Ne pare rau, vizionarea acestei pagini nu este posibila in Internet Explorer 6, 7.
Pentru a explora continutul citynews.ro, va rugam sa downloadati unul din urmatoarele browsere:
Pentru a beneficia de experienta completa a sitului citynews.ro, va rugam sa downloadati unul din urmatoarele browsere:
Continua pe Citynews.ro
×
inchide
Go to TOP
Luni, 04 Mar. 2013, 09:53
133
22222

Lecţia 3: „Autonomia regională face praf şi pulbere România”

Altă lecţie predată nouă - şi de Ion Iliescu şi de Emil Constantinescu, la unison. Înaintea lor au fost tremolo-urile legate de autonomia universitară, lansată de Andrei Marga, când nu puţini analişti s-au dus pe ideea că „autonomia” e un cuvânt-tabu despre care „e periculos să şi gândeşti, darmite să-l spui”.

lectia 3 autonomia regionala face praf si pulbere romania
Video 2: 
Video 3: 
Video 4: 

La omul politic, marketingul e esenţial: dar neobişnuit să-şi asume chestiuni concrete sau să educe mulţimi, politicianul român acceptă „auto-gospodărirea”, dar nu şi „autonomia” - deşi în principiu înseamnă acelaşi lucru. Bandajează, în loc să pună oasele la loc şi să meargă mai departe.

Cauza esenţială e însă alta: neîncrederea românilor în români. Pe de o parte e falia dintre mulţime şi politicieni, pe de altă parte, dintre cetăţeni. În mod normal, faptul că într-o ţară se vorbesc mai multe limbi ar trebui privit ca un tezaur cultural complementar: nu poţi urî maghiarimea din Transilvania şi în acelaşi timp să-l iubeşti pe Jokai Mor, aşa cum nu poţi urî ruşii gândind la Esenin sau Tolstoi. La fel cu Brâncuşi, Enescu, Rebreanu sau Eminescu.

Cu hâr-mâr s-a vorbit şi despre autonomia publică locală – ba, dacă te uiţi în legea 215 din 2001, acolo sunt reglementate o mulţime de lucruri împotriva cărora pufnesc azi naţionaliştii din toate partidele. Legea 151 din 1998, cea a regiunilor de dezvoltare, aşa incompletă şi făcută pe genunchi cum e, statuează principiul subsidiarităţii şi al auto-gospodăririi – ca să nu zic al autonomiei regionale. În draftul prezentat ca fiind abordarea guvernamentală din 2013 privind regionalizarea, textul de lege se referă explicit la autonomia regională. Practic, omul politic una face şi alta spune: ştie ce e  necesar poporului, dar merge mereu pe ideea că poporul încă nu e pregătit pentru asta.

România nu va fi mai bună sau mai rea cu autonomia regională: va depinde tot de caracterul şi de puterea de a face binele public: dar omul politic va putea fi controlat mai uşor. Omul politic e peste tot la fel: supus tentaţiilor, sclav al propriei puteri, fascinat de girofar şi secretare – şi în Congo, şi în România, şi în Franţa sau Statele Unite: ceea ce face diferenţa e instrumentul de control. Nu mai poţi da legi dintr-o capitală insensibilă la priorităţi, resurse şi atitudini locale sau regionale, nu mai eşti atot-ştiutorul şi atot-stăpânul – eşti servant public şi ţi-ai asumat asta în momentul în care ai intrat în politică. Dar avantajul imens e că îţi drămuieşti singur majoritatea resurselor.

Ce e la noi: după ce un deceniu şi mai bine cei din vârful ţării au tunat împotriva regionalizării, exact aceiaşi oameni vor trebui să ducă la bun sfârşit regionalizarea. După ce i-au învăţat pe poporeni cu confortul statului social, aceiaşi vor trebui să explice – aceluiaşi popor – că dreptul de a muri de foame merge în paralel cu obligaţia de a te trezi de dimineaţă şi a pleca la muncă.

Autonomia asta reglează, până la urmă: faptul că fiecare îşi construieşte destinul după propriul chef de lucru. Capitala/Centrul/Guvernul rezumă normele generale ale prosperităţii, dar e treaba ta dacă poţi fi prosper sau nu.

Paradoxal, odată cu descentralizarea, rolul Centrului devine mai important decât atunci când se ocupa cu legea viţei de vie sau a cîinilor vagabonzi: va trebui să prezume atitudini naţionale pe termen lung şi să armonizeze oportunităţi şi resurse locale/regionale cu marile interese naţionale.

Mai poţi vorbi acum despre autonomie ca despre separatism? Eu nu văd ţări mai unite decât Germania sau Polonia, nici ţări care să fi trecut mai uşor prin criză decât acestea. Sunt, Germania şi Polonia, cele care şi-au făcut din descentralizare un fundament real – şi nu doar pe hârtie.

E de văzut: ce „meandre” (ale concretului, da!) va face omul politic român ca să explice avantajul auto-gospodăririi/autonomiei/subsidiarităţii? Cât e de pregătit omul politic român să treacă de la legea văruirii podeţelor comunale la reale proiecte naţionale,

cele care i-ar pune României oasele la loc
ca să poată merge mai departe.

Voteaza articolul
4.7 / 5 (185 voturi)
Articole din aceeasi categorie
Oraşul care se dezvoltă ameţitor ne creează ameţeli în trafic. Clujul este cu adevărat sub asediu la orele de vârf şi pare că soluţia salvatoare nu mai vine.
23 Mar. 2019
09:00
2
Parafrazarea numelui unui celebru film mi se pare sugestiv pentru emoţia trăită la întâlnirea cu generaţii de elevi şi dascăli de la prima şcoală.
15 Iun. 2018
07:45
1
Știu, serviciul de urgență e gratuit în România.
09 Mai. 2018
10:21
5
Să ne imaginăm următoarea scenă. Băieții de la Arsenal înfulecau fripturi cu cartofi prăjiți când Wenger poposea în Insulă venind din îndepărtata Japonie, prin 1996.
26 Apr. 2018
15:53
1
România este pe ultimul loc în ceea ce priveşte siguranţa drumurilor din Uniunea Europeană.
16 Apr. 2018
10:00
7
Trenul accelerat Timișoara - Iași pleacă în 3 minute de la linia 3. Trenul accelerat Timișoara - Iași pleacă în 3 minute de la linia 3.
02 Apr. 2018
11:14
7

Recomandari

Post new comment

Comentarii

Viorele ma faci sa rad...cum poti compara un pakistanez in Anglia cu un ungur in Transilvania...? Te ai ametit la cap sau ai lipsit la,lectii de istorie...Dl Tene se crede mai mult transilvanean nascut in Oltenia decat crede el un ungur care poate divedi ca provine dintr- o familie de unguri din secolul13.
Istoria,ardealului este simplu ca pana in secolul 19 nu era,trecere zic asa drumuri peste carpati...deci civilizatia,din west s-a manifestat pana la picioarele muntilor carpati...tu insa,poti sa intorci cum vrei...dar obstacolul geografic era un factor important...chinezii au cinstruit un perete de mii de kilometri sa,desparte dinastii...dar voi care astazi acceptati olandezi sa cumpere pamant, refuzati drepturilu ungurimii complect...zic voi, la toti care ganditi astfel...scuze pt. Greseli typografice...telefonul meu are tastatura in engleza

In "Lectia 3.Anatomia regionala face praf....." vorbeati de atitudini nationale pe termen lung" si va intreb(si ma intreb):
1.mai exista atitudini nationale pe termen lung?
2.mai exista atitudini nationale?
3.mai exista atitudini?
4.?

