Ne pare rau, vizionarea acestei pagini nu este posibila in Internet Explorer 6, 7.
Pentru a explora continutul citynews.ro, va rugam sa downloadati unul din urmatoarele browsere:
Pentru a beneficia de experienta completa a sitului citynews.ro, va rugam sa downloadati unul din urmatoarele browsere:
Continua pe Citynews.ro
×
inchide
Go to TOP
Joi, 28 Feb. 2013, 09:32
208
30806

Lecţia 1: “Transilvania nu există”

Am o problemuţă: nu prea ştiu cum să reacţionez când mai vine câte unul, ba din est, ba din sud, şi ne beşteleşte: adică ce tot avem noi de vorbim despre Transilvania, că Transilvania nici nu există. Ce ne tot lăudăm noi cu oraşele şi cetăţile noastre, cu istoria noastră, că de fapt banii tot la Bucureşti se învârt şi cu asta basta: nu există Ardeal.

lectia 1 transilvania nu exista
Video 2: 
Video 3: 
Video 4: 

Adică, zic ei, ţara e formată din capitală plus judeţe plus oraşe plus comune. Şi invariabil tot acolo se ajunge: cică s-o lăsăm mai moale cu Ardealul, noi ardelenii, că ştiu ei mai bine ce pericole ne pândesc din partea ungurilor. Că dacă n-ar fi ei, cei din capu' ţării, vai de capu nost' de boanghene ar fi. Nu contează că şi tu, ardeleanul, eşti înnebunit după sătucul de dinapoia Mănăstirii Agapia sau că eşti indignat de bătaia de joc din Palatul ieşean al Culturii sau de jaful din Deltă sau că-ţi tremură vocea când vorbeşti de gaze de şist – stăpânii ţării ştiu mai bine care să-ţi fie grijile. Lecţiile.

Şi stăpânii ăştia nasc pui vii - nu-i de joacă: nu-i editorial pe citynews care nu fie asaltat de apărătorii profesionişti. Majoritatea sunt postaci de serviciu, îi recunoşti uşor, scriu cu greşeli voite de ortografie ca să semene – cică – cu poporu' – de parcă poporu-i prin definiţie semi-analfabet.

Poţi să scrii orice, dacă ai pronunţat cuvântul “Transilvania” e clar o provocare, cine eşti tu să te pronunţi într-o chestiune pentru care trecut-au batalioane române Carpaţii, tu ardeleanule ai fost sub talpa ungurilor, hai lasă-mă cu Matia Corvin sau Iancu de Hunedoara sau cu Iuliu Maniu că nici ăştia n-au fost rumâni-cu sânge-pur-100%, în Ardeal nu există aşa ceva, trăiască România Mare şi visul tracilor să renască pe mormântul boanghenelor trădătoare – recunoşti stilul, aşa-i? - am spicuit după un astfel de furios.

Eu pot să recunosc că în Transilvania există un complex de superioritate castelană (cum zice fain Liviu Mihaiu :), ba uneori înfumurare brută. Dar şi astea vin din prea multele lecţii pe care ardelenii le primesc de la unii - din vârful ţării, că de ăia-i vorba - despre cum să se ferească de unguri şi de tot ce nu-i cu -escu. Dar: cum s-ar simţi un tulcean dacă i s-ar şopti mereu că musai să se ferească de lipovean? dar un dobrogean - că vine turcu'? bucovineanul - că evreu-i baiu'? E până la urmă şi băţoşenia asta un fel de nesupunere necesară.

Ce nu înţeleg: de ce am mai intrat într-o Uniune al cărei principiu e “unitate în diversitate”? De ce ne spunem atât de ţanţoş “stat unitar” dacă sar batalioane de spărieţi când vorbeşti de Ardeal – de parcă l-ar fura unul sau altul? De unde spaima de a vorbi de identităţi şi culturi complementare identităţii şi culturii naţionale în ansamblul ei – dacă tot ni s-a spus că unirile au fost nunţile noastre? De ce mai cedăm suveranitate la Bruxelles şi nu acceptăm infinit mai puţin către cei din afara Casei Poporului?

Pe mine nu mă miră ăştia, postacii: unii, în definitiv, câştigă şi ei un ban: partidele le transmit lehamitea de a mai face istorie şi la sfârşit îi pun să semneze pe statul de plată – să nu ne prefacem, e deja o mini-industrie în politica noastră. Pe mine miră că partidele astea – şi de stânga şi de dreapta – plătesc oameni care să-i înjure pe alţi oameni. În Ardeal s-ar spune că ş-or băgat om, dar mie de altceva îmi aduce aminte angajarea înjurătorilor de profesie:

că nu ştiu de ce, uitându-mă la cum arată România astăzi,
numărând naşteri şi numărând înmormântări,
luând la rând bunele şi relele acestei patrii,
nu coruri de hulitori parcă se aud,
ci de bocitoare.

Voteaza articolul
4.7 / 5 (285 voturi)
Articole din aceeasi categorie
Oraşul care se dezvoltă ameţitor ne creează ameţeli în trafic. Clujul este cu adevărat sub asediu la orele de vârf şi pare că soluţia salvatoare nu mai vine.
23 Mar. 2019
09:00
2
Parafrazarea numelui unui celebru film mi se pare sugestiv pentru emoţia trăită la întâlnirea cu generaţii de elevi şi dascăli de la prima şcoală.
15 Iun. 2018
07:45
1
Știu, serviciul de urgență e gratuit în România.
09 Mai. 2018
10:21
5
Să ne imaginăm următoarea scenă. Băieții de la Arsenal înfulecau fripturi cu cartofi prăjiți când Wenger poposea în Insulă venind din îndepărtata Japonie, prin 1996.
26 Apr. 2018
15:53
1
România este pe ultimul loc în ceea ce priveşte siguranţa drumurilor din Uniunea Europeană.
16 Apr. 2018
10:00
7
Trenul accelerat Timișoara - Iași pleacă în 3 minute de la linia 3. Trenul accelerat Timișoara - Iași pleacă în 3 minute de la linia 3.
02 Apr. 2018
11:14
7

Recomandari

Post new comment

Comentarii

Pentru daltonisti: Intre cei doi cai frumosi este copacul rosualb(roz)portocaliu-albalbastru balanta intre aur si argint in TranceSilver iz Golden. Iar unul din cai este galben-verde-albastru cu liniuta albastra jos iar celalt calut e albastru-mov-rosu cu violet lateral.

Tovarasu Gherman, te felicit. Cu greu mai gasesti asemenea ineptii si atata ura in presa actuala. Ca ne dai lectii , tu o vinitura in Cluj, si te mai crezi si mare ardelean, din perspectiva detinatorului adevarului suprem in Ardeal, sa zicem ca ne-am plictisit sa te toleram cu minciunile tale nesimtite si grotesti. Daca vii aici cu 2 propozitii trunchiate din Maniu , si incerci sa ne demonstrezi cat de mult ii iubea Maniu pe maghiari , ca doara nici nu a dorit unirea cu Romania, Maniu asta, deja iar ne plictisesti. Sa-ti aducem aminte mai ciocoflendere, ca Maniu nu a facut niciodata vreo cat de mica alianta cu maghiarii , in toata viata lui , desi a fost asltat in diferite randuri ? Sau asta nu se spune si nici nu se pune ? Tu vorbesti de diversitate ? TU MA Ghermane , care ai fost amendat pt rasism ? Tu care injuri toti romanii din Ardeal, care sunt veniti de te miri unde si pe care ii numesti vinituri si ameninti ca ii vei arunca peste Carpati cand va veni LTD, la putere in Transilvania ? Tu vorbesti de Bucovina ma Ghermane ? Tu care ii numesti vinituri pe romanii din Bucovina de Nord , ce au fost refugiati de razboi si au ajuns fara voia lor,in Ardeal, si au pierdut toata agoniseala lor ? Care unitate in diversitate ? Aia care sa distruga statul unitar national ? Doresti o noua lege Appony ? Tu vorbesti de cultura ? Tu care vorbesti agramat la TV si te crezi chipurile ca asta-i graiul ardelenesc ? PENIBIL, Ghermane. Te-ai facut de ras cu CTP si Tuca la TV, si acuma crezi ca te scoti aducand pe Duica si Daian sa-ti sufle in cioba ? PENIBIL. Nici macar ziarist nu poti fi, poate o copie mai proasta a lui Gadea,.Sa nu incerci sa iesi pe post cu Petreanu, CTP,Banciu,Moise Guran, ca iar ne arati adevarata ta valoare .

Domnule Klaus aveti perfecta dreptate si desi sunt "regatean"nu gasesc decat un cusur. Tonul putin cam prea aspru, dar inteleg caci si eu as fi la fel daca cineva ar incerca sa vina sa faca ordine la mine in curte. Si inteleg si tonul caci vad cum vorbesc si altii cu mine, incercand sa ma forteze sa am opiniile lor. Cel putin dvs vorbiti elevat si decent. Dar mai aveti un pic de curatat limbajul.

Cum te numeşti pui de dac? Árpika, cât se plăteşte pentru postări?

Ai uitat să menționezi că Isus s-a născut la Bărbuleşti, iar Mekka de fapt e Piatra craiului!

La Piatra Craiului nu e Mekka, ci Kogainon, muntele sfant al dacilor, iar Ierusalimul ceresc e in Piata Victoriei colt cu Iesirea Ferentari.

La Piatra Craiului nu e Mekka, ci Kogainon, muntele sfant al dacilor, iar Ierusalimul ceresc e in Piata Victoriei colt cu Iesirea Ferentari.

extendcotw jinhong bitterlich [url=http://www.elevationstudios.co.uk/louisvuittonhandbags.asp]louis vuitton bags outlet[/url] louis vuitton bags outlet
slahdotted ftt synthesized [url=http://www.nugenaudio.com/lvspeedy35/]Speedy Louis Vuitton[/url] Louis Vuitton Speedy 35
absorptivity terezin sup. meiskin fecaloid barassi telemetering [url=http://www.tigerhaven.org/page.asp?key=57-oakley-sunglasses-range]oakley sunglasses range[/url] oakley sunglasses range
fundementals mornings siroco offsite deathkiddy ofwidespread [url=http://www.labodeguita.co.uk/product/1879-replica-louis-vuitton-monogram... louis Vuitton Monogram Speedy 25[/url] Replica louis Vuitton Monogram Speedy 25

curentul de perspectiva este identitatea regionala , deh...spirala istoriei !!
Construirea unei tari dupa criteriul etnic majoritar a fost,... cu momentul sau de varf din 1920,democratic si nu tocmai !?
. Pe acest criteriu s-au sacrificat si splitat regiuni/is cca 30 de regiuni ce puteau fi state in acele vremuri!
,... iar multietnicismul este de viitor, fiind cel ce reprezinta valoare reala ...asa caci eu socotesc ca agitatia etnica este "vanare de vant" si o actiune perfect populista si retrograda. Vine vremea cand o idee prinde un avant social , de nici cea mai puternica armata nu-i va face fata !
Concret : redistribuirea in exterior a plusvalorii create in regiuni trebe sa fie minima, munca si valoarea trebuie rasplatita LOCO.Cei ce o produc trebuie sa decida/ei si numai ei/ ce vor face cu valoarea creata ce excede consumului regional. O ultima precizare : o tara nu-si vinde etniile,apropo de svabii banateni si satmareni si sasii transilvaneni !? Asta pentru ca ele is o INVESTITIE sociala, iar banii primiti in anii "70 echivaleaza cu un consum al valorii avute si pierdute ! O sara buna !

Domnu Daian, nu mai postati sub nume de-astea , aiuristice. Va cunosc de la sedinte, sedintele alea de tot ...Penibilul din LTD. dUMNEATA NU AI BACALAUREATUL LUAT SI NE DAI NOU LECTII DE regionalizare, multiculturalitate ,plusvaloare si alti termeni economici despre care dumneata doar ai citit prin carti ? O tara ca Ungaria si-a ingropat etniile daraga Daian, iar Romania nu si le-a vandut, cum , spui tu aici ca un maret imbecil. Ce le faceai sasilor ce voiau sa plece in RFG in anii 70-80 ? Ii tinea-i aici fortat ? Si ca ultima precizare , in Ungaria, in 1921 erau 19% germani, in 1939, erau 12% germani, iar in prezent sunt 0,6% germani. Nu i=o fi vandut , ca asta e sigur, dar ce le-a facut ?

nu vreau sa va jignesc dar eu sint maramuresean ma simt ardelean si imi este rusine ca am buletin de romania!!!! daca este sa ma simt cumva adunci cred ca sant un dac liber!!!

cand am venit noi din stepa asiatica voi inca ati fost in Mtii Pindros cu pascutul oilor, vati angajat ca calauza langa Via Egnatia si ati jefuit negustorii!! tot vlahi mincinosi, tradatori si inapoiati ati ramas, cu tot ca v-ati stramutat peste carpati incepand din 1300 si terminand cu 1990, cand oierii din fabricile de carton au trebuit sa se mute inapoi la Conduratu din Clujul nostru drag! dejaba v-am scolit, v-am dat scoala ardeleana,facultatea de Budapesta /Goga si Maniu/tot nu s-a legat nimic de optyinka voastra, numai scuipatul semintelor si manelele turcesti-de fapt originea voastra de aroman!!

Sehr gut mein Freund, ne-ai aratat tuturor ce ''stofa de domn'' ai...mare cinste atuci numelui sasesc de-l porti!!

Am sa reiau aici un comentariu al meu de la articolul despre Covasna:
Jegul Antonescu a fost unul dintre cei care au condus atacul miselesc din noaptea de dinaintea zilei de 27 august 1916, cand regatzenii au intrat in Ardeal FARA DECLARATIE DE RAZBOI, ca erau inca aliati cu Austro-Ungaria. Pe cine crezi ca au impuscat regatzenii condusi de el, in zorii zilei ? Pe granicerii romani ardeleni, din pichetele de granitza ! I-au impuscat pe la spate, nici macar nu au avut curajul sa lupte cu ei fatza-n fatza !
In WW2, regatzenii dadeau shpagi la recrutari si scapau de linia intai a frontului, erau pastratzi in spatele frontului la caile ferate, constructzii, etc. Ardelenii au fost cei trimisi sa moara, de Antonescu, in atacurile de la Odessa, Crimeea si Stalingrad ! Toti ardelenii avem bunici, unchi, altzii care au fost neamuri cu noi, care au murit pe front cu fatza la inamicii sovietici, in timp ce regatzenii s-au predat la Nipru si apoi s-au intors cu sovieticii in diviziile de tradatori "Tudor Vladimirescu" si "HCC", in septembrie 1944. Si tot ei, regatzenii, sunt acum scrisi in analele armatei regatzenesti cu decoratzii sovietice, dar nu se spune ca le-au fost date pentru TRADARE !
In timp ce ardelenii sunt uitatzi in gropi comune de pe traseul frontului, si nu-i mai pomeneste nimeni in afara familiilor.

pt tine IOANE cu dedicatie de la istoricii sarbi !

