mers cu trenul. Am optat, împreuna cu prietenul și colaboratorul care mă însoțește, pentru un tren în ceas de seară. În nemarginita-mi ignoranță speram ca Hypnos să fie darnic și să mă pot bucura de câteva ore de somn. Mirosul pestilențial din vagon, vorbim aici de clasa I, cojile de semințe de pe jos, frigul care a domnit mai toată noaptea și jegul general, a tăgăduit orice speranța la vre-o umbră de odihnă. În astfel de condiții nici Hera, cu tot sprijinul primit de la Hypnos, nu l-ar fi adormit pe Zeus. Cu toate astea, asigurându-mă dinaintea plecării că trenul are prize de 220V, mi-am spus că va trece neobservat timpul dacă îl irosim îmbogățindu-ne cultura cinematografică, vizionând filme. Și am și facut-o, preț de un film. De ce doar un film? Simplu: nu exista priză iar bateria laptopului meu e obosită. Conductorul, binevoitor vazându-ne cu ochii lipiți de laptop, cu o voce domoală, parcă nevoind să descurajeze un copil a cărui jucărie nu va mai funcționa în curând, ne spune:

- Să știți că nu este priză.

- Am obeservat, răspund eu. Însă am fost informat, înaintea plecării, că vor exista prize în tren, continui eu sigur pe mine, în speranța că dacă tot știu că trebuie să fie se va întâmpla imposibilul și ne va trada vre-un mic secret legat de subiect.

- Pai să va pun unde aveți priză? Zise el cu mândria unuia ce știe vreo mare taină existențială.

- La calasa a II-a?! Afirm eu intrebându-mă și intrebându-l deopotrivă.

- Nuuuu! Raspunse el lung. Altundeva, contiună el prelungind suspansul.

- La baie? Intreb eu, după ce în minte-mi construisem o adevarăta schemă logica, schemă în care, pe principiul eliminării, baia era singura opțiune rămasă.

- Da! Zise el, oarecumva dezamăgit că-i ghicisem răspunsul.

- Și acolo aveți priză și de 110 și de 220, continuă el, referindu-se la volții ce se înghesuie prin sârmele budei, buda în care, vezi Doamne, ar putea cineva sa să stea și sa vizioneze filme.

Pe lângă toate astea, viteza cu care se târa prin noapte era adeseori demnă de o cursă de țestoase nu de ditamai InterRegio, că mai nou așa le-au botezat mai marii căilor ferate.

Ajunși în gara de nord, după un mic dejun servit în singurul loc care prezenta încredere, un McDonalds, la ieșirea din gară am fost asaltați de taximetriștii care-și fac veacul și câștigă traiul în zona gării. Câți ori fi onești dintre ei? Câți ori avea licență? Nimeni nu știe, așa că am preferat metroul. La capitolul metrou stă bine capitala. Multe stații renovate recent, garnituri noi, pază în stații, pază în fiecare garnitură de metrou, lucru care contribuie în mod definitoriu la instalarea unei stări de siguranță.

În rest orașul pare aproape la fel ca la ultima vizită, acum 3 ani. Au mai apărut niscaiva clădiri noi, ici și colo, mai un pasaj, mai o spoială. Oamenii însă, ei bine aici lucrurile nu par să se fi schimbat prea mult. La hotel domnița de la recepție îmi spune ca nu poate „citi” cardul pe care-l folosesc prentru plată, însă imi sugerează o deplasare de doar 20 de m până la un bancomat. Folosind cardul puțin mai devreme și mai apoi la bancomat, în mod cert ca nu avea nicio problemă. Invocarea unei presupuse ne funcționări nu avea alt scop decât acela de a evita plata comisionului către bancă. Incă o șmechereală dă capitală.

Pe stradă ai impresia ca te afli la vre-un iminent serviciu funerar. „Să moară copiii mei”, „să mor eu”, „să moara mama” sunt expresiile care domină peisajul conversațional urban din zona, nu prea bine famată, a hotelului nostru.

Dacă cautați un hotel în București să nu stați la Hotel Cameliei. Zona în care este amplasat e groaznică. Pe parcursul șederii de două nopți, nu ne-au fost nici măcar prosoapele schimbate, astfel am facut șase dușuri folosind, ați ghicit, acelși prosop. O dată, de două ori, merge deja la a treia utilizare consecutivă, devine dezgustător. Pentru a patra utilizare și mai sus nu mai găsesc un cuvânt potrivit, în limba română, care să descrie sau să exprime exact ce simți când apropi de tine prosopul reavăn pe a cărui textură numai să-ți închipui poți, ce culturi bacteriene se dezvoltă și proliferează.

La întoarcere, pe care o așteptam cu ardoare, am luat avionul. Cu toate că tariful piperat al Taromului te descurajează, punându-l însă în balanță cu mizeria CFR-ului, am ales prima variantă.

Frumoasa relatarea, dar am o mica critica :D : scoate liniutele din "vre-un", "vre-o"...... sa ne mai povestesti si din alte orase!

Radu: trist, da' fain. mulţam

Simpla si la obiect relatarea. Frumos!

Adaugă comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.

Filtered HTML

  • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
  • Filtered words will be replaced with the filtered version of the word.
  • Taguri HTML permiseŞ <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.

Plain text

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență vor fi șterse.

Comentarii

01 Jan. 1970
02:00
01 Jan. 1970
02:00
01 Jan. 1970
02:00
Inchide