"E uşor a scrie versuri / Când nimic nu ai a spune," ( Mihai Eminescu) ....!!!!
Mi se pare cea mai adecvata replica la noianul de "comentarii" defazate,fara subiect si predicat, postate doar din orgoliu nationalist prost inteles ,din ura oarba antimaghiara ,sustinute cu "ambat "de multi "rumani verzi " ,cu nivel istorico-cultural bazat pe ideologiile vetuste.
Cred ca ar trebui citite si aplicate ad literam conditiile din subsol :"Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență vor fi șterse."
Cititi cu obiectivitate articolul si replicati cu onestitate , daca aveti pareri pertinente,sustenabile cu argumente,nicidecum prin citate din brosuri de propaganda de orice fel.
Cinste autorului pentru" indrazneala" ,naturala ,de a spune lucrurilor pe nume,cu riscul ,demonstrat de altfel,de a supara multi oameni de "cultura noua".

Cata profunzime, cata psihologie advventista , cataq substanta inodora in mesajul dvs ! Ne inclinam in fata profetului si inbatatului , detinator al premiului Nobel pt detinerea adevarului suprem ! Ma minunez cum de v-ati coborat pana la noi sa ne luminati cu scrisul dvs ,probabil ca v-a obosit simpla dvs coborare pana aici ! Cata profunzime, argumente nu provin din citate sau brosuri, provin numai din gandirea dvs si ,precis trebuie sa aibe aprobarea dvs pt a fi numite argumentate ! E, uite , data viitoare , intai trec textele la aprobat la dvs , ai abia apoi le voi posta ! Din pacate , autorul, are doar parerea ca spune lucrurilor pe nume ! Lucrarile sale sunt doar maculatura , dansul fiind un fel de NICOLAE GUTA al ziaristilor ! In fine, si eu pot scrie oricand , oriunde , cu pretentia ca detin adevarul absolut,iar atacatorii si criticii mei, pot fi imediat numiti inculti si neargumentati !

sa inteleg ca un om cult, elevat si pe placut dumneavoastra ar fi acela care ar spune ca TRANSILVANIA apartine ,istoric maghiarilor, asa cum sustin ei incepand cu istoria maghiara recent inventata ! Cata inteligenta, cat europenism, cata deschidere spre valorile mondiale ..... mai doriti sa va mai laud intr-un fel anume ???

Ce usor pot fi manipulati oameni nu? E deajuns sa scrii ceva ce ii supara si isi dau arama pe fata , in loc sa caute o rezolvare civilizata a problemelor se adincesc si mai mult in mizeria verbala de nedescris , ati fost atrasi in CAPCANA domnilor Tuc , Arpi , george{ si altii care mudariti aceste pargini cu un vocabular vulgar} , de un om simplu , oare cei cu putere de ce sunt capabili??????

EM, un cadou de la istoricii sarbi pt voi maghiarii :

în anul 700 sunt menţionaţi în cronicile coreene ca fiind nişte nomazi primitivi care jefuiau prin nordul Coreei şi estul Chinei
- în 896, şapte triburi maghiare şi trei triburi de turci khazari, fugărite din stepele Asiei de către pecenegi, se stabilesc în Panonia (locuită atunci de slavi, valahi, avari, germanici), în total 225.000 de nomazi sub conducerea lui Arpad. Prima lor preocupare după stabilirea în Panonia a fost jaful (logic). Incursiunile lor sângeroase s-au desfăşurat în toată Europa ajungând până în Spania, până când Otto I cel Mare i-a umilit la Lechfeld în 955.
- Ştefan cel Sfânt (997 – 1038) unifică triburile ungureşti şi îi creştinează. Totodată începe şi procesul de maghiarizare agresivă a populaţiilor din jur: germanici, valahi, slavi, acest proces fiind de fapt esenţa strategiei de supravieţuire a acestui mic popor migrator asiatic în Europa. Personalităţile proeminente ale istoriei lor nu au fost unguri: Matei Corvin, Petofi Sandor (Petrovici Alexandar – sârb, părinţii lui nu cunoşteau limba maghiară), Kosuth Lajos – slovac, precum şi majoritatea regilor Ungariei. În 1910 un istoric maghiar recunoaşte că doar 10% din unguri sunt urmaşii celor şapte triburi maghiare stabilite în Europa în 896, restul fiind populaţii maghiarizate de-a lungul timpului (valahi, germanici, slavi). De fapt cum ar putea un ungur blond din zilele noastre să fie urmaşul cetelor mongoloide venite în Europa în secolul IX?
Ceea ce trebuie accentuat este faptul că începând de la Ştefan cel Sfânt şi până la dispariţia regatului ungar în 1526, Transilvania nu a făcut parte niciodată din regatul ungar, fiind întotdeauna voievodat autonom.
- Înfrângerea de la Mohacs din 1526 în faţa turcilor şi cucerirea capitalei Buda în 1541 are ca urmare dispariţia de pe harta Europei a regatului ungar. Partea occidentală a Ungariei este anexată de Imperiul Habsburgic, iar restul, inclusiv Buda, devine paşalâc turcesc. Transilvania rămâne principat independent sub suzeranitate otomană.
- După respingerea asediului otoman asupra Vienei (1683), Imperiul Habsburgic ocupă teritoriul fostului regat ungar şi Transilvania, anexiuni recunoscute prin tratatul de la Karlowitz (1699).
- În 1849 Kosuth Lajos proclamă Ungaria stat independent, dar intervenţia habsburgică şi ţaristă înăbuşă această pretenţie.
- În urma pactului dualist din 1867, Ungaria devine regat în cadrul imperiului Habsburgic (numit din acel moment imperiul Austro-Ungar), având constituţie proprie şi o oarecare autonomie.
- În 1918, în urma înfrângerii din primul război mondial, imperiul Austro-Ungar se destramă, Ungaria devine stat independent iar Transilvania alege să se unească cu România.
Trebuie să subliniez imbecilitatea revizioniştilor unguri. Cum pot susţine că Transilvania a aparţinut Ungariei 1000 de ani, când regatul Ungariei a dispărut din 1541 până în 1867, perioadă în care a fost paşalâc sau provincie habsburgică, în timp ce Transilvania a fost voievodat autonom de la Ştefan cel Sfânt (997 – 1038) până în 1699 când devine provincie austriacă (ca şi Ungaria de altfel). Deci Transilvania şi-a pierdut independenţa în 1699 şi a aparţinut până în 1918 Imperiului Habsburgic, nicidecum Ungariei (care din 1526 până în 1867 nu a existat).
- În 1940, în urma Dictatului de la Viena, o parte a Transilvaniei este cedată (pentru prima dată în istorie) Ungariei. Până în 1944, când revine României, ce fac ungurii în Transilvania? Ce ştiu mai bine: ucid valahi şi evrei, consideraţi rase inferioare. Gena lor asiatică i-a ajutat pe unguri să devină cei mai zeloşi executanţi ai teoriilor rasiale naziste, golind practic Transilvania de evrei. În perioada 1940 – 1944, timp în care Transilvania a aparţinut Ungariei, populaţia evreiască de aici a scăzut cu 90%, marea majoritate fiind trimisă de către autorităţile maghiare către lagărele de exterminare naziste. La fel s-au purtat şi în Serbia odată cu invadarea alături de germani a Iugoslaviei în 1941.

ai mei au purtat cizme de piele din anii 400

Multumesc domnule george sun de acord suntei un doctor docent in istorie Dar nu istoria mea e u vad multa ura si nu stiu la ce ne ajuta .E va respect opiniile va rog sa orespectati si dv pe a mea cu respect EM

Purtau cizme din piele si mancau carnea de sub saua calului, adica sub c.u.r. , si mureau de nespalati! Stiu ca esti mandru de asta

Ma, boanghina, labagiu ipocrit, nu esti tu in masura sa dai lectii de civilizatie si conduita civica altora.
Tu esti bun doar sa sugi madularele celor 6 cai frumosi ale fratilor vostri de limba si neam

Dragi patrioti-aprigi comentatori! Tin sa va reamintesc ca cel ce se poate mandri doar cu apartenenta la o natiune,e cam...sarac.Oare cati dintre dvs. ati profitat de prima oportunitate,ajungand intr-o tara "civilizata",sa va "***EDITAT***i cuibu".Sau cati ati priceput ca patriotism,in afara de a-ti sudui vecinu',sau a te-nbata de Ziua Unirii,mai inseamna sa-ti platesti si "darile" catre statul pe care-l iubesti cu ardoare.