TOKES trebuie sa stie: Ungaria Mare nu a existat !!!!!!!!!! Da, istoric asa este! Este scornita de mintile infierbintate care confunda realitatea cu visurile desarte de marire! Ungaria asa zis Mare a fost un artificiu administrativ, o gaselnita birocratica, a unui functionar oarecare, numit Buest, decizie luata in 1867, de azi pe maine, intr-un birou, in urma unor intrigi si aranjamente de culise. Ungaria asa zis Mare nu a fost o realitate istorica, implinita printr-un eveniment de anvergura.
Nici vorba sa se compare cu procesul prin care s-a ajuns la constituirea Romaniei Mari, proces care are la temelia sa jertfa a zeci, sute de mii de romani!
Prin jertfa se consolideaza tot ce este trainic in istorie. Unde este jertfa ungureasca la 1867?! Unde a fost jertfa ungureasca atunci cand, dupa un veac si jumatate de ocupatie turceasca totala, Budapesta este eliberata de armatele imperiale austriece? Sa le aducem aminte celor care calomniaza Romania cu atata pasiune, faptul rusinos, penibil, jenant, de care ne-am ferit sa facem caz, ca in armata care i-a alungat pe otomani din Budapesta si din Ungaria, nu a existat niciun combatant ungur! Repet: cand turcii, care transformasera Ungaria in pasalic, au fost alungati de armatele unei puteri europene, crestine, in acea armata nu a fost niciun ungur care sa fi ridicat sabia pentru gloria, liberatea sau demnitatea maghiara! Nici unul! La fel cum, in cele aproape doua secole de ocupatie turceasca, nu s-a inregistrat niciun moment de rezistenta, de opozitie ungureasca la ocupatia musulmana.
Nota bene: principatul medieval ungar, creatie a Bisericii Catolice, nu a avut o omogenitate etnica comparabila cu a principatelor romanesti, intre care includ si Transilvania. Nu intamplator regii Ungariei de origine maghiara ii numeri pe degete, intr-o jumatate de mileniu! Asta pana la Mohaci, in 1527, cand statul ungar dispare. Dispare Ungaria, dar nu si Transilvania, care continua sa existe! De ce nu dispare si principatul Transilvania odata cu Ungaria, la 1527? Simplu de ce: pentru toata lumea, pentru toate cancelariile din acea vreme, Ungaria si Transilvania erau lucruri diferite, entitati complet separate, care nu puteau fi gandite impreuna! Dimpotriva, in linii mari, Transilvania se afla in aceeasi situatie cu Moldova si Tara Romanesca, fiind toate trei partase in mod firesc la aceeasi istorie, la acelasi model de organizare politica.
Insistenta cu care ne ataca detractorii maghiari ne obliga la gestul cel mai firesc: comparatia intre cel calomniat si calomniator! Foarte usor si la indemana oricui este sa constate ca oportunismul si lipsa de demnitate este mult mai prezenta la liderii maghiari decat la cei care ne-au condus si reprezentat pe noi! S-o spunem pe sleau si pe intelesul omului de rand: momentele in care sa-ti fie rusine de tine ca esti maghiar sunt mult mai numeroase si mai jenante decat cele care i-ar indreptati cat de cat pe romani sa traiasca acest sentiment dureros… Nu mai intram acum in detalii, dar aceste detalii de urgenta trebuie adunate de istoricii specialisti si puse pe tapet, caci numai asa vom inchide gura celor care si-au facut o meserie din a calomnia tot ce este romanesc!
Tinem totusi sa punem o intrebare pentru bravii nostri detractori maghiari, mai activi ca de obicei in preajma zilei de 1 Decembrie: Cati sunt romanii care au facut istorie pentru Budapesta, si cati sunt maghiarii care au marcat istoria pentru romani? Cati sunt romanii al caror nume a fost maghiarizat si se falesc azi cu ei toti maghiarii, si cati sunt maghiarii cu nume romanizat ?… Sa mi se ierte simplicitatea, aproape penibila, a demersului pe care il propun! Dar nu avem incotro si trebuie sa ne coborim la nivelul cerebral al celor care ne agreseaza, agasanti si insistenti cu orice ocazie! Sa vorbim asadar pe intelesul mintii lor, imputinata de ura si naluciri desarte!
Avem nevoie, zic, de aceste doua liste, riguros alcatuite, ca sa le facem publice si sa transam odata si pentru totdeauna disputa artificiala, nefireasca, la care suntem obligati sa participam, oricat de neserioasa ni se pare noua, romanilor. Pentru cei ce vor face aceasta operatiune, de listare a romanilor care impodobesc Pantheonul unguresc, le recomandam sa verifice situatia din satul Buia, unde s-au nascut cei doi mari matematicieni Farkas si Janos Bolyai. Am prieten un istoric din Sibiu, care mi-a demonstrat ca tatal, Farkas din Buia, scris Bolyai, era roman, ca tot satul Buia era romanesc pe la 1800, iar numele de botez Farkas, adica Lupu, este un binecunoscut nume de botez tipic romanesc, larg raspandit la romanii din Ardeal, din Maramures! Din pacate acel coleg se teme pentru persoana lui si pentru familie sa-si sustina ipoteza, adevarul!… Sa-l ajutam noi, daca nu pe domnul istoric, atunci macar pe domnul Adevar sa iasa in lume teafar, intreg, nemasluit!
Acelasi exercitiu nu ar strica sa-l facem si cu ceilalti vecini, intrebandu-ne cati ucrainieni, rusi, bulgari, sarbi sau greci au scris pagini de istorie romaneasca, si cati romani i-au fericit pe vecinii nostri si ar binemerita nu numai un cuvint de recunostinta din partea acestora!… Dar ar merita ca in toate aceste tari, in Grecia, in Bulgaria, in Serbia, in Ucraina, in Ungaria, sa inceteze prigoana impotriva celor ce simt romaneste si se considera romani! Oare cat vom mai tolera persecutarea si marginalizarea romanilor fara a face auzit macar protestul nostru, al romanilor din Romania, care nu riscam nimic demascand nerusinarea guvernantilor vecini, a guvernantilor nostri, complet surzi la suferinta romanilor din tarile vecine?!
Pentru acei unguri care nu mai ostenesc blamandu-i pe romani in toate felurile, sa le reamintim: la Trianon, in 1920, s-a decis crearea statului Ungaria !
Budapesta nu mai fusese capitala unui stat adevarat, suveran, inca din 1527, dupa dezastrul de la Mohaci. Abia dupa 400 de ani, la Trianon, a aparut din nou un stat ungar. De data asta, pentru prima oara in istoria lor, ungurii erau majoritari in propria tara. Iar statul ungar era, pentru prima oara, un stat national! Comunitatea internationala le-a facut ungurilor acest dar, iar ei, maghiarii, considera ca atunci, la Trianon, s-a produs cel mai mare dezastru din istoria lor!… Care e logica acestor resentimente? Cum puteti deplange la nesfarsit disparitia granitelor care apartineau altora, adica habsburgilor?! Nicidecum maghiarimii! Nu va deranjeaza ridicolul situatiei?!
Pana la Trianon, vreme de 400 de ani, ungurii au trait sub guvernarea si administrarea altora, ba a turcilor, ba a austriecilor. Abia dupa Trianon, ungurii s-au trezit fara stapan, liberi sa se guverneze cum vor! Si stiti dumneavoastra, frati maghiari, care a fost prima initiativa a politicienilor dumneavoastra de atunci, a liderilor de la Budapesta? Care a fost primul lor gand de auto-guvernare maghiara, suverana si independenta pentru prima oara dupa 400 de ani? Nu stiti, caci este tare jenant ce a decis, de capul ei, clasa politica din Ungaria! Au decis sa trimita si au si trimis la Bucuresti o delegatie, de trei conti maghiari, care i-au propus regelui Ferdinand si lui Ionel Bratianu ca Ungaria sa se lipeasca la Romania, intr-un stat dualist, dupa modelul dualismului austro-ungar instituit in 1867!… Nici mai mult, nici mai putin!
Asadar instituirea unui dualism romano-ungar a fost proiectul politic cel mai dorit, speranta cea mare a politicienilor maghiari!… Lipsiti de exercitiul guvernarii, al libertatii, fruntasilor unguri le-a fost teama de riscurile si provocarile la care te supune suveranitatea. S-au simtit singuri si neajutorati, neasistati! Nu stiau incotro s-o apuce! Cam la fel cum au reactionat ***EDITAT***ii nostri cand au fost eliberati din asa zisa robie: s-au trezit si ei dintr-odata neasistati si s-au intors pe capul boierului roman sa afle cu ce l-au suparat si sa ceara sa ramana mai departe sub pulpana sa!…
Unde era dispretul politicienilor maghiari fata de tot ce este romanesc atunci cand au venit la Bucuresti cu caciula in mana cersindu-ne intovarasirea?! Unde era dorul de libertate si neatarnare care anima, se zice, intreaga istorie a cavalerilor maghiari?!…
Prin ce impuneau romanii in fata vecinilor maghiari ? Prin faptul evident ca in aceasta parte a Europei, a lumii, statul cel mai vechi si mai stabil, cu o continuitate neintrerupta de peste 600 de ani, era statul roman. Nici in toata Europa nu gasesti multe popoare care s-au invrednicit de o asemena performanta politica! Semn de cumintenie si de intelepciune atat la nivelul domnilor, cat si la nivelul omului de rand de la talpa Tarii!… Nu intamplator romanii se numara si printre cele numai cateva popoare din Europa care au fost in stare sa elaboreze un cod juridic propriu, vestitul jus valachicum…
…Da, oameni buni, asa s-au petrecut lucrurile dupa Trianon! A fost un moment jenant pentru bietii unguri, iar guvernantii si mai apoi istoricii romani, ca niste veritabili domni, ca niste adevarati boieri, ca niste buni vecini, ca niste oameni adevarati, ne-am abtinut sa-l popularizam, sa-l mediatizam si sa-l comentam! Sa facem caz, ori, ferit-a Sfintul, sa facem haz! Caci comentariul, oricare ar fi fost, nu putea fi decat unul complet defavorabil ne-prietenilor nostri! Si poate ca asa ar trebui sa procedam si in continuare! Sa facem uitate asemenea momente de slabiciune ale Celuilalt!
Din pacate, abnegatia ungureasca sistematica, institutionalizata, de a lovi si calomnia tot ce este romanesc, ne obliga sa parasim indatinata noastra atitudine de a-i lasa pe neprieteni in plata Domnului. Bunatatea noastra si bunul nostru simt sunt considerate slabiciune, prostie chiar! E timpul ca aceasta impertinenta sa capete raspunsul cuvenit, iar cei fara rusine sa fie obrazniciti si pusi cu nasul la perete, sa nu si-l mai ridice asa de sus fara niciun temei! Daca nu se gasesc maghiarii de bun simt care sa-i traga de maneca pe connationalii lor mai zanateci – sau nu indraznesc!, sa ne ocupam noi, romanii, de aceasta trebusoara! Si s-o facem de data asta temeinic, cu sistema!
…Avem nevoie, asadar, de o strategie bine pusa la punct prin care sa contracaram eforturile sistematice ale celor care, cu fel si fel de minciuni, ne calomniaza si ne saboteaza cu orice ocazie! Noi nu avem nevoie de minciuni, de alte calomnii ca sa le raspundem, ci avem de partea noastra adevarul si nu mai putem intarzia cu punerea in functiune a acestei arme teribile: ADEVARUL!
Si adevarul este de partea noastra in cele mai multe cazuri! Numai detractorii nostri au motive sa se teama de adevar! Ceea ce inseamna ca il avem de partea noastra si pe bunul Dumnezeu, care este, in fapt, alt nume al adevarului. Numai ca trebuie sa avem grija mare: Dumnezeu, oricat ne-ar iubi, nu ne baga si in traista!… Ne-a iubit Dumnezeu atunci, la Alba Iulia, si a vegheat Sfintul Duh la opera care se finaliza in acea zi de neuitat. Dar acel final fericit se implinea prin fapte de vitejie si de daruire apostolica a carturarilor nostri, si datorita jerfei romanesti din acei ani teribili ai Marelui Razboi. 1 Decembrie s-a implinit prin voia Domnului, dar nu ne-a picat din cer!…
E 1 Decembrie! Tuturor romanilor asadar, pentru fiecare roman in parte si pentru intreg Neamul nostru cel romanesc, inima si fruntea sus! Avem de ce! La Multi Ani Frumosi!

Pai daca folositi argumentul cu nationalitatea soldatilor, cati romani erau in armata europeana care a eliberat Timisoara de sub turci la 1716? Nici unul. In schimb erau portughezi, valoni, nemti, catalani, iar cam jumatate din regimentele de cavalerie erau maghiare.

Pai daca folositi argumentul cu nationalitatea soldatilor, cati romani erau in armata europeana care a eliberat Timisoara de sub turci la 1716? Nici unul. In schimb erau portughezi, valoni, nemti, catalani, iar cam jumatate din regimentele de cavalerie erau maghiare.

* din 1867 incoace partea ungara a monarhiei avea propriile ministere (Ministerul apararii, extern, si o parte a finantelor care aveau legatura cu primele 2 erau comune) - Asadar Ungaria asa zis Mare A FOST o realitate istorica "ofical"
* jertfa ungureasca la 1867, a fost in 1848-49, chiar daca au fost si jertfe din partea altor natii
* "opozitie ungureasca la ocupatia musulmana" : de ex. Zrínyi, si mai erau si alti nobili
* Dupa 1526 Mohács, nu vorbim despre principatul Transilvania, ci despre REGATUL UNGAR DE EST (pana in 1570, tratatul de la speyer, cand regele Ioan Sigismund abdica in favoarea habsburgilor si devine principe), teritoriul numai atunci devine Principatul Transilvania !
...+ multe alte comentarii la care nu am timp momentam
* Despre Trianon: Crisana (continuarea spre Est a Ungariei din zilele noastre, orasele ca Orade, Satu-Mare, Care) era aproape 100% majoritara maghiara, asa cum era regiunea Clujului + Tinutul secuiesc (Transilvania de Nord, in afara de Maramures sa zicem) ... Din ce motiv a fost anexat la un alt stat ???