Sint sigur ca cineva profita din aceasta hirjoneala romano maghiara si cred ca o alimenteaza voit .Dar cu toate acestea cei ce ar trebui sa vada aceste lucruri nu fac nimic.Haideti sa gindim altfel si sa ne punem unele intrebari
De ce sa ajuns pina aici?
Oare nu politica dusa in parlament produce o repulsie a cetatenilor din Transilvania fie ei romani , magheari , sasi sau romi?
Ore sitemul legislativ promovat de conducatori nostri face lege sau dreptate?
Disperarea zilei de miine? , vede cineva o inbunatatire a vieti?
De ce cetatenilor din Transilvania li se interzice sa vorbeasca sa gindeasca liber sau sa se organizeze cum vor , oare asta inseamna democratie libertate?
De ce nu sunt intrebati omeni simpli ce vor? ma refer la toti romani ,magheari sasi romi etc.
Ce avem dupa 23 de aini? ce a primit omul simlu din Transilvania ce simte? si ce vede?
Ore intaritarea romana magheara este expres facuta ca sa slabeasca statul de drept apoi introducerea armatei pe strazi exact ca sa nu se poata infaptui libertatea Transilvaniei.
Ocarele aduse unui altuia ajuta?
Eu personal cind ma rog la bunul dumnezeu nui cer sa imi dea ci sa ma ajute sa am puterea de gestiona cele rele dar si cele bune hotarind intelept in tot cea ce fac , respectind pe cei de linga mine.
Libertate , Democratie , Onoare , Respect , Dreptate , Bunatate , acestea ar fi cuvintele de care avem nevoie sper domnuilor ca sunteti deacord cu mine. ,,Desteapta-te Romane,,

oare e un domeniu la care (din cacare ) numitul gherman sa nu se priceapa ? rog a ma ajuta, multumesc.

Da , nu se pricepe la istorie ( pe care n-a invatat-o dar a uitat-o ) si la franceza ( pe care a invatat-o la Craiova da' o vorbea cu perfectul simplu si l-au batut francezii sa taca ; de atunci nu recunoaste ca o stie ) !

Numai ca asa nepriceput cum era de ce nu mai apare ??? Noi de cine mai radem ???
Astia care scriu in locul lui n-au sare , n-au piper si prea sunt incruntati .

Da, scatofilia, la asta sigur tu esti un mare AS! Si prostia, desigur, asa cum reiese din mazgalitura demna de un caca, de mai sus. Oare cand n-ai fost contrariat?

cat de livresc vrei sa pari,ai aparut si tu la suprafata baltii,scufundate acolo e zeama ta, ca sa fie pe intelesul tau,suces(sau cu doi de c ?).

Sa nu facem greseala de a confunda oamenii din jurul nostru - indiferent de etnie - cu mintile infierbantate ale politicienilor ! Cei din jurul nostru sunt cei cu care ne roadem cojile zilnic, muncim si rabdam fiecare mizeria facuta de acesti politicieni. Maghiarii nu sunt Tokes sau Orban ! Maghiarii sunt fratii nostri, la fel cu celelalte etnii.

Moldova, Muntenia şi Dobrogea vor fi cele mai sărace regiuni din ţara, conform Comisiei Naţionale de Prognoză. Asta înseamnă o rată a şomajului de aproape 6,9% şi un salariu mediu net de 1.300 de lei, pentru următorii ani.

Rata şomajului în România va continua să crească în special în judeţele Olt, Vâlcea, Dolj, Gorj şi Mehedinţi, unde va ajunge la aproape de 8,1%.

Descrisă pe regiuni geografice, rata şomajului va ajunge anul acesta în Sud la 6,9%, în Sud-Est la 6,3%, în Nord-Est şi Centru la 5,7%, în Nord-Vest la 4,1% şi în Vest la 3,8%.

Pentru următorii ani regiunea din Sud-Vest va avea cea mai ridicată rată a şomajului, de aproape de 7,7% în 2014, iar salariul mediu net lunar va fi de 1.615 lei în 2013, 1.698 lei în 2014, 1.773 lei în 2015 şi 1.839 lei în 2016.

Prognoza este bună pentru Capitală şi judeţul Ilfov. Pentru anii 2015-2016 bucureştenii ar putea câştiga aproape 2.500 de lei pe lună.

Cel mai mic salariul mediu lunar net se va înregistra în regiunea de Nord-Est, unde valoarea acestuia ajunge la un pic peste 1.300 de lei, cu peste 1.000 de lei mai puţin decât în Bucureşti şi cu 300 de lei sub media ţării.

Prognoza fost făcută de Comisia Naţională de Prognoză şi s-a realizat pe baza studiului pe termen mediu utilizat la fundamentarea bugetului pe 2013.

Un articol pt cei care inca mai cred ca Transilvania ar duce-o mai rau economic daca ar fi independenta:
http://www.capital.ro/detalii-articole/stiri/harta-saraciei-din-romania-...

Deci nu ma astept sa vad reactii rationale ca cei mai multi care posteaza aici sunt sau fac pe irationalii. Deh unii nu-si pot stapani creierul ancestra numit de asemenea "creierul de maimuta" sau amigdala. Se pare ca cortexul lor rational nu reuseste niciodata sa castige batalia cu creierul ancestral care e sediul instinctelor si emotiilor primare.

Intotdeauna, un complexat si un individ care are densitatea neuronala faorte apropiata de zero, de genul lui OVI, va avea intotdeauna pretentia ca varianta si gandirea sa estee geniala !!! Apoi, ca sa fiu laconic, OVI are dreptate , dictonul divide et impera este pt fraieri, cu cat suntem mai divizati, cu aatat suntem mai puternici !

Silvia , iubire draga , si iubiti unguri, ca sa nu mai aveti puseuri de mandrie din al doilea razboi mondial, caci am citit pe aici ca voi ati fost fideli Germaniiei pana la capat , vreau doar sa va reamintesc, ca Amiralul criminal de femei si copii HORTHY , a inceput tratativele cu Aliatii inca din 1942 , inaintea Romaniei ! Insa, spre deosebire de Romania, Ungaria nu si Armata ei reprezentau doar niste ,,Pauni de Parada '' ( cum erau numiti de V.Manstein soldatii maghiari ) ce nu reprezentau pt STALIN nici macar un ZERO barat ! Dealtfel Stalin v-a caracterizat foarte colorat si , culmea a recunoscut ca Armata Romana a salvat vietile a 2 milioane de soldati rusi !!
Deci, in concluzie , Criminalul Las HORTHY, cu ajutorul Germaniei a furat teritorii din YUGOSLAVIA, CEHIA, SI ROMANIA, dar nu stia cum sa tradeze mai repede ! Asa ca nu vorbiti voi ungurii despre romani si ROMANIA in al doilea razboi mondial , nu aveti autoritatea morala sa faceti asa ceva !
Atat de jalnic a fost acest HORTHY, incat la 14 octomrie 1944, la radio se milogea si explica ca el nu a dorit sa atace Romania si Yugoslavia, Si ipocritul mincinos ungur spunea la radio : ,,.Noi am acceptat prin pace arbitrajul puterilor Axei privind teritoriile luate de România în 1919. Ungaria a fost forțată să intre în război împotriva Aliaților. Noi nu am dorit să ridicăm ambiția noastră prin putere și nu am avut intenția să ocupăm de la nimeni nici măcar un metru pătrat.''
Cata minciuna si ipocrizie .........numai un ungur e capabil de asa ceva !
Asa ca dragilor, mai incet cu pianul pe scari , cand vorbiti despre al doilea razboi mondial !!

"Criminalul Las HORTHY" a murit de batranete, in patul lui, bine ca ai tu autoritate morala postacu' lu' peşte.
Ş mai e ceva: de unde naiba le scoţi pe toate, ca prea seamănă cu elucubraţiile ,,profesorului'' Joseph Constantin Drăgan şi cu teoriile de la Şt. Gheorghiu. Şi nu uita: Horthy a murit de batrâneţe, nu împuşcat ca un câine.

A, ma scuzi, criminalul milog , Horthy , las, daca stii si urmaresti documentarele BBC, deduci singur ce jalnica personalitate a fost acest Horthy ! De unde le scot ! Ti-am spus mai sus, cumpara documentarele BBc , costa ceva bani, dar merita , desi pt tine nu-s indicate , nu-s facute de autorii S.F. maghiari !Discurssul lui Hotrhy de la radio din 1944, este elocvent, un milog si un prefacut ! Dupa ce Germania ii asigurase grannite ce nu le putea avea NICIODATA Ungaria , nici intr-o mie de ani , prin desfiintarea efectiva a catorva state ,incepand din 1942, Horthy dupa Stalingrad , cauta sa treaca in tabara adversa ! Cauta Puiule , unde vrei tu , si ai sa gasesti ce scriu eu aici , dar nu cauta literatura S.F. maghiara ! Da, a murit in 1957 , in Estoril, Portugalia ! Si ? Si Mengele a murit tot de batranete ! A fost vanat de catre sarbi si o fractiune poloneza , dupa unele surse se spune ca ar fi fost otravit , dar astea pot fi speculatii !

Sunteti atat de civilizati voi maghiarii ca pe 15 martie sarbatoriti crimele de razboi facute de niste nenorociti ! sunteti singura natiw care sarbatoreste asasinarea copiilor si femeilor ! Sa veniti la Bwlgrad sa ridice vreunul vocea de 15 martie .......

Bravo george, ungurasilor, vad ca da-ti cu minus . face-i raie pe suflet cand se graieste adevarul ???

SILVIA, draga unguroaica , careia ii lipseste simtul realitatii, si chiar bunul simt ! In primul rand problema SCHENGEN NU are nici o legatura cu autonomia unui tinut care secuiesc ,existent doar in mintea ungurilor care sunt obisnuiti de cand se stiu ei sa fabrice istorii si sa falsifice dovezi ! Cat despre locuri in facultati numai pt simplul fapt ca esti ungur , scuzati-ma , nicaieri in lume nu exista minoritati atat de prost inspirate sa ceara asa ceva , care sa le injoseasca inteligenta intr-atata ! De ce are nevoie ungurul de loc special , pe criteriul ca e ungur la facultate ? Nu e capabil sa sustina un examen de competenta cu toti ceilalti ? Atat de redusi mintali sunt ungurii precum ne tot spun ucrainenii, sarbii si slovacii, iar noi , de buna credinta nu ne luam dupa ei de atata amar de vreme , incat nu sunt capabili sa sustina un examen de admitere pe criteriul competentei ??? Din pacate UNGARIA va avea extrem de mult de pierdut datorita fascismului maghiar reafisat de ORBAN, deja UE, a anuntat cu represalii guvernul de la Budapesta ! Fascismul si iredentismul maghiar nu este tolerat in SERBIA, SLOVACIA, UCRAINA ! Acolo, orice cetatean ungur este fugarit si primit cu sutul in dos ! Acolo nu indrazneste nici un maghiar sa scoata vreun steag si sa faca pe discriminatul ca nu arboreaza pecinginea numita steagul UNGARIEI !
In NOVISAD , BRATISLAVA , CERNAUTI , BUCURESTI orice cetatean rus, turc , sarb, ucrainean, pakistanez, indian,venezuelean, etc, este liber sa defileze si arboreze ce steag doreste el !! Dar nici un UNGUR nu are acest drept ! De ce ? Pt ca ungurii in 1940, vitejii nobili unguri , au masacrat femei si copii, in ROMANIA, SERBIA, SLOVACIA, UCRAINA ,POLONIA ! Asa ca stimata SILVIA, pasaportul ala unguresc , va este de folos doar in alte tari, nu in tarile vecine Ungariei, unde sunteti cunoscuti cine sunteti voi ungurii !!! Noi romanii asa cum suntem noi, nu suntem scuipati si luati la suturi in Serbia , Slovacia, Ucraina sau Polonia !
In alta ordine de idei UNGARIA este intr-adevar o tara artificiala si fara viitor ! In curand UE se va dezmembra , iar fara aceasta umbrela , UNGARIA va fi victima sigura a UCRAINEI si SERBIEI ! O sa sarbatorim cu fast intrarea tancurilor Ucrainene in BUDAPESTA !Si poate avem norocul sa se intample pe 15 martie !! ***EDITAT***ii fura oriunde in lume, in timp ce ungurii omoara si violeaza copii oriunde in lume , ***EDITAT***ii o fac din lipsa educatiei, ungurii o fac pt ca au salbaticia in sange ! Poate ca , asa cum spuneti, pe 4 iunie s-a facut o mare greseala, , greseala ca s-a permis existenta acestui stat fara prezent si fara viitor numit UNGARIA M stat care pana atunci nu merita sa existe !
Apoi, draga SILVIA, secuiul este inrudit cu maghhiarul, tot asa cum este turcul cu rusul ! Dar , voi sunteti obisnuiti sa inventati vacobarze , amirali pe lacuri cu gaste pe care le contabiliza Amiralul Horthy drept CRUCISATOARE , Voi ungurii sunteti invatati sa fiti bataia de joc a comandamentului german, Marele Horthy , era numit cand submarinul maghiar, cand paunul plutitor ! :))))) ION ANTONESCU era respectat de ABSOLUT toti generalii Germani, ceea ce nu se poate spune despre criminalull de femei si copii Miclos HORTHY !
Secuiul a luptat intotdeauna impotriva ungurilor , doar ignoranta si reaua vointa maghiara spune cu totul altceva ! Pt dumnea 4 iunie 1920 trebuie sa fie zi de sarbatooare, in timp ce pt noi zi de doliu ! Armata Romana nu trebuie sa paraseasca Budapesta ! Atunci era momentul impartirii si stergerii de pe harta a unei tari ce nu se cuvenea sa apara in EUROPA !!!! Dar toleranta si marinimia romanilor este platita astfel de salbaticii stepei care se cred predecesorii si superiori sumerienilor !!!!