Oameni buni trebuie sa fiim obiectivi, intre noi, si sa ne respectam reciproc, ca vecini buni. Transilvania este a ungurilor, romanilor, maramuresenilor, motilor, banatenilor, secuilor, sasiilor... Fiecare neam este egal. De aceea difera Transilvania de Tara Romaneasca si Moldova, pt ca timp de un mileniu teritoriul a fost si este comun, cu mai multe nationalitati si culturi. Transilvania este la fel de maghiar, cum este roman, sau sasesc., Erdély=Ardeal=Siebenbürgen ! Un roman nu este (nu ar trebui sa fie) "mai egal" in Transilvania ca un sasi, sau secui, maghiar !

Baietel, IOAN - tu ai o problema grava , care se trateaza la neurologie !!!!!! Mai exista si prosti ca tine care scriu aeratii, acum ce sa faci, , am scris mai jos, lasitatea maghiara nu are limite !!! esti doar un ungur prost informat si rau intentionat !

Secuii distruşi de Nația ungară
De ce această „rezervă, ca să nu-i spunem duşmănie, a Ungurilor față de Secui? Din două pricini, iar mai târziu din trei. De la început, a fost faptul că Secuii se înțelegeau foarte bine cu disprețuiții „de către nobilii unguri „Români „schismatici” (ortodocşi). Acest lucru era intolerabil pentru Unguri. A doua pricină, era că Secuii erau alt neam decât Ungurii! De la început şi până în secolul XIX toată lumea ştia că națiunile dominatoare în Transilvania sunt cea ungurească, nemțească şi secuiască. Limba secuiască încă se mai vorbea în secolul XVI, astăzi fiind însă dispărută. În secolul XIX s-a declanşat maghiarizarea sistematică a scaunelor secuieşti şi spre sfârşitul perioadei interbelice maghiarizarea şi-a atins scopul, Secuii dispărând din istorie. Națiunea secuiască încetase să mai existe, înghițită de cea maghiară. Deşi nobilimea secuiască a fost, de foarte multe ori, aliată cu Ungurii şi împotriva Românilor, la nivel popular între Secui şi Români a existat sute de ani o frățietate pe care îndrăznim să o numim chiar sfântă. Mulți dintre Români nu au şovăit să-şi dea viața pentru drepturile şi libertățile Secuilor, şi la rândul lor mulți dintre Secui nu au şovăit să se jertfească pentru libertatea şi drepturile Românilor „intrând aici nu doar cei din Transilvania, ci şi cei din Ţara Românească a Munteniei şi din Ţara Românească a Moldovei.
Ţara secuimii „Românimea
Dat fiind că distrugătoarea Secuilor este Națiunea ungară, este evident că, şi după dispariția Secuimii, Ungurii şi Secuii sunt pe poziții total antagonice. Poate este de amintit aici că la mijlocul secolului XIX Secuii încă socoteau că „Ţara” este pentru ei Românimea, acoperind prin acest nume -Ţara” „Moldova şi Muntenia, privind Ungaria ca „străinătate”. Acum însă nu mai există Secui, întrucât au fost asimilați de Unguri. Iar cei care au distrus „printr-o politică intenționată şi diabolică de distrugere „Națiunea Secuiască, nu pot fi în niciun caz socotiți ca moştenitori „ci doar ca ucigaşi „ai Secuilor. Deci, în revendicările lor, Ungurii din ceea ce azi, cu totul impropriu, se numeşte Secuime, nu pot apela la nimic din istoria şi drepturile celor pe care i-au nimicit, adică Secuii. Deşi, evident, cu obişnuita nemărginită impertinență a nemeşimii ungureşti, o fac.
Premize istorice pentru pretinsa autonomie
Acestea sunt premizele istorice de la care plecăm pentru a înțelege cu adevărat revendicările de autonomie şi chiar independență ale Ungurilor din Harghita, Covasna şi Mureş.
Națiunea ungară s-a prezentat în contextul națiunilor apusene pe temeiul aceloraşi valori pe care le aveau şi acestea în Evul Mediu la nivelul claselor nobiliare:
slujirea fanatică a Papalității,
foamea disperată de putere şi glorie,
cruzime fără margini față de cei de altă părere decât cea a nobilimii,
disprețul nemărginit față de cei care erau altfel,
ura nesfârşită față de Ortodoxie şi ortodocşi,
disprețul şi chiar ura față de popoarele şi culturile din Răsăritul Europei,
arogarea statutului de civilizație superioară şi, implicit,
arogarea dreptului de a impune această civilizație celor altfel.
Şovinismul maghiar
Către sfârşitul Evului Mediu, odată cu apariția Protestantismului, această listă s-a diversificat. În vreme ce unii dintre Unguri au păstrat fidelitatea față de Papism, alții au adoptat Calvinismul „sau alte forme de Protestantism „şi au prigonit sălbatic pe Români pentru a-i sili să se convertească. Nu mult după Protestantism s-a născut şi naționalismul apusean modern. La Unguri, acesta a luat forma unui şovinism dezlănțuit, care nu a şovăit să recurgă nu doar la falsificarea istoriei, ci şi la cele mai abominabile crime. Totuşi, atât în prima formă, cât şi în cea ulterioară, Ungurii au izbutit să se includă cu succes în zona patimilor tipic vest-europene. Deşi pe o scară aparent mai mică, colonialismul apusean, în forma sa cea mai violentă şi oprimantă, a fost aplicat de Ungaria încă din secolul XII, fără a înceta „această aplicare „până astăzi.
Această încadrare a Ungariei în mentalitatea apuseană ar trebui să fi fost depăşită în clipa în care o parte dintre crimele şovinismului unguresc au ieşit la iveală, prima oară la sfârşitul secolului XVIII. Totuşi nobilimea ungară a ştiut să poarte o mască uimitor de bine alcătuită de cultură, civilizație şi deschidere, dar mai ales a ştiut să folosească mult şi foarte eficient minciuna. Dincolo de orice alte mijloace, aceasta a rămas unealta şi arma de bază a Ungariei şi ungarismului până astăzi.

Măi georgică nu știu de unde ai cules acește imbecilisme ordinare, esti un fascist care merită să fie spânzurat, ești paralel cu istoria.Dacă voi sunteți așa de destepți cultivați etc, cum dracu se poate că nu ne am asimilat până acum. Și încă o întrebare , ce limbă au vorbit secui înainte să fie maghiarizați, poate au vorbit dacește?

Sint sigur ca cineva profita din aceasta hirjoneala romano maghiara si cred ca o alimenteaza voit .Dar cu toate acestea cei ce ar trebui sa vada aceste lucruri nu fac nimic.Haideti sa gindim altfel si sa ne punem unele intrebari
De ce sa ajuns pina aici?
Oare nu politica dusa in parlament produce o repulsie a cetatenilor din Transilvania fie ei romani , magheari , sasi sau romi?
Ore sitemul legislativ promovat de conducatori nostri face lege sau dreptate?
Disperarea zilei de miine? , vede cineva o inbunatatire a vieti?
De ce cetatenilor din Transilvania li se interzice sa vorbeasca sa gindeasca liber sau sa se organizeze cum vor , oare asta inseamna democratie libertate?
De ce nu sunt intrebati omeni simpli ce vor? ma refer la toti romani ,magheari sasi romi etc.
Ce avem dupa 23 de aini? ce a primit omul simlu din Transilvania ce simte? si ce vede?
Ore intaritarea romana magheara este expres facuta ca sa slabeasca statul de drept apoi introducerea armatei pe strazi exact ca sa nu se poata infaptui libertatea Transilvaniei.
Ocarele aduse unui altuia ajuta?
Eu personal cind ma rog la bunul dumnezeu nui cer sa imi dea ci sa ma ajute sa am puterea de gestiona cele rele dar si cele bune hotarind intelept in tot cea ce fac , respectind pe cei de linga mine.
Libertate , Democratie , Onoare , Respect , Dreptate , Bunatate , acestea ar fi cuvintele de care avem nevoie sper domnule George ca esti deacord cu mine. ,,Desteapta-te Romane,,

EM, un lucru este absolut ne-negociabil ! Sau mai bine spus, federalizarea sau divizarea ROMANIEI, nu e negociabila ! Mi se pare , de fapt nu mi se pare, trebuie cu siguranta sa fii un individ ignorant si superficial, ca sa nu realizezi ca orice divizare, de orice ce fel, este dorita de cei din afara cu scopuri.....bine definite ! Justificarile alea cu ,,,,independenta locala, autonomie locala, banii locali ,.....sunt praf in ochi pt redusi ! In rest, despre situatia economica, sunt f multe de spus ! UDMR face un jos perfid ,milog si mincinos ! ce a facut pt minoritatea maghiara din Har si COVASNA ?? ceva investitii in zona ? IOC !

Domnule Gerge eu respect opinia dv ca om , dar dv o respectati pe a mea? sa punem deoparte nationalismul de ambele parti si sa vorbim de Drepturile Omului. Toti cetateni acestei tari au dreptul sa se exprime liber nu? Atunci fraza scrisa de dv {EM, un lucru este absolut ne-negociabil ! Sau mai bine spus, federalizarea sau divizarea ROMANIEI, nu e negociabila ! } oare nu ingradeste drepturile omului?
Am o alta intrebare ptr dv. Ce facem cu cetateni care au in singe 3 sau 4 natiuni ca mine de ex. si credetima ca suntem multi in Transilvania noi in cine sa lovim? Orcum am face ne doare si pe noi , de aceia unica solutie ptr noi e reconcilierea , gasire cai de mijloc , libertate totala , ptr toti indiferent de nationalitate , religie sau sex. Credetima va scriu aceste rinduri find impartial dorind numai binele acestor cetateni care sau nascut cetateni romani in Transilvania.
Multi cetateni din Transilvania sau saturat de nationalismul ungar dar si de cel roman , vor sa se termine odata si sa ne apucam de treaba sa facem din Transilvania o noua Elvetie. Noi vrem sa facem ceva ptr popor sa iesim din aceste jocuri politice nationaliste care sigur vor lovi numai in omul simplu.
Cu cit destabilizarea zonei este mai mare , cu atit ii bucuram pe acei sacali care zboara deasupra tari frecindusi miinile la bogatiile acestor zone.Cu respect EM

EM, Pai exprimarea libera e una ,iar divizarea Romaniei, e alta ! si cu ce este asta incalcarea drepturilor omului, ?? Nu uita ca in FRANTA , unde s-au nascut drepturile omului , nu exista minoritate ! Polonezii au fost extrem de radicali in 1945 ! Ei au expulzat toti , absolut TOTI germanii si ungurii din teritoriile cu probleme ! Si nu s-au incalcat drepturile omului ! federalizarea e o porcarie , ce avantejeaza dor pe cei ce vor sa vada Romania cat mai slaba si instabila, usor de manevrat ! nu este in avantajul nostru al cetatenilor romani ! reconcilierea nu se poate realiza decat in varianta francezo-germana sau polono-germana ! si asta inseamna expulzarea tuturor ungurilor ce se simt loiali ungariei ! se pare ca aceasta problema o au ungurii, in toate tarile vecine, mai putin Croatia, acolo au fost f serios amenintati cu exterminarea ......!

1. In Franta exista minoritati nationale. Ele au fost reduse la tacere. Abia in ultimii ani ei ajung sa se poata prezenta public. Probabil si in Franta s-a plictisit lumea de minciuni.
2. Polonezii au alungat populatia germana existenta in bloc compact si au pus mana pe partea cea mai dezvoltata (industrial mai ales) a Poloniei (chiar pina in ziua de azi). Sunt convins ca si romanii ar fi facut acelasi lucru (esti un exemplu graitor), daca i-ar fi lasat rusii. Si la fel sunt convins ca ati face-o si azi si tare v-ar placea sa puneti mana pe tot in Transilvania pe ce nu ati pus deja, paduchiosilor.

TRANSILVANIA, va face parte din ROMANIA, atata timp cat UCRAINA, SLOVACIA SERBIA , nu vor ceda nici ele acele teritorii pe care le ravnesc ungurii !! Mai nou UCRAINA, isi maseaza trupe la granita cu UNGARIA, se pare ca strategia lor , se axeaza pe iminenta dezmambrare a UE !!!!Politica expansionista UCRAINEANA , vizeaza in mos special Ungaria !!!! Sa fie intr-un ceas bun, sa apucam sa sarbatorim parcarea tancurilor ucrainene in BUDAPESTA !!!

Doua intrebari scurte :
1. De unde pana unde se intinde Ardealul si de unde pina unde se intinde Transilvania ?
2. Care este diferenta intre Ardeal si Transilvania ?

Jerry

Imnul Transilvaniei
1. Transilvanie, mândră ţară
cu puteri şi bogăţii
de Carpaţi împrejmuită,
cu verdeaţă răsădită,
plai cu aur şi cu vii
. Transilvanie, leagăn verde
pentru oricare vlăstar,
reuneşti climele toate,
naţiuni, cununi purtate
pe al patriei altar.
. Transilvanie, plai de graiuri
diferite-n fel şi ton,
dar în rugăciuni unite
urcă limbile-mpărţite
spre dumnezeiescul tron.

Scuzati-l pe E.M., a compus un cantecel si se crede deja pionier in Republica Comunista Transilvania, unde cenzura este drastica, asa cum este pe toate paginile LTD, unde tovarsu Dica injura si cenzureaza tot ce nu i pica bine.

Toti comentam dar uitam de LIBERTATE dreptul de a trai asa cum vreau eu sa pot sa spun lucrurilor pe nume de ce trebuie sa traiesc la cheremul altora de ce sami spuna un oltean ce sa fac la mine in curte pe strada sau in oras. Libertate si Drepturile Omului . Va mirati de secui? de mai mule ori li sa promis acel pamint dar au fost trasi in piept de natiunea romana ca in declaratia de la Alba Iulia.

Transilvania a fost si va fi din INDEPENDENTA. Asta e doar o perioada de tranzitie. Pana mor sau se raresc generatiile astea intoxicate de istoria mincinoasa si propaganda manipulatoare a comunistilor. Va fi o Transilvanie independenta in care romani, maghiari, nemti si alte natii vor trai in prosperitate. Si cu asta punct.

Tot latratul postacilor nu ajuta la nimic. Viitorul Transilvaniei e independenta pt ca asa vor cei care conduc acesta lume. UE va fi o federatie de regiuni mici si autonome precum Catalunia, Scotia, Flandra, Veneto, Transilvania samd. Asa ca dragi postati latrati in continuare ca latrati la luna. Nu voi decideti viitorul ci oamenii puternici care conduc lumea din umbra.

Te-am mai intrebat dar n-ai raspuns : cu " mai marii lumii " cand te anunta chestii din astea , stai pe chat ori pe mobil ?
Si daca tot le stii tu pe toate cele despre care noi nu aflam , zi si mie unde mi-am pus basca ca n-o mai gasesc de doua zile !!! Hai , nu zi ca nu poti ca daca nu stii tu ii poti intreba pe ei .. Te rog , fa-mi serviciul asta si cedez Ardealul .
Vrei ???