George...văd că eşti destul de documentat privind ,, criminalul,, de Horthy,deci vreau să adaug şi eu ceva...Horthy a fost ultimul contraamiral ( Flottenkommandant),denumit de caiserul Austriei la conducerea flotei Austro-Ungare,încă din 1918 feb. pînă în 1918 nov...flota era al 4-lea ca forţă şi putere din Europa!!..să revenim la Stalin....în 1939 ,Stalin redă înapoi statului Ungar drapelele militare capturate in anul 1849,drept cadou, şi în 1940 februarie Molotov trimite o scrisoare lui Horthy in care cere cooperarea armatei Ungare inpotriva regatului Român pentru spijinirea cererii URSS la teritoriile din Basarabia şi N. Bucovinei,în schimb Stalin recunoaşte cererile teritoriale ale Ungariei (!)...Horthy refuză cererea lui Stalin,pentru că guvernul ungar nu a vrut să aibă legătură cu comuniştii.( dacă acceptau acesta acum graniţa României ar fii undeva în zona Braşovului)...în anul 1941 ,la izbucnirea luptelor dintre Germania şi URSS,Stalin trimite o altă scrisoare lui Horthy,în care iarăşi recunoaşte suveranitatea Ungariei asupra nordul Transilvaniei,numai să nu declare Ungaria război (cine ştie ce era in capul lui Stalin),dar scrisoarea este ascunsă de Horthy,prim ministrul Ungariei de atunci,Bardossy,era filogerman,credea ca Germania câştigă războiul în 6 săptămâni,...apropo,teritoriul Ungariei nu a fost bombardat de americani şi englezi,pînă în anul 1944,cănd Armata Germană ocupă Ungaria....în 1946 la cererea lui Stalin ,Horthy nu este judecat ca criminal de război(!),ci este expulzat în occident..(aşa a spus Stalin,că Horthy a fost singurul conducător care a cerut iertare pentru că nu a ştiut despre scrisoarea din 1941,altfel nu ar fii intrat in război)...Ungaria nu a aparut pe harta Europei în anul 1919...el exista din sec X..cred că ai lipsit de la orele de istorie sau nu ştii să citeşti o hartă...pînă şi in jocul Medieval Total War,există,iar dacă ungurii falsifică istoria,atunci toate bibliotecile,arhivele din Europa de vest ar trebui desfinţate...

ALEX care nu e ALEX ! Prefacatoria asta maghiara vad ca iti este binecunoscuta ! In fine ,vad ca vrei sa-mi dovedesti competenta unui AMIRAL care nu a castigat in viata lui vreo batalie ,...sa trecem insa peste asta si sa revenim la criminalul de femei si copii HORTHY !
Hitler , acordase si Voevodina lui Horthy, urma ca si Bratislava sa revina Ungariei , insa in momentul in care a fost informat de catre comandamentul german de atrocitatile facute de armata maghiara la ordinul lui HORTHY , a renuntat brusc ca Bratilava sa revina Ungariei, si chiar a ordonat ca administratia Voevodinei a revenit Germaniei ! Insasi comandamentu; german a fost oripilat de crimele facute la comanda lui HORTHY de armata ungara !
Apoi , nu inteleg ce doresti tu sa spui ???? Vrei sa spui cA Ungaria a luat acele teritorii prin forte proprii ??? Nu ca aliat al GERMANIEI ?? :))))) Deci daca nu ai fi atat de mincinos si prefacut nu ai fi ungur ! Nu exista nici un fel de astfel de scrisoare ! Stalin nu se milogea precum HORTHY de absolut nimeni , iar armata ungara era o tentativa de armata la ora aceea ca si acum ! Apoi,ca sa vezi ce jalnic suna, la fel ca istoria inventata de voi, deci fii atent : in 1941 , Germania ataca URSS, cu tot acordul Robentrop-Molotov ! Stalin, face o adevarata criza in momentul in care afla ca Germania a atacat URSS, pt ca nu ii venea sa creada ca asa ceva se intampla, el fiind luat total pe nepregatite ! In realitate insa, dupa istoria maghiara , Stalin trimite insa o scrisoare lui HORTHY, in care se milogea de Horthy sa nu atace URSS !! Numai un ungur poate inventa asa ceva , sincer ! Pe 22 iunie 1941, Fortele AXEI ataca URSS, Trupele Germane, Maghiare, si Romane ataca URSS ! HORTHY, recunostea f clar ca nu putea face fata militar nici macar CEHIEI, sa nu mai vorbim de Yugoslavia si Romania ! Ungaria fara ajutorul Germaniei , nu putea lua nici 5 m patrati de teritoriu ! Vii tu si spui ca Horthy nu ataca URSS , dar a fost fortat de Hitler ... :))))) ! Cata prefacatorie ....jenant , dar asta este firea ungurilor, iar HITLER , si intreg comandamentul german a prevazut inca din 1942 duplicitatea maghiarilor ! Hitler a fost sesizat inca de la sfarsitul luin 1941 de anumite legaturi ale lui Horthy ...dar nu asta discutam acum ! Horthy nu primea in veci acele teritoriii fara atasamentul lui pt Hiler afisat si declarat fara rezerve ! Fara Germania, repet, nu reusea nici macar 5 m patrati de teritoriu sa cucereasca !
Stalin , a incaercat sa-l santajeze pe TITO , IN MOMENTUL RUPTURII dintre ei cu judecarea lui Horthy, ceruta intens de TITOV! Tito insa nu cedeaza, iar unul din ,,favorurile'' lui Stalin catre Tito , este acela ca nu insista , ba chiar devine indiferent ca Horthy sa fie judecat ca si criminal de razboi , in ciuda faptului ca dovezile veneau chiar de la partea germana ......
Dar , romanii, sarbii, slovacii, ucrainenii,polonezii, sunt obisnuiti cu acest mod al maghiarilor de a retusa istoria !
Apoi, Ungaria pana in 1919 nu a existat ca stat pe harta Europei, ci doar ca un regat , precum regatul Burgundia,Regatul Sardiniei,Regatul Siciliei, etc ! Ungurii sunt o populatie migratoare, care , din nefericire , ca o boala , a cuprins o parte a Europei ! Acest stat , format din prostia retragerii trupelor roamane din Budapesta , polueaza in continuare statele vecine Ungariei ,cu acest comportament prefacut , mincinos si perfid !! Un lucru insa este cert, Ucraina si-a facut o prioritate din a specula favorabil granita cu UNGARIA, in cazul dezmembtarii UE !

cea mai gogonata e asta "Dar avantajul imens e că îţi dră***EDITAT***şti singur majoritatea resurselor." Asta e buna. Ca si cum in anul de gratie 2013 stam pe un munte de diamante atenti sa nu le sterpeleasca dusmanul. HEI! Majoritatea resurselor au fost deja instrainate, fabrici fie cumparate, sau distruse prin lichidare de concurenta sau de apetitul nostru sinucigas. In privinta terenurilor agricole - puteti exulta d-le Gherman - din 1 ianuarie 2014 orice cetatean strain va putea sa cumpere teren in Romania. Nelimitat. Asa cum pot acum firmele mixte. Despre ce vorbim aici? Despre parlitele taxe la finante de cade dumneata d-le Gherman faci atata caz, invocand cotropirea Ardealului de catre fortele miticesti? Hai mai scutiti-ma si nu ma luati de prost. Fantastic, vom avea "avantajul imens" de a ne dramui propriile resurse. PAI MAAAA, n-am fost in stare sa tinem Ursusul la Cluj, fabrici de valoare - Somesul, Terapia au sucombat in tacere si Dumneata vrei sa cred ca noi - ARDELENII - ne vom dramui resursele??? hehehe, minunat!
Nu domnule Gherman, separarea asa cum o vedeti dumneavoastra ne va face in primul rand mai slabi, mai fragili, mai nesemnificativi, mai lipsiti de aparteneta si identitate. Iar dictonul DIVIDE ET IMPERA, pe care il sustineti prin fisa postului cu atat aplomb, isi va face efectul. In folosul cui? Nici nu mai conteaza....

cand iti citesc aberatiile idioate,MI SE UMPLE CURUL DE LACRIMI !!!!!!!!! ))))))))))))

ion sau ianis vezi ca esti prost si/n gandire (mult spus gandire)dar mai ales in atitudinenu/ti mai da cu parerea de ceva ce nu cunosti ai auzit de istorie.pune mana pe carte prostule

BA,CE CENZUREZI punctele de vedere ale romanilor????????????????????????????/

BA,CE CENZUREZI punctele de vedere ale romanilor????????????????????????????/

nu le cenzureaza, pur si simplu au unele probleme cand postezi comentarii, depinde ce browser folosesti.
Acum doua saptamani, printre canalele de la cablu am observat ca a aparut Transilvania Live, l-am privit de cateva ori, jale mare, numai prezentatori luati de la tara, inclusiv gherman sabin, adormiti, cu accent de rahat si cu programe numai bune de adormit copiii, ce credeti? dupa cateva zile cei de la firma de cablu l-au scos din grila (!?) si l-au inlocuit cu Nasul Tv (alta porcarie), e pentru prima data cand observ la aceasta frma de cablu sa elimine un canal tv romanesc asa repede, oare de ce? apropo, locuiesc in Banat nu la Botosani sau Calarasi.

apropo !! daca esti banatean,stii unde este JEBEL? dar GATAIA? acolo sunt doua institutii care sunt recomandate pt.cei cu afectiunile de care suferi tu !! cel de la JEBEL se afla langa silozul de cereale !

Ce bine le cunosti, inseamna c-ai fost internat in stabilimentele respoective!!! :)))))))))))))))

te-ai uitat mult ungurule pe harta? nu-mi zi ca esti asa destept ca vezi din Ardeal Timisul! Eu sunt din Caras-Severin, am mai spus-o, cauta in arhiva ca imi gasesti IP si asa, daca esti putin istet (ma indoiesc) ai putea sa afli cu o oarecare exactitate locatia. Apropo, tu esti 'unul ...si inca ceva , Ovi, Sergiu ,dusu' si care dracu mai esti!

In sfarsit acum pot sa-mi explic multe in ce te priveste mai mercenar de doi eurocenti! Pai de ce nu ai zis pana acum de unde esti? Ca doar se stie ca Banatu-i fruncea! Tu nu faci exceptie de la aceasta zicere numai ca tie iti lipseste mincea.Sau poate esti mai mult din Severin decat din Caras?

Importat din Moldova, aia in care ajutoarele de stat sunt la temelie. Se vede dupa conceptie, dupa atitudine. mai bine zis o jigodie care se pretinde banatean. Vai, daca banatenii ar fi ca tine. Tu esti o curca plouata cu basini in cap, sigur pus de cineva sa contreze . Ba plosnita , pe aici in Banat ne-am inteles si svabi si unguri si sarbi si croatii, la fel de bine, mai putin ***EDITAT***ii si moldovenii. Daca esti din Caras sigur esti Resitean, ai venit cu cufarul din Moldova, tu poate in coaie la soldovean, si vati inmultit ca libarcile, jegosi si rahati inapoiati si trogloditi!

Prin anii '70-'80 era o vorba-n Timisoara:
pe centru, duminica, daca strigi: "sefu !" - o treime intoarce capul....
Daca strigi :"sarma!" - o treime se apleaca.....
Spre deosebire de revolutionari unde e valabila expresia: "putini am fost multi am ramas", la noi e valabil; multi am fost, putini am ramas....
Individul e la fel de banatean ca si Sergiu Nicolaescu sau Floriiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii n Calinescuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu..........
sau Funar (Firulescu) Gheorghe.

NESIMTITULE vezi cum vorbesti despre Moldova si despre moldoveni, pentru ca s-ar putea sa ne-ntalnim la tribunal.

Si mai era o vorba:
-Bluji am, jeacî am, oliecuţă di bataie ştiu, hai să ni frijim...

bluji am,jaca am,BRASOVU-I DI MINI !!!

HAI SICTIR ZDREANTA!

am auzit (vorbe), cica, Brasovul (Kronstadt, Brasso, - o perioada chiar "orasul stalin") mai nou, s-ar denumi "IASOV"......

Pentru tine si pentru toti banatenii neaosi spun cu dragoste din toata inima de transilvanean: TAT BANATU-I FRUNCEA!!!

inainte sa scrii, citeste arhiva, poate asa te mai luminezi, apropo, in zona mea locuiesc: romani, sarbi, croati, cehi, germani ,slavaci si ***EDITAT***i, au fost si evrei si bulgari dar nu mai sunt; la voi ungurilor, oricine va da peste bot e platit , inseamna ca si voi sunteti platiti ca gherman sa mancati rahat aici, slaba logica!

exportat in banat unde? si mai ales de unde ?

Am mai spus-o ungurule, din zona Reghinului, spre munte, de ungurii tai hortisti, firai a dracu de bou!

Salut.Poţi preciza satul de unde a-ţi fost evacuaţi?Cunosc zona Reghinului,valea Gurghiului....

Ptiu, de gandac de buda ordinar si imputit, dispari in buda de unde ai venit, in Moldova ta ***EDITAT***easca!

auzi exportatule din soldova,chiar asa prost nu poti fi !!!! vorba lui banatean noi ne-am inteles bine,si unguri si sarbi si nemti,nota discordanta faceti voi soldovenii.si apropo: stii care este diferenta intre noi? eu sunt bou ca ma faci tu!!! dar TU TE-AI NASCUT BOU!! ESTI O CORCITURA DINTRE O VACA CUFURITA SI UN TAURE CU UN COI ,TE-AI NASCUT DINTR-O L.A.B.A.SCURTA SI PURTAT IN U.T.E.R. DE MUSTE!!

ungurule, vad ca esti acelasi frustrat platit sa latri care semnezi cu mai multe nume, nu vezi ca esti penibil? norocu vostru de boangheni e ca ziarul asta obscur nu e citit decat local, eu am dat peste il intamplator, nu stiam ca voi gasi atata fictiune in comentariile unor oameni atat de redusi mintal care imi intaresc ideea ca ungurii sunt niste jegosi care se pricep la filme porno si gulas cu paprika
PS: voi fi mereu aici sa va dau peste bot!

Tu esti un tembel, se vede si dupa ce nikname ti-ai tras. suferi de sifilis congenital, poti sa o iei pe ***EDITAT*** la rost ca nu a facut avort, te-a lasat sa te chinui ca un caca la soare. Auzi acolo, se da banatean limbricu' dracu. Suntem oameni mandri, "fruncea" si stim ca necazul astei tari nu vine de la unguri, secui, nemti, sarbi, ci de la prostalai d-alde tine, care spurcati cu stampila viitorul Romaniei.
Si mai cred ceva, jegule, cred esti blondul spalacit, cu matreata cat cuprinde si nespalat care ai stat la Cluj cativa ani, prin chirii, ai stat si pe la Bucale, Cimisoara si esti de namol din Caransebes. Cred ca te-am aflat, oare pe unde mai stai? lasa ca te caut eu prin arhive de-ti sare spirocheta din sange!

daca stiam ca te nasti cu asa probleme mari,mai bine i-o trageam lu sorta.

De ce a disparut din repetoriul armatei cintecul Treceti batalioane romane carpati???? Ce au facut?? au trecut din romania in Transilvania nu????? Defapt au cotropit Transilvania

Transilvania a fost si este pamant romanesc, a inflorit sub Burebista al nostru,a contribuit la maretia imperiului Roman,a fost pradata de salbatici, , am recuperat-o de la camatari si hoti, am modernizat-o cu germanii si o vom recupera din nou daca e nevoie dar putem sa continuam pana la Tisa :)),caci din cate vad unii si-au luat-o in cap la altu in casa. iar din repertoriul Armatei Romane nu a disparut niciodata cantecul. confunzi eliberarea cu cotropirea,baiete. fu invers, documentele graiesc adevar peste zgomotul de fond al vostru.

asa e mai desteptule, si Antonescu a dat ordin sa treaca Prutul Armatei Romane si asta inseamna ca a cotropit Basarabia care este, a fost si va fi pamant Romanesc?!

Ai vazut ce a facut C Antonescu ???? la luat pe Stanisoara sub aripa lui tipic romanesc mie scirba . acest conportament ne fac pe noi ardeleni sa dorim independenta.