Tuc,
Latra in continuare la luna si nu te mira dupa aia ca nu te bagam in seamna la fel ca pe un caine.

Deci latra. Te si aud: Haaaam ham ham ham ham...

Ai o voce ( de caine ) frumoasa . Exerseaza in continuare !!!!!

bai arpadpaszkanygoncz tu nu esti nici roman nici ungur, habar nam ce esti dar scrii numai prosti in majoritate

De ce minti , Sabinash draghe ?
Pai se poate sa spui oamenilor ca nu exista Transilvania ??? Exista ; e aia de'i zic ungurii Erdely .
Ori tocmai asta vroiai si tu sa zici , ca nu-i Transilvania si e Ardeal ???
Si mai zici de altii ..... urat te-au invatat oltenii aia la Craiova !!!

Dovada ca exista , este chiar curata limba transilvana pe care o vorbesti ( de scris , deh , mai greu , mai cu greseli ... ) .
Stiu , o sa imi zici ca seamana cu moldoveneasca vorbita la Chisinau dar eu sunt sigur ca de fapt este alta , numai a voastra , stai linistit ; daca nu mergeam la translator nici nu puteam pricepe ca eu sunt roman si , deh , transilvaneste nu stiu .

In rest , toate bune !

P.S. Pe la voi , la Cluj , tot Romania , tot Romania ??

Tucu!Deci dupa mintea ta exista mai multe feluri de romani, care vorbesc alta limba romaneasca decat cea constitutionala? Vezi ce vorbesti , ca te bate paragraful nr1 din constitutie!Tara unitara! Si limba?

Esti haios !!!
Daca iti fac o schita intelegi ce am scris ??
Mai citeste.

P.S. Imi cer scuze dar am scris romaneste si de asta probabil ca intelegi greu ( !? ) dar eu nu stiu transilvaneana ( ori transilvana ? ) .

Tuc,Bixente,:D ..si alti romani adevarati ! De spusele lui Sabin va veti mai minuna o vreme ...dar nu mult. Veti pati ca si mancatori de lebede care NU au putut intelege.... de ce in Austria LEBADA este o specie protejata de lege ! asa nu intelegeti nici voi niste lucruri,,, care in EUROPA civilizata NU se considera ..de mult timp [probleme etnice! voi traiti in secolul trecut...si veti trai cu acea mentalitate ...nimic nu va mai poate ajuta...poate o excursie in Corea de Nord,.))

Aoleuuuu, da' de ce " nu mult " ? De ce sa nu mai radem de el ?? O coteste ?? Ti-a zis ceva Ovi caruia i s-au destainuit la cafea " puternicii lumii " ?

Ma ' nebunesc dupa mentalitatea asta moderna a ta , in care toate c.a.c.a.r.e.z.e.l.e. necitite si rasiste cred ca inseamna ceva si pot da verdicte !!!
Idei mici de la oameni mici , nici macar mitici !!!!
Hai pa , ca n-ai umor iar eu acum am chef sa ma amuz .

Aoleuuuu, da' de ce " nu mult " ? De ce sa nu mai radem de el ?? O coteste ?? Ti-a zis ceva Ovi caruia i s-au destainuit la cafea " puternicii lumii " ?

Ma ' nebunesc dupa mentalitatea asta moderna a ta , in care toate c.a.c.a.r.e.z.e.l.e. necitite si rasiste cred ca inseamna ceva si pot da verdicte !!!
Idei mici de la oameni mici , nici macar mitici !!!!
Hai pa , ca n-ai umor iar eu acum am chef sa ma amuz .

Scuze , postare dubla din vina mea . Oricat s-ar crede nici eu nu-s fara greseala !!!!!

Ghermane am ajuns din greseala la articolul tau si am facut greseala sa-l si citesc. As sari peste cometariile si injuratrurile pe care le meriti si ti-as transmite doar concluzia mea: esti exact cum te arata poza. Ceva patetic, de care nu sti daca sa razi sau sa plangi cand il vezi. Si mai ales cand il auzi ce debiteaza!

Ghermane , ti-am gasit nevasta, o cheama Pauker ... Ana Pauker.
Nas o sa va fie Stalin iar nunta in regiunea autonoma Transilvania....

Doamne ajuta ca nu toti romanii transilvaneni s-au molipsit de boala ta; eu de exemplu.

Ce nevasta ? Nu s-a nascut femeia sa-l ia , domnule ; nu-l vezi cum arata ? Daca iese pe strada opreste copiii din crestere , vai mama lui .Si de ce saisi faca nunta in Transilvania ? Mai bine Transnistria ca si acolo e unul care se vrea rupt de tara lui ca-i e mai bine sa manance din mana straina ..

E buna Pauker pentru el, la fel de sexy si fresh , ceva imi spune ca s-ar intelege din priviri.Nunta in Transilvania in cripta lui Dracula iar apoi trimisi in luna de miere in Transnistria, in coparseu clasa I , bilet numai dus. Pomana.... pardon...consumatia o achita prietenii straini.

in primul rand nu e o lectie, e o parere. lectii am luat destule la institutul de istorie si de la profesori redutabili in materie. cum nu cred ca esti dumneata. Da, Transilvania exista, asa cum exista, Juc, Dej, strada Mehedinti si Albac. Ardelenii au aceasi identitate cu locuitorii din aceste localitati / strazi.
In rest, daca invocam aspectul istoric, sa ne aducem aminte de asiva maghiarizare facuta in sec XIX, la eterna politica de deznationalizare, la tratarea discretionara a parlamentarilor romani la Budapesta, la alungarea intelectualitatii romanesti in 1940, la crimele din 1940 si 1944, la Ip, Traznea, Belis, Moisei si asa mai departe.
Pentru strabunii mei maghiarizati cu numele in sec XIX, pentru bunicii mei alungati din casa lor in Regat pentru ca erau intelectuali romani, pentru fratii mei romani ciruiti de unguri in '40 si '44 - Niciodata pentru separatism. Tara romanilor din Transilvania se numeste Romania.

Cum puteau fi tratati discretionar daca politica romanilor din Ardeal era strict de pasivitate? (Citeste carti de istorie sau si mai bine publicatii ale vremii, ziarele si publicatiile politice exista in arhive.)

Mai Toni.
Daca ungurii ti au facut atitea lucruri rele, lasa le dracului acolo in Transilvania sa se putrezeasca, tu sa stai linistit acolo in Romania ta si sa fii bucuros ca ai o gaura in cap si poti respira!t

scrii exact asa cum probabil si esti ! NATIONALIST SI XENOFOB ! cu bunicii tai maghiarizati,cu fratii romani alungati si impuscati , bla, bla,bla,!!! fac pariu pe cat vrei,ca nu esti nici ARDELEAN NICI TRANSILVANEAN ,POATE DOAR EXPORTAT PE ACESTE MELEAGURI! si apropo de maghiarizare,hai sa-ti dau un alt exemplu !!!! BUNICII MEI MAGHIARI GET-BEGET ,AU FOST ROMANIZATI INTR-O COMUNA DIN BIHOR !! VREI AMANUNTE ? DAR PCR A INCEPUT SI URMASII LUI TATA ILIESCU CONTINUA CU SPALATUL CREIERELOR !! BINE-N-TELES LA CINE POT !! iar istoria la care faci mataluta referire a fost scrisa de PCR-ISTI ,ISTORICI CARE NU AU NIMIC IN COMUN CU ISTORIA ADEVARATA. IAR DESPRE SEPARATISM,BINE AR FI SA APUCAM ZIUA CAND VETI AVEA NEVOIE DE PASAPORT SA CALCATI PE ACESTE MELEAGURI !!!!

Da te rog amanunte despre romanizare .
Nu am auzit asta pana acum ; sincer , sunt curios .

Pana atunci insa iti dau un caz real , din familia mea , ca sa vezi ca nimeni in Regat nu v-a romanizat : aveam o matusa prin alianta , unguroaica din Targu Mures . Normal ca si-a invatat fiul sa vorbeasca ungureste . Unchiul meu , tatal copilului , nu s-a opus , ba , in casa incerca si el s-o rupa pe limba aia.
Matusa asta a mea vorbea cu varul meu ungureste cateodata si cand venea in vizita la noi unde nimeni nu cunostea limba . Desi ce facea nu era deloc politicos , niciodata nu i-am auzit pe ai mei protestand ori criticand macar dupa ce plecau ;relatiile nostre cu ea au fost apropiate pana a murit considerand ca facea parte din familie .
Ti se pare ca este reactia unor oameni care vroiau sa romanizeze pe cineva ??

Incerc sa iti dau niste exemple desi daca faci un efort ti le aduci aminte. Sunt mai multe situatii. In primul rand se stie ca Frunda este Gheorghe in acte. Crezi ca e normal?
Parintii au preferat sa le puna prenume pagane care nu au corespondent in romana cum sunt Csongor, Tunde, Bendeguz, Attila, Atilla, Hunor, Csaba, Zsolt, Zoltan, ... Chiar si asa s-a tradus Gyongyver in Lacramioara, Hajnalka in Zorica Arpad in Arcadie, Laszlo in Ladislau ba chiar si Lehel in comicul Sufla. Si mai sunt ex. Ai auzit vreo mamica strigandu-si copilasul Dezideriuuuuuuu, sau Ladislauleeee, sau paraschivooo, referindu-se la Dezso, Laszlo, Piroska.
Alt caz este cu numele de familie. Unii au preferat sa scrie fonetic numele asa au aparut Chesches, Heghedus, Fechete, Naghi, Chereches, Laslo, Uifalean, Mesaros, Sabo, Suciu, Secheli, Cozac, Husar, Covaci, Cisar, Ghergheli, Borbeli, Chis ...(mai ales daca familia este mixta si la a doua generatie limba materna a devenit romana, sau el maghiarului ii este rusine sa vorbeasca stricat maghiara si face totul ca sa devina roman. In acest caz numel e poate deveni tradus in Negru, Moraru, Fieraru, Croitoru etc.
Un caz special il reprezinta (mai demult) alaturarea aceluiasi nume in ambele variante> Avem Samuil Micu-Klein, Alexandru Vajda- Voievod, Ion Molnar – Piuariu, Ion Negru-Fekete, Hossu – Longin,

Concluzia este simpla fenomenele schimbarilor de nume si prenume in mod fortat sau favorizand asta a existat in ambele sensuri.

Ca sa incheiem in ton vesel ce fericit ar fi Gheorghe Funar daca ar descoperi prin actele bunilor sai ca de fapt familia se chema Koteles. Iar el saracul S-a fi numit Koteles Gyorgy. Ha ha ha.

Da, ce spui tu este adevarat si sunt convins ca s-a intamplat in ambele sensuri numai ca asta este un proces NATURAL , firesc , dar da , favorizat de conditiile " istorice " . Si , desi nu cunosc amanunte , teoretic pot accepta ca tendinta alora aflati la putere de a romaniza/maghiariza pe ceilalti a fost mai pregnanta in Transilvania. Eu am dat un exemplu din familia mea , din Muntenia si nu cunosc pe aici situatii in care din Gyorgy sa se faca Gheorgheori din Ivan , Ion ( dar stiu cand din Ion s-a facut Jean - mai inchis la culoare , ce-i drept ) . .

El vorbea insa de o romanizare fortata , impusa de stat ; la asta am cerut eu exemple !!!

Despre cum isi striga mamele copiii , uite , am auzit prenume extrem de curioase : Memoranda ori Suplexa !!!!! Frica de romanizare crezi ca a indemnat parintii aia sa-si boteze copiii atat de caraghios ?

Cauta in arhive. Se pastreaza legi si directive atat din anii 30 cat si din anii 60-70 referitoare la interdictia de a trece nume maghiare in certificatele de nastere. La fel vei gasi si tabele conform carora trebuiau trecute corespondentele romanesti ale numelor.
Numai pt. ca tu nu stii sau insinuezi ca nu stii de aceste documente nu inseamna ca ele nu exista.

Sa iti mai dau un exemplu, legat oarecum de atitudinea fata de numele maghiare. Mi-a fost dat sa intalnesc un tanar maghiar ce se numea Jones Eduard. El se stia neam de neamul sau maghiar. Dar a aflat ca pe line paterna a avut un stramos englez. De aici Jones. Nu si l-a schimbat nimeni ba il si pronunta englezeste. Daca un ardelean (roman sau maghiar) ajunge sa aiba un nume care nu mai reflecta la nicel de doua generatii in urma nationalitatea se straduieste sa il schimbe/transforme. Parca i-ar fi rusine cu el. Dac este insa englezesc, francez, italian, polonez....... orice altceva dar nu al unui neam cu care se invecineaza tara lui atunci este in ordine. Asta este si e trist.

Snobi sunt peste tot. Eu am colegi si prieteni in toata lumea dar dintre ei doar unul si-a schimbat numele ( din pacate imi e si ruda ) . Din Calomfirescu ( nume de vechi boieri de altfel ) a facut Callet .
La urma urmei lumea este libera sa isi ia ce nume vrea ; aici discutia era insa despre schimbarea FORTATA a numelor romanesti in unguresti ori invers .

Tuc eu iti dau exemplu nu din povesti ci caz concret .Eu m-am nascut in 1948 si cind tatal meu s-a dus la " sfatul popular " ca sa inregitreza naterea copilului Wallner Janos , au spus ca nu se poate inregistra decit Ioan ,asa ca pina azi port acest nume , desi sint Janos .Nu am schimbat numele din respect fata de parinti , daca ei au acceptat am acceptat si eu . Dar asta inca nu ma transforma in roman .