Arpad-goz, dar unde ai fost ieri, scumpule, ca ti-am simtit lipsa. S-au bagat pastile la farnacie si ai stat sa nu le pierzi? Problema e ca ti-a retinut reteta si inca o luna ne vei chinuiiiii. Vai!!!!

am fost la Spa sami bronzez pielea alba ariana, apropo vad ca esti acelasi ungur care posteaza (da replici aiurea in vant) cu nickname-uri diferite, te tradeaza ungurule stilul sec si ofticat.
PS: nu uita ca sunt aici sa dau peste bot ungurilor visatori ca tine!

Eforturile tale intelectuale au fost deja incununate cu succes. Ai reusit sa demonstrezi peste limita orcarui dubiu ca unii romani au fost, sunt si vor ramane de tot ca*atul.
Sincere felicitari.

mare ciuda pe bozgorii astia, pur si simplu cand nu au argumente, se zgaraie pe koaie si pe mutra lor mongoloida si arunca cu ce stiu ei mai bine, cu rahat.

Te rog sa fi putin mai atent cu limbajul pe care-l folosesti.
Altfel, sa nu fi surprins daca primesti replici de genul "GO FU*K YOURSELF"...

esti o cauza pierduta, acelasi individ care posteaza cu nume diferite.

Do you have a problem with that ?

Dear nationalistic retard...

speak for yourself .. si vorbeste in romana sau cara-te .

Dar nu te mai ocupi cu masuratul madularelor, doar alaltaieri dadeai unele dimensiuni si propuneai solutii. hai sa aud ceva pertinent, ce propui tu, Apad-Goz pt. a creste dimensiunea penisurilor? Hai sa te aud ca doar te-ai relaxat la Spa. Pielea ta cea alba de arian pur, s-a ars de la infra rosii si ai uitat sa scrii orografic?

Sper ca Transilvania Live sa se dezvolte. Cred ca reprezinta cu cinste Transilvania si valorile ei. Probabil cel mai bun post local, decent si util.

Un articol numa bun pt postaci mitici si moldoveni:
http://www.dailycotcodac.ro/2013/03/impresiile-unui-mitic-la-cluj/

va inmuiat inimila la toti ungurii gherman asta :))) cu compunerile lui de analfabet

Pacat ca s-a interzis DDT-ul de vr'o 20-30 de ani.....Ca majoritatea de aici nu mai aveati cum aparea.....Dar niste urmari oricum se vad: ortografia romanilor este jalnica, si e vorba de Marea Lor Limba Latina Si Imperturbabila!
Hehehehe......
La iscoala cu voi, hahalelelor! :))

cand ungurii nu au argumente se leaga de ...gramatica si ortografie in conditiile in care ungurii din Covasna si Harghita habar nu au romaneste, sunteti comici frustratilor....

domnule "arpad". daca ati fi avut ceva legatura cu ungurii ati fi stiut ca la ei numele e inaintea prenumelui obligatoriu. dar de unde sa stie asta un postac?!? pe voi nu va invata nimic? va pune doar sa scrieti?

domnule 'dan' in caz ca nu tiai dat seama, incerc sati ironizez neamul venit cu cortul din Asia.

Cand iti zic doi ca esti beat, te duci si te culci. Cand te baga in pi*da ma'tii mai toti de pe aici, tu ce faci draga Arpi? Ne dovedesti cat de mitocan poti sa fi ?

Cind noi unguri purtam cizme de piele voi nu existati ca natie nu mai vorbim de opinci

Pretene drag si scump, nu stiu cum faceati voi cizmele pe atunci fiindca cuiele au aparut mai tarziu. probabil jupuiati pielea cailor morti de pe picioare si v-o trageati voi pe turloie in sus. Nu mai trebuie nici talpa ca aveati deja copite.

Atata timp cat valahii si ungurii nu vor realiza ca NOI=TRANSILVANENI ne meritam soarta.Atat bucurestiul cat si Budapesta nu se omoara prea tare de dragul nostru.

In iurte macar sufla vantul libertatii -dar in <>in care vati nascut?
Mare este mandria asta majoritara!!!!

pai sufla, gandeste-te ca nu e loc de biblioteci sa va cultivati si nici de curent electric sa va vedeti la fata.

Ai vrut sa scrii; sa-mi ironizez, ca de acolo provii, nu-i asa?

Te mint "magyar" (saját bevallásod szerint), annyit sem tudsz, hogy nem sátorba hanem jurtába laktak eleink? (Traducerea mâine)

Tu ca ungur (conform afirmatiei tale), nici atata nu stii, ca stramosii nostrii traiau in iurte si nu corturi?

corturi am vazut prin franta si in parcurile din italia. si am mai vazut Mailati ca tine deportati de francezi cu puradei si saci de raffie dupa ei prin AEROPORT la Bucale . bea v-as ochii de nomazii cu cel mai mic salar din europa ! numai de la specimene ca tine se mai cere pasaportul cand se plimba prin UE ! povestestene da asta ! lebadar nenorocit, ! cum dracu va poate iubi toata Europa ???! si voi povestiti de alti pe aici? prostia .incultura , si mizeria specimenelor ca tine ne face tara de rusine .! din cauza Cimpanzeilor ca tine sufera alti ,si sunt umiliti cand ies din tara ....!!!!

Multi comenteaza aiurea, doar asa, de "chichi". Oare cati din prostacii, mari nationalisti romani, de altfel, au citit articolul si mai ales daca i-au inteles mesajul? Nu, nici vorba, se bat in ale retoricelor suliti, interpreteaza tendentios si rastalamacesc orice comentariu pertinent. Cred ca de multe ori isi raspund singuri, bine inteles sub alte nume. Arpad Pascay goncz , il urmaresc de ceva vreme la comentarii, mai copile, tu n-ai o prietena, sa iesi si tu la aer curat, sa mai schimbi o vorba, sa socializezi? Sau doar noaptea, singur, ca un lup insingurat si macinat de frustrari, poate din cauza fizicului respingator. Sa fi bubos, schiop, stramb, suferind de vreo fobie, manie, de unde atata ura, atata rautate, in spatele anonimatului?

Va rog nu fiti rai cu Gonczu de Pascani )), este un caz clinic el are nevoie de tratament,haidet sa-l ajutam,va rog ingnorati cea ce scrie ,el saracul mai poarta urmele violului la care a fost supus de parinti, el este in cautarea identitati sexuale ba este baiat ba este fetita...inca nu stie ...si de aici are frustrari si ura fata de oameni. el saracul are vise erotice ,si se masturbeaza ..dupa care se crede mare luptator ,,..si se lupta cu unguri.cu nemti cu americani sau cu Napoleon . ignorati acest hermafrodit pt binele lui.

Psiho vine de la PSIHOPAT, asa-i?

ungurule, nu suntem de aceeasi varsta, ocupatie si nivel intelectual. Sunt aici ca sa va dau voua peste bot sa nu mai visati la ceva ce nu veti putea avea niciodata: o Transilvanie sub talpa voastra de neam asiatico-mongolez.E bine ca ma urmaresti, inseamna ca te roade, te supara ce spun, miar place sa vii cu argumente in replici si lumea care comenteaza impotriva ungurilor si a unor tradatori de origine romana nu o fac la misto, invatativa odata pentru totdeauna ca romanii nu sunt fraieri si nici inferiori voua, o rasa de rahat venita cu cortul din Asia. Daca nuti convine, vorbeste cu gherman si cu administratorul sitului sami baneze IP si/sau usernameul si teai scapat de mine, ramaneti sa va dati comentarii de bine intre voi ungurii tristi ce sunteti.