Va rog sa-mi scuzati obraznicia ca-mi permit sa intervin, insa (!) generalizarile pe care le faceti lasa impresia (dorita de politicienii nostrii dragi din 1918 incoace) ca de fapt in ultimii 200 de ani, dar de fapt si inainte, ungurii, maghiarii, io mancat pa romani. Apai draga Domnule "profesor de istorie", esti un mincinos! Politica de "asiva maghiarizare facuta in sec XIX" de fapt incepe dupa 1867, adica daca o iau matematic in secolul 19 putem discuta de o perioada de 33 de ani. Dar de fapt nici atat! Este adevarat, politica maghiara de dupa 1867 era axata in principal pe manifestatii hai sa zicem nationaliste, desi eu consider ca erau anti minoritati (minoritati pe care daca-i insumam poate ca de fapt dau majoritate, daca ma refer la intregul regat maghiar), si in 1912 deja incercau sa solutioneze problemele minoritatilor prin tratativa (esuate din cauza politicienilor maghiari). Daca adun 33+12=45. Ca si minoritar consider ca orice incercare de asimilare este revoltatoare, din acest punct de vedere va dau dreptate. Si facand parte din natiunea maghiara imi cer scuze pentru cele intamplate de stramosii Dumneavoastra.
Sa mergem mai departe. Nu prea inteleg unde bateti cu "tratarea discretionara a parlamentarilor romani la Budapesta", insa am avut o cunostinta, care a fost parlamentar dupa 1989. Stramosii sai sunt printre cei care azi se numesc Memorandisti. Toata familia lui, barbatii, au fost avocati si parlamentari. Am dus multe discutii cu persoana respectiva si sincer nu mi-a relatat nici o intamplare negativa pe care ar fi suferit-o vre-un stranos de-al sau (vorbesc despre un Prieten de familie, asa cu P mare). Si ai lui fiind intelectuali romani oare de ce nu au fost alungati in perioada 1940-1944? Si de fapt nu e un caz unic (ceea ce nu exclude cele afirmate de Dumneavoastra).
Se tot vorbeste de Ip, Treznea Belis, (Huedin), Moisei si asa mai departe. Care sunt "si asa mai departe"? Patru din cele enumerate sunt la nici 60 km distantata de mine. Stiu ce sa intamplat in diferitele situatii. La Ip, de fapt nu se pot gasi cuvinte la cele intamplate. In celelalte cazuri poate ca ar exista explicatii, dar nu cred ca acest comentariu e locul potrivit. In orice caz eu i-mi cer scuze de la urmasii celor ucisi. Insa astept acelasi lucru de la urmasii celor care iau ucis pe ai mei!
Separatism. De fapt, ca istoric, ar trebui sa intelegeti un lucru, mai ales ca si Ardelean, situatia in care sau aflat romanii din Ardeal este aproape identica cu stituatia in care se afla maghiarii in ziua de azi (si nu ma refer la cei 45 de ani de sovinism maghiar). Da, poate ca, ca si un vis, o Ungarie "Mare" sta ascuns in sufletul orcarui maghiar, exact la fel ca si o Romanie "mare" in sufletul romanilor, dar asta este doar un vis. Realitatea e, ca pe aceasta bucata de pamant stam noi, adica Tu si Eu si inca cativa pe langa noi. Am vazut ca aia din Budapetsa nu va inteleg pe voi. Am vazut ca aia din Bucuresti nu ne inteleg pe noi. Si am mai vazut ca si aia din Budapesta si aia din Bucuresti vor sa ne beie palinca si sa ne manance slana si se mai si incalzesc la focu nost'. Apai stii ceva, daca noi ne dam in cap ii treaba noastra, a Ta si a Mea, da daca vine unu din alte parti a lumii si vrea sa ne ia nadragii, ar fi timpu sa ne punem deolalta si sa-i dam in cap, sa ne lase in Mama noastra! Iar cu restu neom descurca cumva!
Doamnye ajuta!

Si inca ceva..
Cand incepi sa dezvalui o prostie adevarata cu maghiarimizarea din1867...sa vezi recansamintul de atunci in ardeal : citi unguri, secui, sasi si romani au trait Transilvania.Uiti, sa mai bine zis nu stii ca sasi, si maghiarimea, secuii traiau in autonomie in transilvania, unde guvernul di Budapesta nu prea a avut un ""cuvant "'de porunca.Cand vorbest de o etapa al isoriei trebuie sa stii toate conditiile avute , sociale, economice..de atunci.
Si inca ceva...intre anii1940-44,, in partea redata Ungariei, chiar primul ministru Tisza Istvan, a facut legea ca in toate scolile si institutile sa fie obligatoriu invatarea limbi romane!

Cu scuzele de rigoare, pentru cei care nu inteleg, acum nu am timp sa traduc, dar voi reveni si cu o traducere sumara:

"A népokt.-ról szóló 1868. évi 38. tv szintén Eötvös nevéhez fűződik, és a liberálisok hatását viseli magán. A törvény általánosságban szabályozza a közoktatást, de külön szól az oktatás nyelvéről is:

58. § Minden növendék anyanyelvén nyerje az oktatást, a mennyiben ez a nyelv a községben divatozó nyelvek egyike. Vegyes ajku községben ez okból oly tanító alkalmazandó, a ki a községben divatozó nyelveken tanítani képes. Népesebb községekben, a hol többféle nyelvü lakosok tömegesen laknak, a mennyire a községereje engedi, különböző ajkú segédtanítók is választatnak

Az 1883. évi XXX. törvénycikk (lex Trefortnak is szokás hívni) viszont ehhez képest már restriktíven szabályozza a nyelvhasználatot:

7. § A hitfelekezetek maguk határozzák meg az általuk fentartott nyilvános középiskolák tannyelvét és a mennyiben ez nem a magyar, kötelesek a tannyelven és irodalmán kivül a magyar nyelv és irodalmának történelme, mint rendes tantárgy tanitásáról is gondoskodni és pedig oly óraszámban, mely annak kellő elsajátitását lehetővé tegye. Ennek ellenőrizhetése végett kötelesek a magyar nyelv és irodalmának történelmére vonatkozó tantervet és órabeosztást a vallás- és közoktatási ministernek előlegesen bemutatni. A nem magyar tannyelvü középiskolákban a 7-ik és 8-ik osztályban a magyar nyelv és irodalmának történelme magyar nyelven tanittatik s e tantárgyból az érettségi vizsgálat is ezen nyelven teendő.

Vagyis, amíg az eredeti, Eötvös-féle oktatási törvény nem várta el a magyar nyelvtudást, addig az 1883-as már igen, ez pedig egyértelmű visszalépés. Persze, lehet ezen vitatkozni, de erről megintcsak a következő posztban lesz szó.

Az 1907. évi XXVII. törvénycikk (népszerűbb nevén lex Apponyi) pedig még egyet lépett vissza. A törvény még több tárgy esetén, és még korábbi évfolyamoknál írja elő a magyar nyelvű oktatást, illetve a magyar nyelv elsajátítását, és ugyanakkor komoly szankciókat helyez kilátásba, ha az iskola mindezt nem teljesíti. Bár sok paragrafus foglalkozik az oktatási nyelvvel, de mégis a legjellemzőbb az alábbi:

17. §. Minden iskola és minden tanitó, tekintet nélkül az iskola jellegére és arra, hogy állami segélyt élvez-e vagy sem, a gyermekek lelkében a magyar hazához való ragaszkodás szellemét és a magyar nemzethez való tartozás tudatát, valamint a valláserkölcsös gondolkodást tartozik kifejleszteni és megerősiteni. Ennek a szempontnak az egész tanitásban érvényesülni kell; külső kifejezésül minden iskolában, jellegkülönbség nélkül, ugy a főbejárat fölött, mint megfelelő helyen a tantermekben Magyarország czimere helyezendő el, a tantermekben a magyar történetből vett falitáblák alkalmazandók, nemzeti ünnepeken pedig az épületen a magyar nemzeti czimeres zászló tüzendő ki. E jelvényeken kivül csak a törvényhatóság és a község czimere és az iskola községi, illetőleg felekezeti jellegét a törvényesen megállapitott kitételekkel megjelölő magyar nyelvü külső felirat és a tantermekben az illető hitfelekezet egyházi főpásztorainak arczképei, vallási jelvények, valláskegyeleti képek, és az oktatáshoz szükséges tanszerek alkalmazása van megengedve, melyek azonban idegen történeti vagy földrajzi vonatkozásokat nem tartalmazhatnak és csakis hazai készitmények lehetnek. A vallás- és közoktatásügyi minister a tárczája terhére gondoskodik arról, hogy az összes iskolák a magyar czimerrel és zászlóval, valamint az iskolafentartó hatóság meghallgatásával megállapitandó magyar történeti képekkel elláttassanak. E történeti képek a tantermekben kellő módon elhelyezendők és a tanitó tartozik jelentőségüket a nyelv- és értelemgyakorlatok, továbbá a földrajz és történelem tanitása során a gyermekeknek megmagyarázni. Ezen szakasz azon rendelkezéseinek végrehajtása, a melyek nem a tanitó müködési körébe esnek, az iskolaszéknek feladata és érette első sorban az iskolaszék elnöke felelős. Ezen rendelkezéseknek szándékos elmulasztása kihágást képez, mely felett azok a közigazgatási hatóságok illetékesek biráskodni, melyeket az 1891. évi XX. tc. kijelölt. Az ilykép megállapitott kihágás büntetése 500 koronáig terjedhető pénzbüntetés melylyel a mulasztás elkövetője sujtandó. A befolyó pénzbüntetés az országos tanitói nyugdij- és gyámalap czéljaira forditandó; egyéb tekintetben az 1879:XL. tc. általános határozatai irányadók.

Ez a paragrafus nemzetiségi szemszögből nézve eléggé érdekesen hangzik."

Prima lege: http://www.1000ev.hu/index.php?a=3&param=5360
A doua lege: http://www.1000ev.hu/index.php?a=3&param=6108
A treia lege: http://www.1000ev.hu/index.php?a=3&param=6966

Daca in citatele de mai sus schimbi "magyar" cu "román" si recitesi asa, garantez ca-ti schimbi parerea! Ceeace sa intamplat, sa intamplat, de schimbat nu o putem, macar sa invatam din ea!

Da , Ceva , ar trebui sa ne cerem iertare reciproc pentru greselile facute .
Si mai trebuie hotararea de a o lua de la capat impreuna dar si de a accepta situatia actuala ca punct de plecare .
Unii ca Gherman insa fac lucrurile pe dos , starnesc resentimente care ar trebui uitate. .

Nu te inteleg insa cand spui ca trebuie sa va dati mana ca sa ne dati noua astora , miticii , in cap !!!!
Pai la o discutie purtata in registrul asta replica mea nu poate fi decat ca , pana una alta , Transilvania este pamant romanesc , ca daca Ungaria Mare e un vis , Romania cu Transilvania inclusa este o realitate , ca tu , traind in Romania nu poti face decat ce vor aia care sunt mai multi decat voi , adica romanii , ***EDITAT***ii, lipovenii,grecii,turcii,evreii,armenii,etc !!! Asta-i regula oricat nu ti-ar placea .

Iar pentru ca zici ca vrei sa-mi dai in cap pe motiv ca ma intereseaza ( cel putin teoretic ) ce se intampla cu o parte din tara mea , sunt in drept sa cred ca si iertarea pe care ti-o ceri nu-i decat de forma si atunci renunt si eu sa-mi cer iertare pentru niste vinovatii pe care nici macar nu le stiu.
Ce mai ramane ? Pentru voi sa faceti ce vrea majoritatea cetatenilor romani , pentru noi sa va obligam sa respectati legea .

Vezi ce productiva este pozitia asta a ta ??

P.S. N-am inteles nici rostul adunarilor alea de la inceput de postare ; pai sfarsitul unui secol face parte din secolul ala ca si inceputul lui ; de ce critici omul cand nu a gresit cu nimic ?? Si apoi , daca n-au fost 100 de ani de oprimare si au fost doar 50 , asta inseamna ca nu lasa urme , ca nu se nasc resentimente ori ca ele sunt mai putin aprinse ?
Nici vorba ; iar faptul ca aia care au fost " opresori " fie doar 50 de ani , nu si-au cerut iertare nici pana acum ba , tantosi , incearca iar sa ia din nou ce nu au , sa reanvie tocmai vremurile ce ar trebui uitate , starneste si mai rau spiritele . Pacat

Marea "oprimare" a fost introducerea predarii limbii maghiare in scoli.

Salut!
Ai propus mai de mult despre posibilitatea unei conversatii in alt loc. Daca ai o adresa de forum unde sa ma inregistrez, unde putem schimba adresa de contact, nu in public, Te rog sa o scrii, daca nu, am eu o adresa.
Cu stima,
SIC

Scrie te rog pe babarada55@yahoo.fr

Baba Rada ?
HAHAHAHAHA !
MITIC 100% !
Ce cautzi pe site-urile ardelenilor, regatzene ?
Esti platit de GRIVCO ? Sau de "Rrominia Marre" ?
Stai pe site-urile voastre de manelisti afumatzi, mancatori de semintze, mincinosi si hotzi fara leac !

Te-ai prins , mic idiot ???
Da , mitic 100% si chiar mandru de asta .Da mult ti-a trebuit ?! Incet , incet , sa nu-ti oboseasca neuronul ala plictisit de singuratate .

Pai cum ce caut ??? Imi place sa oftic prostii !!

Om fi noi mitici cum ziceti dar nu suntem inceti la minte ca voi si nici lasi ( tot ca voi ) , nevolnic micutz .

Tuc e prescurtarea de la tuciuriu ?

Lasi?????Pana acuma am citit cu ignoranta fiecare comentariu de al tau,dar sa ne numesti lasi e prea de tot.Oare de unde au venit actele de tradare si de lasitate daca nu de la buCUResti in toata istoria de pana acuma????

Are rude numite Calomfirescu... Si alti "escu"... Regateni !

Da CoHasna , Calomfirescu , olteni de neam da' boieri inca dinainte de Mihai Viteazu , ala care v-a batut pe unde v-a prins .

N-ai inteles nimic! Nu vrea nimeni sa ia pamantul nimanui! E vorba de a ne administra noi transilvanenii singuri! Mai exact, si aici ii doare pe mitici, nu mai dam banii produsi de noi catre buCUResti ci ii gospodarim noi aici! Ai inteles?

Pai nu v-au administrat destul Boc , Blejnar , Remes , Muresan , Verestoy ?

Daca chiar vrei sa stii cum este cu banii nu mai citi " statistici ziaristice " caci nu exista publicatie nepartinica si care sa nu minta . Invata sa citesti si sa intelegi statisticile profesioniste facute ( si publicate ) de Institutul National de Statistica ( cele publicate nu cele postate de diverse site-uri ) .La inceput e greu dar daca te obisnuiesti cu ele devine lesne .
Spor la documentare .

Stiu o metoda mai simpla si echivoca. Imi ajunge sa vad puhoiul de mitici si moldoveni care se revarsa in Transilvania. Aveti facultate la Bucuresti si la Iasi, alea de ce nu va convin? Aveti sute de firme la Bucuresti, alea de ce nu vi-s bune? Ca sunteti incapabili sa va claditi o viata decenta, e mai simplu sa vii in ce e deja de-a gata. Marea problema e ca aduceti cu voi jegul in care ati fost obisnuiti sa traiti si de care in mod paradoxal desi fugiti de el tot nu puteti sa scapati. (Hmm... nici nu-i asa paradoxal, primii 7 ani te definesc pe viata si cum se vede la voi chiar pe generatii.)

Esti spalat pe creier prietene. Citeste cifre inainte sa scoti porumbei pe gura, ca te faci graav de ras. Sau de plans!

Cum a mai zis cineva pe aici, a sosit momentul sa facem ceva si sa nu mai fim condusi nici de Budapesta, nici de Bucuresti, adica sa fim liberi si cu destinul in propriile maini. Greseala de la 1918 trebuie musai indreptata.

gresala ti s-a implantat tie in cap, ho cu tata

Omule, mai usurel, ca pe la scolile si bibliotecile unde am studiat eu matale ai intrat, probabil, doar daca te/a trecut la buda.

Sti cati "studiosi" din astia ca tine am vazut pe net?! Si toti lupta cu inflacarare si patos revolutionar din...spatele tastaturii. Cati dintre voi aveti voce si in afara netului cumetre? Ca s-au suit ungurii pe voi la Tg Mures si v-au dat cu borduri in cap de nu v-ati vazut! Sau esti, asa cum te banuiesc, un gargaragiu agitator care vrea sa-si demonstreze ca inca ii ia si lui foc pistolul?! Desi nu-i ia!

Mda... vechea tactica romaneasca. Intoarcerea faptelor exact in opusul lor. V-ati fabricat, din pacate pina si oficial desi sta pe picioare foarte slabe, o versiune pe plac a intamplarilor de la Tg. Mures.

..."cumetre" ? ..."gargaragiu" ?
Mai sunteţi mulţi regăţeni care vă afişaţi identitatea lexicală pe site-urile din Ardeal ?
Măcar stăpînii voştri mitici să vă aleagă la postări plătite dintre ardelenii trădători ai cauzei Transilvaniei, nu dintre valahi şi şoldoveni şovini manelişti...

Se spune ca ca daca esti multumit de tine te poti intelege cu lumea din jurul tau. Nu e cazul acestui Gherman obsedat de faptul ca el e ardelean ca e mai destept si mai "nealkos" nu trece o zi sa nu mai fasaie ceva pe tema asta. Mai mergi prin lume omule poate o sa descoperi ca nu e aici centrul universului, deschide ochii de tot, sa vezi oamenii cu bune si rele. Si eu sunt tare mandru ca-s ardelen dar cred ca ne-ar sedea mai bine sa fim si ceva mai modesti. Eu am avut norocul sa cunosc oameni minunati din toata tara Craiova, Pitesti, Iasi Bucuresti, Cluj Timisoara si am avut si ghinionul sa cunosc si ardeleni batuti in cap sau unguri obsedati de nartionaliatea lor.. impartiera asta in mitici si ardeleni e pt astia cu IQ de gradinita.

Aici aveti ocazia sa va lamuriti din comentarii care e atitudinea miticilor si deportatilor in Ardeal din perioada comunista fata de transilvaneni! Nu va place dragi transilvaneni cu cat "respect" va trateaza acesti ***EDITAT***i hoti (scuze de pleonasm) si papagali? Sunteti buni doar sa munciti si sa le platiti bir (taxe si impozite) ca sa aiba ce fura ei acolo la buCUResti!..

O observatie: aia de care spui tu n-au fost deportati in Transilvania. Deportarea e o pedeapsa. Ei au fost trimisi in Occident sa fie sefi, sa pape si ei mancare buna. Plecau de la bordeie sapate in pamant sa ocupe case de caramida. NUmai deportati nu au fost.

Acesta e un ziar regional unde postacii unguri spalati pe creier din HA CO si alte judete posteaza comentarii in numele tuturor. Aici ne certam noi intre noi "ardelenii destepti". Sa fie foarte clar miticii nu posteaza aici si nu citesc Citynews la fel cum nu citesc eu Jurnalul de Bacau.

Inseamna ca est din familie de deportati din Valahia sau Moldova, in timpul comunismului! N-ai nici o treaba cu Transilvania, cu istoria si civilizatia de aici!.. Comenteaza mai bine pe site-urile din zona de unde ti se trag parintii sau bunici!..

Presupunere falsa. Si eu presupun ca te tragi din colonistii unguri deportati in transilvania, cei care i-au obligat pe bunicii mei sa-si schimbe numele si au desfintat taoate scoliile romanesti si nu te cheama Radu ci Laci. Eu tot nu inteleg de ce va semnati cu nume romanesti cand comentati, de ce va e rusine??

Cam greu de desfintat ceva inexistent. Se pare ca n-ai fost atent nici macar la orele de istorie predate in scoala pe care ai urmat-o. Prima tiparnita a romanilor unde s-a aflat? Scoala ardeleana unde s-a scolit? Gradul de analfabetism care era al populatia romaneasca din Transilvania si care la cea extracarpatina? Sau spune-mi de ce azi romanii nu scriu cu caractere chirilice.

Eu stau intr-un sat obisnuit din Banat, unde prima scoala in limba romana a fost deschisa in 1777. Cate scoli in limba romana erau in Valahia si Moldova la aceeasi data?

Valahule, moldovene, te-am demascat si te doare? vezi-ti de casele bunicilor tai! Alea din chirpici! Eu sunt transilvanean roman! Pana una-alta, tu te semnezi cu nume unguresti! Te platesc miticii bine? Merita? ;)

Revin cu un comentariu scurt.Am vazut la TVR 2 parca un reportaj cu romanii din Timoc.Foarte fain,unde romanii incep sa si regaseasca identitatea nationala si apartenenta.Intevievatul vorba o romana putin arhaica super faina pt urechile mele si era multumit ca la biserica poate sa asculte slujbele in limba romana de ceva timp si ca vor o televiziune a lor.Doamne, pai romanii din Timoc sunt pur si simplu calcati in picioare de un stat care se vrea european.E revoltator.Pai aceste lucruri sunt absolut normale ,nu privilegii.Voi romanii din tara trebuie sa faceti totul pt ai sprijinii pe cei de afara,dar totul.E fratele vostru!Are singele vostru!Luati exemplu de la noi ungurii si fiti uniti !Trebuie sa vi se ridice parul de pe spate cand vezi steagul romanesc si asculti imnul ca si mie cand vad drapelul ungurilor si aud imnul maghiar.Asta nu inseamna ca sunt mai putin roman ca voi ,pt ca credeti ma si pe mine ma doare tampeniile aruncate asupra romanilor.Acesta se cheama nationalizm adevarat.Nu sa improsti cu gunoi in stanga si in dreapta! Szervusztok!

"Natzionalism adevarat" ? Care-i ala ? Si care-i ala neadevarat atunci ? Orice natzionalism e la un pas de tribalism. O fi bun pt. sec. 19 pt afirmarea natiunilor si identitate bla bla bla, dar noi traim in sec.21. In lumea moderna importante sunt afinitatile culturale si de civilizatie nu imnurile care-ti ridica parul pe spate de emotie sau de frica. Identitatea transilvana nu e nici maghiara , nici romana sau germana. E transilvana pur si simplu, data de istoria comuna, valorile si civilizatia comune si lungul sir de casatorii mixte si amestecaturi de toate felurile.
Imparatu' nost' Franz Josef a incercat sa faca ceva asemanator cu Imperiul , a incercat sa forjeze o identitate comuna central europeana si a si reusit pana la un punct, dar totul s-a facut praf sub valurile de tribalism roman, maghiar, sarbesc etc care au sfasiat Europa in primul razboi mondial.
Asa ca mai lasa-ma cu nationalismul ca io sunt ardelean !

Ce , Dumnezeu , ai in cap ?
Pai zici ca bine facu imparatul sa amestece ( forjeze ) natiunile ca sa le faca una singura , europeana ...
Si mai zici ca " tribalismul " national i-a distrus opera ...
Hai sa zic ca ai dreptate , desi n-ai .
Da' daca ai , atunci tu ce fel de om modern esti daca te tribalizezi afirmand ca esti transilvanean si nu roman , ungur , neamt , ***EDITAT*** , frantuz ori european ?

Cum spuneam si in alte postari,ca om modern ma raportez la o cultura, la o istorie comuna si la o civilizatie si nu la o etnie, natiune, trib etc.
Ca sa repet a mia oara : noi am avut capitala la Viena nu la Istambul !

Pai valorile alea la care spui tu ca te raportezi , daca le mai adaugi un teritoriu , aproape sunt definitia natiunii .
Da , au fost perioade cand Transilvania avea capitala la Viena dar ATI AVUT CAPITALA SI LA ISTAMBUL . Ca era un tribut simbolic ca valoare ce plateati este una , dar este real ca nu aveati dreptul la politica externa proprie si nici drept de razboi. Adica erati vasali la turci. Daca te supara , n-am ce-ti face , asta este .
Daca nu stiai , citeste , daca stiai , vorba nesimtitei aleia de la PDL : " ciocu' mic " !

Servus Zoli, imi scot palaria in fata maghiarilor care gandesc ca tine, din pacate putini. De ce pe ca avand prea multe privilegii si scoli in limba maghiara ajung sa nu mai cunoasca limba romana sa cunoasca o alta istorie au fost educatii sa urasca romanii etc sti tu bine. Am simtit aceasta diferenta de mentaliate in ungaria unde omu de la restaurant s-a starduit sa vorbeasca cu mine in romana iar taranu din Covasna s-a fofilat sa vorbeasca cu mine. Acesti unguri au o problema grava, sunt bolnavi si urmeaza un tratament gresit care le agraveaza starea.

Mihai ai dreptate. Din pacate sunt unguri IN ROMANIA care nu stiu limba romana. Am patit-o in HAR-COV ca nu m-am putut intelege. Dar peste acest incovenient se poate trece relativ usor, daca esti corect cu ei. Intr-o 1/2 ora poti gasi numitor comun. (chit ca sefului de hotel SOVATA i-am facut cadou un abecedar romanesc!).
Diferenta e doar limba, nu si educatia. Pe undeva incearca sa-i intelegi: 50 de ani primarul, seful de post, medicul, etc -de fapt tot ceea ce insemna "conducere" le-a fost ostil (alta educatie, alta cultura). Dupa parerea mea au un instinct de autoconservare exagerat.
Totusi, prefer un secui fata de un manelist. Cu secuiul ori ma invata el ungureste ori il invat eu romaneste ori "dam din aripi" amandoi dar nu mi-ar fi frica sa pornesc cu el impreuna. Are cuvant, are onoare! de fapt, NORMALITATE - termene necunoscute pentru marea majoritate a sudistilor.

Solutia e simpla: nu apelezi la serviciile care nu sunt de calitate, la ospitalitatea unui hotelier care nu se poate face inteles. Nu-i dai bani romanesti daca nu ii vrea. Eu merg des la Gyula, la strand si, pentru ca nu stiu limba maghiara, aleg intotdeauna restaurantele cu meniu si in limba romana. Iar cei de acolo, din Ungaria, pentru ca stiu sa faca comert, au de cele mai multe ori un chelner ori un receptioner care stie romaneste cat de cat.

din pacate daca mergi in sud si te miroase ca esti din transilvania/ardeal care cum io zice desi nu e tot una isi bat joc de tine doar pt ca nu esti sudist. eu sant jumi juma dar nu mi-e rusine cu asta desi asa iti dai seama asa iti dai seama cat de "rasisti" sant si unii unguri si unii romani. si asta vi-o spune unu care are 2 parinti unu ungur unu roman.

Va certati fara rost.prea multa ura,prea multa prostie,prea ca la tzara.

Corecta obserbvatie. Lumea se lasa prea usor manipulata de acesti trepadusi ai presei, articolul in sine instiga la ura, separatism si rasism. Hai ca poti mai mult TOTOMATU gherman baga mare, tocmai ti-a turnat cineva (...) un pumn de fise. baga baga....

In ce fel "instiga la ura si separatism" un articol care vorbeste de "unitate in diversitate" sau de culturi si identitati complementare ? Sau vorbim asa ca sa ne aflam in treaba domnu' Florin ???

limbajul si greselile ortografice din articol laoparte, dar nu prea inteleg eu de ce va tot plangeti mai, saracilor la minte, de adminitratia asta centrala de la bucuresti - ca nu tot boc v-a fost prim-ministru de atatia ani? v-a fost bine? se pare ca nu... dar tot l-ati primit cu bratele deschise, si acum degeaba tipati ca n-are cine sa va ia in serios, jalnici care sunteti. eu unul sunt cetatean mandru din bucuresti, mama voastra...

ortografia si libajul de lemn te tradeaza ungurule!!!!, mai esti si prost vezi ca in bucuresti nu se prinde Citynews

"Greselile ortografice" ? "jalnici care sunteti"?
In ce lume kafkiana traim !
In alta ordine de idei: ba pe-a mamei dumneavoastra draga domnule !

de ce nu-ti dai numele ungurasule? daca esti de acord cu comentariile anti-gherman esti tolerant, daca nu, esti intolerant,tine de minima (ta) logica.

Ti-l dau , da' numai tie ca vreau sa-ti fiu fidel ! Bisou mon cher ! :-)))

http://www.gandul.info/financiar/harta-banilor-din-romania-cat-da-si-cat...
ce prostii vorbeste gherman,vedeti cat ia b si cat mm...

amice, deja s-a spus de o mie de ori! venitul asa-zis produs de Bucale este, in mare parte, produs in restul tarii, numai ca acolo se centralizeaza iar miticii se impauneaza cu el! daca nu stii de ce te bagi?

Da moncher, dar aici e vorba de banii care se intorc la bugetele locale. In Bucuresti, principalul mancator de bani e aparatul de stat, mare si ineficient. Ministere multe si inutile, Parlament imens, tot felul de comitete si comitzii cu personal mai numeros decat Pentagonul si mai ineficient decat ONU, neveste, fini si nasi angajati in sinecure platite ghici de cine ? Nu m-ar deranja daca banii s-ar duce la o oarecare primarie de sector care ar mai asfalta vreo ulitza din Pipera sau ar mai salubriza cloaca bizantina cu pretentie de capitala.
In rest, in afara de Maramures, suntem furati pe fatza si fara rusine de Bucuresti.

ba ,sula! pe mine nu ma plateste nimeni!!!!!!!!!!!!!! dar esti un pedelist perfect(lingau de clasa a curului basist si boc) ba ,limbricule daca acuzi pe alti ,tu cati florinti primesti! RASPUNDE LASULE!

Poftim cultura ! un sudist (ilici) o fost cu ea in coaste (sula), altu-i cu ea in gura.....
Oameni buni, noi cei care nu suntem deacord cu "miticisme", hai sa fim civilizati. Sa luam exemplul lui Gandhi care a reusit sa obtina pe cale pasnica ceea ce si-a propus, chit ca uneori e neaparata nevoie de "sabie"

Am zis ca esti idiot ? Am zis !

Pai cum pasnic da' cu sabia ???

Si ai vazut ce " pasnic " a sfarsit Indira ???? ( asta ca tot ai zis de Gandhi ) .

Nici Mahatma Gandhi n-a sfarsit mai bine. Bineinteles, ucis de un indian de al lui, dupa ce a infrant un imperiu.

As vrea sa spun ca nimic nu ne indreptateste sa ne consideram superiori, norocosi, bogati, etc., dimpotriva.
Miticii ne flateaza cu aceste vorbe ( e una din diversiunile pe care le aplica) pentru ca au un efect psihologic exact opus: creeaza automultumire si ridicol.
Un lucru trebuie sa fie clar: ceea ce suntem acuma nu ne dreptul sa ne complacem in realizarile trecutului. Dimpotriva: CEEA CE SE INTAMPLA ACUM IN ARDEAL E O TRAGEDIE si trebuie sa fim constienti de asta cu toata responsabilitatea. Nu este o gluma, vedem clar cum ni se fura toate resursele naturale, toata economia si mai platim si un miliard pe an, tribut la Bucuresti.
Aceste gunoaie care ne ataca aici, sunt doar o mostra de ceea ce sunt in starea faca, pana vor trece efectiv la eliminari fizice.Au facut-o in trecut, o vor mai face cu siguranta.
Iar noi nu suntem in stare sa ne organizam, sa gasim puncte comune, sa convingem. Gherman e singur pe baricade si nu se ridica nimeni langa el. Toti suntem terorizati de acesti nemernici, exact ca pe vremea lui Ceausescu. Alteori suntem amagiti cu "iubirea" frateasca, alteori speriati cu administratia Budapestei, alteori divizati prin stimularea conflictelor inter regionale.
Va implor, nu uitati niciodata, oricine sunteti in ARDEAL : UNITED WE STAND, DIVIDED WE FALL.

O fi singurul dar se-nvârte în cerc,tot pe loc,pe loc,pe loc.
Cât despre ,,ceilalţi,, (de pe Dâmboviţa), le prinde şi lor bine un balon meteo (=de-ncercare) pt. a şti, şi pe această cale, cum mai e...vremea (de unde / încotro bate vântul) în Transilvania.

absolut corect!

Ardealul ESTE al ardelenilor, indiferent de latraturile national miticiste de la Bucuresti sau de aiurea ! Problema pe care o avem este ca exprimam acest adevar rar si cu o oarecare retinere. De vina o fi bunul simtz local sau poate suntem inca paralizati si intimidati de centralismul brutal si sclerotic de la Bucuresti. Oricum, adevarul acesta trebuie exprimat clar, tare si raspicat cu orice ocazie. Negativismul balcanic si cautarea de motive pentru care autonomia nu se poate realiza, ar trebui inlocuite cu o atitudine proactiva. Aflati amanunte despre cum s-a facut separarea Cehiei de Slovacia, despre autonomia si viitoarea independenta a Catalunyei, despre sistemul confederativ multinatzional din Elvetia, despre istoria Principatului Transilvaniei si despre orice are legatura cu marea minciuna in care suntem nevoiti sa traim de 95 de ani. Exprimati lucrurile acestea cu orice ocazie, civilizat, dar ritos. Claritatea si hotararea sunt calitati care fac sa dea inapoi moshmondeala balcanica si cu ele poti domina si pe cel mai grobian mitic. Invatati-va copiii despre toate acestea si contracarati propaganda ditirambica nationalista. O sa vedeti ca fiecare ar putea face ceva la nivelul lui, fiecare poate schimba ceva practic in viata de zi cu zi daca isi bate putin capu'. Si daca totusi cuiva ii e frica sa exprime deschis aceste lucruri sa se gandeasca ca nu suntem un URSS (desi unii acolo ar vrea sa ne duca), suntem inca un UE. Nu suntem si nu vrem sa fim Kosovo, dar putem fi Catalunya sau chiar Elvetia !

Din pacate problema pe care o avem este ca in Ardeal ardelenii sunt in minoritate. Majoritatea sunt sau ei insisi veniti sau unul sau ambii parinti nu sunt nascuti in Ardeal. Ajunge doar sa te gandesti ca acum cateva decenii un clujean, un brasovean, un sibian vorbea cel putin doua limbi. Azi daca iesi pe strada auzi accent moldovenesc si oltenesc si "figuri de stil" miticesti.
Asta este problema noastra si e grava in special pt. ca nu are rezolvare. (Ca doar cel venit nu o sa isi ia pachetul sa se duca.)

Pai daca este al ardelenilor Ardealul de ce ai cerut pasaport la statul roman ????
Ia du-te tu la primarie sa-ti dea zapisca de ardelean !!!!! Iti da ? Nu -ti da.
Si cand ti-o expira ala de-l ai tot Romanica iti da altul ..... Pana si certificatul tau de deces va fi romanesc , la fel cum este si cel de nastere . Si cum intre al tau si al meu nu va fi nici o diferenta , de ce , Dumnezeu , te agiti atat ???

" Claritatea si hotararea sunt calitati care fac sa dea inapoi moshmondeala balcanica " .......
...............................
Vai de mama voastra ..... ce fel de oglinzi aveti in baie , neicule ????
Pai tu confunzi saracia de idei cu claritatea si tupeul cu hotararea !!! Nashpaaaaa ...

D-le Gherman,cum apare cuvantul Transilvania cum apar postacii ,,de rupere"...reiterez intru-totul acord cu Dvs. in privinta acestui subiect(10 si pentru acest articol!),dar trebuie altfel actionat...avem o problema serioasa si trebuie sa o rezolvam efectiv nu doar sa ramanem la nivel de discutii...

iesi odata la actiune, nu mai sta pitit dupa tastatura, sigur mai gasesti aici cativa partizani la cauza voastra, hai ca ma duc sa-mi iau popcorn sa ma distrez mai bine, sa-i pun si paprika, merge si un porn cu unguroaice?

VIERME !! se spune ca te numesti ! de ce nu semnezi asa ,,ai devenit cunoscut ,,cand spui VIERME toti ne gandim la tine! Iorga iti este nas ,,,,de botez ))

Idiot, da' perseverent !

vorbeste analfabetule cu subiect si predicat

Te credeam destul de prost sa te simti mandru ca ai ajuns subiect. Dar te-am supraestimat, nici macar de asta nu ti-ai dat seama. Deh... ai auzit si tu cuvintele subiect si predicat pe undeva, acuma mai cauta sa si intelegi ce inseamna.

Cum ziceam, perseverent !

Mai degraba "pervers erect".

dar imi iesplica pana la urma cineva care e problema?
Olteni sunt? Nu sunt?
Banateni sunt? Nu sunt?
Lipoveni sunt? Nu sunt?
Oltenia exista? Nu exista?
tara Barsei exista? Nu exista?
Bucovina exista? Nu exista?
Dobrogea exista? N exista?
Maramures exista? Nu exista?

Ca daca nu exista...e totul OK....inseamna ca Rumunia este unitara....
Sibiul este oras nascut romanesc? Oradea? Timisoara? Cluj? Sighisoara? Targu Mures? Alba Iulia?

Sunteti niste nationalisti care habar nu vreti nici macar sa aveti de istoria adevarata a Romaniei...
Europa nu s-a construit pe natiuni, in evul mediu nimeni nici macar nu stia ca e austriac, german, francez (ce o fi asta??), italian (la fel!), spaniol (????).....
Era vorba de regiuni, regate, voivodate, etc..
Stiti macar ca limba spaniola nici macar nu exista??? E limba castellana, ca asa s-a nimerit, ei au cucerit celelalte mici regate din peninsula iberica si si-au impus limba proprie ca limba "oficiala"....

Dar cu antenele astea....e normal sa fiti cum sunteti...."les ignorants du monde"...
Si e pacat!

Da, Soso, "regiunile " au fost entitati medievale ; natiunile au aparut mai tarziu si au fost in epoca un semn de progres .
Poate si-au epuizat resursele si trebuie inlocuite de altceva dar de ce sa ne intoarcem in feudalism ?
Asta vrei ?

vezi, de aia nu are ursul coada si prostul tot fuful ramane!
da crezi ca BUDApest e nascut unguresc? l-au intemeiat celtii si apoi l-au dezvoltat romanii sub denumirea de Aquincum cu mult inainte sa vina neamurile tale proaste din stepa central-asiatica, pune dracu mana pe carte inainte sa latri ca gherman.

Daca ai fi avut un pic de cultura ai fi argumentat ca Buda era preponderent locuit de germani dupa ocupatia turceasca. Dar ce sa faci daca tu cunosti hartia tiparita numai infipta in cui la buda?

Ki a tokom vagy te nyilonHun vagy vegetahun?

Prost , da' guraliv !

ungur ingust la minte si frustrat!

Cum ziceam, guraliv !

Si tu ai constipatie cronica din aceasta cauza...
Cauta un doftor sa-ti dea niste purgative....nu cumva sa crapi....ar fi pacat sa te imprastii ca o legatura de guano...ai o tinuta de macar balega...
Neamurile mele proaste au venit din stepa si v-au batut (desi am indoieli ca le-ati dat oarecari emotii...dar treaca de la mine) si pe urma au facut in Ardeal ce neamul tau nici in urmatorii 5 mii de ani nu va face...a adus o minima civilizatie....
Si, daca tot e vorba de carte, eu am una....e septarul de pica.....dar tu - in marinimia ta - nu l-ai vazut (ca de citit nici nu se poate vorbi)

Aquincum ESTE prezentat pt. turisti si atrage zeci de mii "din aia"....Szar-misegetusa ta ce aduce?? Hoti de monezi?

Fii bun cu lumea asta si da-ti foc! Fii bun cu tine si omoara-te....ai face un mare bine umanitatii! :))

Pentru "Arpi baci" de mine poate crapa si sa imprastie guano...da nu in oras draga! In baragan

si tu faci parte din categoria lu gherman, numai prostii spui, cand nu ai argumente, arunci cu paprika , dai cu mucii in fasole, o sa-ti sara in ochi si o sa te orbeasca unguras mic, frustrat si prost ce esti.

LOL, asta era cea mai buna gluma pe ziua de azi. Chiar tu esti persoana potrivita sa acuzi de lipsa de argumente.

Imbecil , da' vorbaretz !

Mah ghemane, de ce nu mergi sa mai predici lectii de democratie si budapesta. Sa le explici si lor ca e mai bine pt toata lumea sa rupa ungaria in bucati .

Unde vrei sa-l mai rupi......na fost destul rupt in 1920?

Ma...Ungaria este regionalizata de multa vreme...
De exemplu zona Debrecen este Bihar regio....(nu ti se pare cunoscut?)

esti foarte comic, te faci ca nu pricepi ce fel de 'regionalizare' vor ungurasii tai, dupa exemplul tau (perfect real) sunt mai toate tarile din UE aranjate, inclusiv super-centralizata Franta.

Tembel, da' insistent !

Un articol ca o mare diareee, oricum daca ma uit fata lui Gherman nici nu putea sa iasa altceva. ghemane, ghermane te-ai stricat la stomac de la atata paprika si cam putein jurul tau, puteeee tare de tot !!!

Un articol ca o mare diareee, oricum daca ma uit fata lui Gherman nici nu putea sa iasa altceva. ghemane, ghermane te-ai stricat la stomac de la atata paprika si cam putein jurul tau, puteeee tare de tot !!!

Dupa cum spunea un comentator:decat un adevar dureros,mai bine o minciuna confortabila ! Pentru Sabin tot respectul,chiar daca nu sunt de acord cu el,dar tu Arpi,esti un dezastru,defapt o frana,mai exact o parasuta ! Fiind maghiar,deci am votat UDMR,am invatat sa fiu tolerant ,sa-i ascult pe toti,sa-i dau o sansa si celui prost.Te rog ,la randul tau, iarta un prost>ca mine> sau mai multi,sau toata Transilvania si inpartasestene din vasta ta cultura,invatane varianta ta istorica,sa facem ca la targ,negociem,sa va fie bine si voua.Decat sa tot scrii anapoda,mai bine ,din cand in cand scrie si ceva frumos,ceva sa ne deranjeze,ca asa esti doar haios.Ai stiut ca Octav Bancila la avut ca model ,la una din tablouri,pe strabunicul tau?

cum e oare sa te uiti la articolele unui antiroman? imagineaza-ti betzi cum ar fi situatia , dar, invers, in Ungaria? nu ti se pare anacronica? ma rog, tie iti place ca vorbeste pe limba ta, apropo, sunt maghiar din Banat, mi-am dat ip si daca insisti iti dau si numele si adresa ca sa-ti inchid gura odata pentru totdeauna!

Maghiar, da' de la Romania Mare !

Na ezt is megértem! Ha te magyar vagy én leszopom magam. Hülye!

PS: pentru cei, ce nu inteleg, mii de scuze, voi traduce textul peste 1 zi (ca sa-l inteleaga si "desteptu" asta), iar de acum toate raspunsurile date lui vor fi scrise in maghiara in acelas fel, adica cu traducere cu 1 zi intarziere, daca tot a afirmat ca-i ungur din banat, poate incepe si el sa invete cateceva, daca nu altceva, macar maghiara :p

neam de ***EDITAT*** ungurii astia!

Si acum traducerea (ca sa-l inteleaga si Arpi):
Na, am trait si asta. Io-mi sug organul genital (poate asa nu va fi " ***EDITAT*** "), daca tu esti ungur. Prostule!

Retardat, da' mandru !

Da' hotaraste odata cum te chiama Retardat sau Kronstadter ?
Ca esti mandru nu ne intereseaza ; cand afli de ce esti asa sa ne scrii ..

incearca sa legi o fraza cat de cat inteligibila ungurasule, macar gherman sta mai bine la capitolul asta ca tine, analfabetule!

jale mare pe ungurii astia , nu le vine sa creada ca mai sunt si romani iubitori de tara, putori ce sunteti!

Ce ziceam mai sus !!! :-)))

Inainte de a fi ardelean, moldovean, oltean banatean sau alceva suntem ROMANI !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!I Si nu o sa trecem peste acest aspect indiferent cat venin incearca sa arunce intre noi acest Gherman.

Te rog sa-ti vezi de lungul nasului si sa vorbesti in numele tau.Inainte dea a fi valah eu sunt transilvanean PUNCT.Treaba ta ce esti tu sau ce vrei sa fii tu. Ca esti roman se vede.

Mey , ala micu , da' daca esti transilvanean si nu roman de ce vorbesti romaneste si nu " transilvaneste " ? ( ce anapoda suna , chiar si asa in gluma !!!! ) .
Ia incearca macar asa , un mic exercitiu : zi pe " transilvaneana " sunt p.r.o.s.t .

Pai uite: diliu, beteag la cap, bolund. Iti ajung astea trei?
Te rog nu-mi da exemple de alea ale voastre, din pacate le aud destul pe strada. N-ar fi problema daca strada nu ar fi in Cluj ci in Iasi sau Craiova, Bucuresti, etc.

De aia!
De ce vorbeste austriacul germana si nu austriaca !
De ce vorbeste elvetianul germana , italiana, franceza si nu elvetiana!
De ce vorbeste belgianul franceza sau flamanda si nu belgiana.
Intelegi creier de regatean spalat sau trebe sa-ti desenez?

S-o fi luat după austrieci, că şi ăia, în loc să-l lase pe Hitler să-i înveţe frumoasa limbă germană, or preferat să se chinuie (până azi) cu limba...austriacă.

Lilisor draga ,
Jignesti omul !!! Cum sa-l compari pe Hitler cu asta ??? Iti dai seama cum se simte neamtul ???

Cat despre Austria , ei bine , dupa rezbelul dintai , inainte de a se face republica , a vrut sa se declare " republica germana " dar nemtii n-au vrut si pace.. .. ( drept e ca nici frantujii )
Adicalea situatia inversa cu ce vreti voi pentru Transilvania pe care o doriti independenta , nu alipita ( cum este ) .

Vezi de ce nu-i bun " ezemplul " ?

tucuţa, băgăreaţă mică (pe acest site, unde doar tu crezi că ar fierbe vreo oală)
parcă era vorba de limbă, de cea vorbită de românii transilvăneni (româna) şi de cea vorbită de austrieci (germana);
mă dezamăgeşti, hai că poţi mai mult decât să te prefaci că nu-ţi mai aminteşti despre ce era vorba.

Iris , copilul florii , Varavīksnene draga ,Kjærlighetsbarn ,Tfal imħabba ,Gayri meşru çocuk ,
Pai nu tu ai zis ca trebuie sa puneti veneticii sa invete " transilvana " si sa jure pe constitutia voastra inainte de a le lua taxele ?? E ca ai zis ?? Ai zis !!

Stiu ca nu fierbe oala dar ma distrez ( am mai zis , scuze ) pentru ca astia care scriu pe aici sunt numai din aia incruntati ...

Da , e vorba de limba dar ala care nu in telege esti tu : am zis ca exemplul nu e bun pentru ca austriecii vroiau sa se uneasca cu nemtii dupa " Primul " desi aveau aceiasi limba in timp ce voi vreti sa va despartiti si tot aceiasi limba aveti ( cu aia de care vreti sa va rupeti ) . Situatiile nefiind comparabile , "ezemplul " e nashpa . ' Ntzeles ??

Hai , te pup ca imi e somn ( da' promit sa nu-mi doarma si ratiunea ca s-ar umple casa de monstri , cum zice Don Goya ) .

P.S. Daca te intrebi ce scrie colo sus , intreaba-te dar stai linistita , nu-s mascari !!

Câtă cultură, cât rafinament… Cât/ă şi cum se măsoară ? Oare să se uite că se măsoară la nivelul cel mai de jos la care te cobori (sub diverse aspecte) sau se crede că torpilarea opiniei (dreptul fiecăruia) publice, ce se manifestă pe site-uri, scuză mijloacele?
Faptul că există nenumărate state care au aceeaşi limbă oficială (inclusiv Austria,Germania şi chiar Elveţia) e evident şi nu merita(ă) numărul postărilor şi întorsăturilor de condei făcute pe această temă.
Cât priveşte Goya, sper că aveţi o casă foarte încăpătoare, pt.a nu vă lăsa vreun monstru, tovarăş de raţionamente, pe drumuri.

Te rog sa-ti vezi de lungul nasului si sa vorbesti in numele tau.Inainte dea a fi valah eu sunt transilvanean PUNCT.Treaba ta ce esti tu sau ce vrei sa fii tu. Ca esti roman se vede.

Mic , da' mic de tot !!!! Cum ce ? Creierul !

Cata telijenta pe capul tau! De unde esti ca tot uit?

Vezi ca-i mic? Cum ce? Iar ai uitat.. Creierul.!!!!
Si daca-i si neted ....

Da mhai ,ma bucur ca esti roman! si eu sunt tat roman ca si tine dar te intreb ce fel de Roman esti sud-estan ..? ca e nu sunt Roman nord-vestan,,,! sunt Roman din TRANSYLVANIA ! inteleg mai patriotul patriotilor !

eu sunt mai intai Transilvanean, si apoi roman, pt. ca oriunde mergi si spui ca esti roman fug toti de tine.. daca spui insa ca vi din Transilvania, vei fi primit cu cinste. Din pacate miticii au transformat asemanarea dintre roman=rom dintr-una semantica intr-una sociala si de identitate nationala.

Pai daca tu ESTI transilvanean si nu roman doar pentru ca asa se uita unii mai bine la tine , e vai si amar de ceea ce un barbat adevarat ar trebui sa aiba , adica onoare .
Nu deranjeaza pe nimeni ca nu te revendici roman dar daca asta e motivul e al unui fricos care se ascunde dupa vorbe ca sa castige bunavointa unora ..
Halal rezbelnic , Ale !!!
Nu cred ca parintii tai sunt mandri ca au asa ceva pe langa casa .

tu esti un ungur frustrat cu creieru spalat

Ce-i ma ***EDITAT***e, ti-e greu sa recunosti ca sudist = ***EDITAT***?..

eu cred ca mai intai esti prost, apoi maghiar, transilvanean, roman , alien si bisexual eventual, esti jalnic , fugi repede si dai pe Paprika tv

Agresiv , da' inofensiv !

Transilvania exista si va exista pentru ca are o istorie recunoscuta de o lume intrega. Nici nu ma intereseaza ca niste ignoranti nu o stiu sau nu o recunosc. Transilvania a fost administrata de maghiari, de austrieci si chiar de noi transilvaneni. In aceste perioade a existat o inflorire a civilizatiei si culturi in consens cu cele mai evoluate state din vestul europei. Prima universitate din Romania, primul oras iluminat public electric, Scoala Ardeleana (trecerea la scrierea latina) etc., etc., etc. In 1910 eram aproximativ 5.5 milioane de locuitori (59% romani, 25% maghiari, 12% sasi). Ne trezim in 2013 aproximativ 7.3 milioane de locuitori (76% romani ,19% maghiari, 0.7% sasi) administrati in stilul Miticesc si ni se mai spune ca Transilvania nu exista, "este un concept depasit", ca sa citez un politician din capitala. Oare noi transilvaneni cum ne putem simti ?

ai stat ghermane vreo doua zile in lipsa de subiecte pentru editorialele tale fantezist-umoristice si te-ai gandit sa ne predai lectii, ma rog, ungurilor care suspina dupa prostiile tale. Citeam ce 'comenteaza' ungurii tristi si frustrati, incredibil gradul de indobitocire si ramanere in urma la unii oameni care nu au cunostinte seriose despre Europa, Ungaria, Romania, UE, lume in general , iti citesc prostiile si gata , cad pe spate; astept Lectia nr 2.

Boratura ! vierme ce esti ...te tarasti printre literele tastaturi si lasi in urma ta o dara de jeg,,gunoi ...un fluid cancerigen care iti macina sufletul si intelectul tau mediocru si mizer !Te urmaresc de o vreme ce borasti pe acest forum, efectiv emani un mirosr greu de suportat care trece dincolo de lumea virtuala ! esti mandrud de postarile tale jalnice ,lipsite de sens ,si foarte prost scrise ! dute si trateaza te ,esti grav bolnav ! ,,,poate de aici se trage si mizeria ce lasi in urma ta de nespalat ! Klingonianule tu traiestii in mizerie ..nu ne contamina si pe noi !!!

ma bucur ca ma urmaresti, stai aproape poate inveti ceva si te luminezi, ca e nasol sa te iei dupa un atiroman precum gherman, pana una alta, frustrarea ta a atins cote mari, cine nu-i de acord cu antiromanismul e bolnav si nu mai stiu ceai latrat tu, gandeste-te ca faci de rahat natia maghiara recunoscuta in toata lumea pentru FILME PORNO si PAPRIKA.

Mitocan, da' connoisseur !

Transcrierea corecta a frantuzescului " connAIsseur " iti face cinste . L-ai scris probabil; in limba " transilvana ".Bravo,tzutzu mic , halal !

As putea zice despre tine : connaisseur , mais stupide !

Boratura ! vierme ce esti ...te tarasti printre literele tastaturi si lasi in urma ta o dara de jeg,,gunoi ...un fluid cancerigen care iti macina sufletul si intelectul tau mediocru si mizer !Te urmaresc de o vreme ce borasti pe acest forum, efectiv emani un mirosr greu de suportat care trece dincolo de lumea virtuala ! esti mandrud de postarile tale jalnice ,lipsite de sens ,si foarte prost scrise ! dute si trateaza te ,esti grav bolnav ! ,,,poate de aici se trage si mizeria ce lasi in urma ta de nespalat ! Klingonianule tu traiestii in mizerie ..nu ne contamina si pe noi !!!

Ardealul a apartinut Ungariei vreo 700 de ani cu pauze, si l-au administrat bine, chiar foarte bine. A apartinut turcilor (de fapt nu i-a apartinut niciodata, doar plateam triburile catre Porta, ne-au lasat in pace in rest, si ne-am descurcat binisor.) De 92 ani apartine romaniei, si cei din Bucuresti au dovedit ca n-au habar de administratie, sunt interesati doar de furat.In orasul meu TG-Mures aproape tot ce apartine de administratie, logistica si cultura a fost facut sau perfectionat inainte de 1920, electricitate, iluminare stradala, canalizare, vama, zona industriala (str. Gh. Doja) diverse fabrici (berea Burger, fabrica de paine, etc) palatul Culturii, Biblioteca Teleki etc.... Dupa 1945 nimic frumos sau util nu s-a construit, doar cartiere dupa cartiere cu blocuri urate, si combinatul (printre ultimele fabrici care mai functioneaza,) si acela amplasat asa de prost ca polueaza orasul , zona si raul Mures in continuu... Orasul de dinainte fiind vestit ca si cel mai curat oras al Ardealului, acum este numai una din orasele de beton urate de provincie (chiar daca are titlul de municipiu). Chiar m-i s-a ajuns de administrarea mitica, si e timpul sa ne administram singuri, fara Budapesta, Bucuresti sau Istanbul.

Cred ca ceea ce ai scris este valabil peste tot in Transilvania.Imi doresc ca tot mai multor transilvaneni sa li se lumineze mintea si sa nu mai acceptam opinca regatenilor pe grumazul nostru.

Nu are cum sa li se lumineze mintea daca tot ce vad in jurul lor li s-a invatat de mici copii ca este romanesc.
Exista biserici fortificate sasesti pe care sunt aplicate panouri care le explica istoria. Conform acestora au fost construite de daci. (Din pacate nu este gluma, este realitate.)
Nu veti gasi nici un contract de vanzare-cumparare a apartementelor catre chiriasii care stateau in ele ca in care imobilul respectiv sa apara construit inainte de 1920. Nu conteaza de cand exista cladirea. Oficial nu are voie sa fi existat nimic inainte de instaurarea administratiei regatene.
Asa ca la ce sa deschida ochii? Vor putea constata doar ca sau a fost construit totul de daci, de biserica ortodoxa sau ca inainte de 1920 aici a fost stepa.

Adica afirmi ca " transilvanenii " ( vezi ca ungurii zic ardeleni ) nu prea sunt " luminati " la minte ???
Urat din partea ta , foarte urat , da' nu ma bag ca poate voi intre voi va stiti mai bine !!!

In sfarsit mai greu dar pricepi si tu pana la coada!
Noi stim mai bine si nu e cazul sate bagi tu ca musca in dosul calului!

De mult timp va citesc editorialele dar astazi e prima data cand va las un comentariu. Va multumesc din suflet ca spuneti clar si deschis ceea ce simt si ceea ce simtim, de fapt, multi. Am 23 ani, lucrez de doi ani si am toata viata inainte ... si ma doare cand vad viitorul ce ma asteapta ... de exemplu, muncesc constiincios, imi platesc toate taxele, reusesc sa imi pun si bani deoparte sa imi iau o masina si vad ca se scoate din priza proiectul "Autostrada Transilvania" ca sa poata merge bucurestenii la mare pe autostrada. Nu e ok si punct. Dupa cum ati mentionat chiar dumneavoastra intr-un alt articol, poate sudul si estul tarii e multumit cu Bucuresti-ul sa gandeasca pentru ei, dar noi nu. Traiesc inca cu speranta ca se vor introduce cat mai repede regiunile de dezvoltare si regiunea al carei capitala va fi Clujul va putea in sfarsit sa se dezvolte dupa potentialul pe care il are. Dupa cum am inceput, am 23 ani ... daca intr-un an de zile, maxim 2, nu se introduce, desi dintotdeauna am fost impotriva acestui lucru, voi emigra intr-o tara "europeana".

Auzi draguta, de ce nu te muti tu frumos in ungaria sa vezi ce "mici" sunt darile la stat sa vezi ce "ieftina" e viata acolo. Sa vezi cati unguri isi permit sa circule pe autostrada. o vigneta PE 10 ZILE costa aproape 3000 ft aka 50 lei. Nu spun ca sunt bunii ai nostrii dar trebuie sa fi rupt rau de realitate daca nu ai aflat inca ca in ugaria au ajuns extremistii la putere

Nici macar o singura data nu am zis ca vreau sa ma mut in Ungaria. Ce crezi? Ca nu stiu ca ei is mai in rahat ca noi? Eu ma refer la Germania, Austria, Olanda sau Marea Britanie. Inteleti?

Auzi "dragule", eu ajung in patru ore la Budapesta, la Bucuresti is vreo sapte. Diferenta este ca in momentul in care ajung in Budapesta nu sunt obosit, pana cand in momentul in care ajun in "capitala noastra draga" sunt deja cu nervii la pamant, si de fapt numai atunci urmeaza "balu". Asa ca as plati fericit si in tara 50 de lei pentru folosirea autostrazii pe 10 zile. Numa ca nam unde!
Nu stiu cat sunt de extremisti Orban si ai lui, da ei cu extremismul lor au reusit sa NU ia bani de la FMI. Stii ceva, sa avem si noi prim ministrii ca el si oi fi fericit. (In paranteza fie spus, despre Orban&Co socialistii si liberalii zic ca-s extremisti, da astia mint cu nerusinare, asa ca nu fii chiar asa de sigur ca-i adevarat ce spun, Partidul extremist este de fapt Jobbik, insa ei nu-s la guvernare, adica nici la putere).

gandeste asa, un ungur in minus, ce crezi, e o pierdere mare?

Abból kiindulva, amit állítottál, mármint, hogy magyar vagy, nem!

Traducere:
Pornind de la afirmatia ta, cum ca esti ungur, NU!

Pagini

Adaugă comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.

Filtered HTML

  • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
  • Filtered words will be replaced with the filtered version of the word.
  • Taguri HTML permiseŞ <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.

Plain text

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență vor fi șterse.

Comentarii

01 Jan. 1970
02:00
01 Jan. 1970
02:00
01 Jan. 1970
02:00
Inchide