"Schengen, spațiu interzis românilor (Câteva gânduri de la un maghiar, zis ”bozgor” în România care tinde spre spațiul fără frontiere, fără prejudecăți și fără ură interetnică)

Nu mă miră faptul că Germania și încă alte șase țări au fobie de posibilitatea intrării României în spațiul Schengen. În decursul a circa douzeci de ani, România și politicienii români aflați la cârma acestei țări au demonstrat Europei, că balcanismul și cultura de mahala sunt la el acasa pe aceste plaiuri mioritice. În loc să rezolve problemele interne, corupția, cultura economico-politică balcano-bizantină, politicienii români se uită strâmb la acele popoare care au întins o mână de ajutor acestui popor și încearcă să scoată România din mocirla orientalo-ortodoxă în care se scufundă încetul cu încetul. În loc să analizeze problemele reale ale acestei țări, neo-comuniștii și extremiștii liberali din actuala guvernare (puii lui Tata Iliescu) aruncă căcatul în curtea unor guverne care au avut curajul să spună NU pentru intrarea în spațiul Schengen al României. În loc să analizeze problemele economice, guvernanții au început prin Antenele lui Tata Felix un atac fără precedent la adresa minorităților naționale din România. În loc să facă schimbări în sistemul de guvernare și justiție coruptă și untra-centralizată, acești îngâmfați ai puterii au început atacuri furibunde împotriva steagului secuiesc, împotriva schimbărilor democratice - care sunt SINGURELE CERINȚE ALE ȚĂRILOR DIN ZONA SCHENGEN, de a accepta România în clubul țărilor care au încredere în vecini și parteneri. Avem niște incompetenți la guvernare, care pe lângă faptul că sunt niște naționaliști imbecili, încearcă să intre în EUROPA SECOLULUI XXI cu ideologia șpăgarilor, maneliștilor descurcăreți și a vigilenților cu mentalitate de cadin turc din secolul XV. Acești indivizi tot nu înțeleg ce vrea Europa de la România. Tot nu înțeleg, că nu are importanță câți bani au cheltuit pentru postul de frontieră de la Ungheni, în momentul în care zilnic intră în România cel puțin patrusute mii pachete de țigări contrabandă. Tot nu concep faptul că degeaba dau vina pe firme franceze care au obținut licitațiile de reabilitare și securizare a frontierelor de stat, dacă șpăgarii sunt angajați la frontieră. Acești indivizi nu înțeleg, că Europa vrea schimbări politice, sociale și economice fundamentale. Schimbări care nu pot fi realizate cu mentalitatea post-comunistă și cu ideologia KGBistă (securistă). Din păcate România a pierdut lupta împotriva corupției și împotriva manelizării țării. Din păcate pentru noi, prin manevrele lingușarilor lui Vojkuleszku (Güdeá, Mircseá Bádeá, Kötölin Sztribleá, Dáná Greku, Mugur Csuvikö si álciii) imaginea acestui popor are de suferit de pe urma ieșirilor naționaliste și anti-europene. Poate că ei au de câștigat ceva de pe urma jignirii unor țări și defăimării unor popoare. România însă pierde foarte mult. Noi maghiarii călătorim cu pașaport maghiar oriunde în lume, prietenii noștrii români însă vor sta acasă. Cât de maniaci și pierduți sunt acești indivizi care duc înapoi România cu cel puțin două decenii....la o emisiune de ”gândire liberă” unul dintre invitații de marcă a întrebat ceva foarte interesant: de ce nu cere Corlățean retragerea ambasadorului Ungariei de la omologul său maghiar pentru afirmațiile făcută în ”războiul steagurilor”. Personal sper că România nu va intra în spațiul Schengen fără ca guvernu să acorde AUTONOMIE TERITORIALĂ ȚĂRII SECUILOR, fără Universitate de Stat Bolyai cu sediul la Cluj, fără secție maghiară la UMF Târgu Mureș, fără ca limba maghiară să fie declarată limbă oficială în zonele locuite de maghiari, fără ca restituirea în natură a bunurilor furate de predecesorii acestor comuniști să fie restituite bisericilor maghiare, fără ca Constituția să garanteze libertăți și drepturi egale pentru maghiarii cu majoritatea românească. Felicit guvernele care au avut curajul să spună NU MINCIUNII BALCANICE. Pe mine personal nu mă interesează faptul că țiganii fură, jefuiesc și cerșesc la Londra sau în Paris. Poate că SOARTA acum dă ceva înapoi din aceea zi de 4 iunie 192o acelor țări care în respectiva zi au înființat această țara fără trecut, fără prezent și fără viitor."

SILVIA, draga unguroaica , careia ii lipseste simtul realitatii, si chiar bunul simt ! In primul rand problema SCHENGEN NU are nici o legatura cu autonomia unui tinut care secuiesc ,existent doar in mintea ungurilor care sunt obisnuiti de cand se stiu ei sa fabrice istorii si sa falsifice dovezi ! Cat despre locuri in facultati numai pt simplul fapt ca esti ungur , scuzati-ma , nicaieri in lume nu exista minoritati atat de prost inspirate sa ceara asa ceva , care sa le injoseasca inteligenta intr-atata ! De ce are nevoie ungurul de loc special , pe criteriul ca e ungur la facultate ? Nu e capabil sa sustina un examen de competenta cu toti ceilalti ? Atat de redusi mintali sunt ungurii precum ne tot spun ucrainenii, sarbii si slovacii, iar noi , de buna credinta nu ne luam dupa ei de atata amar de vreme , incat nu sunt capabili sa sustina un examen de admitere pe criteriul competentei ??? Din pacate UNGARIA va avea extrem de mult de pierdut datorita fascismului maghiar reafisat de ORBAN, deja UE, a anuntat cu represalii guvernul de la Budapesta ! Fascismul si iredentismul maghiar nu este tolerat in SERBIA, SLOVACIA, UCRAINA ! Acolo, orice cetatean ungur este fugarit si primit cu sutul in dos ! Acolo nu indrazneste nici un maghiar sa scoata vreun steag si sa faca pe discriminatul ca nu arboreaza pecinginea numita steagul UNGARIEI !
In NOVISAD , BRATISLAVA , CERNAUTI , BUCURESTI orice cetatean rus, turc , sarb, ucrainean, pakistanez, indian,venezuelean, etc, este liber sa defileze si arboreze ce steag doreste el !! Dar nici un UNGUR nu are acest drept ! De ce ? Pt ca ungurii in 1940, vitejii nobili unguri , au masacrat femei si copii, in ROMANIA, SERBIA, SLOVACIA, UCRAINA ,POLONIA ! Asa ca stimata SILVIA, pasaportul ala unguresc , va este de folos doar in alte tari, nu in tarile vecine Ungariei, unde sunteti cunoscuti cine sunteti voi ungurii !!! Noi romanii asa cum suntem noi, nu suntem scuipati si luati la suturi in Serbia , Slovacia, Ucraina sau Polonia !
In alta ordine de idei UNGARIA este intr-adevar o tara artificiala si fara viitor ! In curand UE se va dezmembra , iar fara aceasta umbrela , UNGARIA va fi victima sigura a UCRAINEI si SERBIEI ! O sa sarbatorim cu fast intrarea tancurilor Ucrainene in BUDAPESTA !Si poate avem norocul sa se intample pe 15 martie !! ***EDITAT***ii fura oriunde in lume, in timp ce ungurii omoara si violeaza copii oriunde in lume , ***EDITAT***ii o fac din lipsa educatiei, ungurii o fac pt ca au salbaticia in sange ! Poate ca , asa cum spuneti, pe 4 iunie s-a facut o mare greseala, , greseala ca s-a permis existenta acestui stat fara prezent si fara viitor numit UNGARIA M stat care pana atunci nu merita sa existe !

Mi se pare corect cu unele observatii ce doresc sa le fac.
Tinutul secuiesc face parte din Transilvania si cred ca ar fi bine ca toata transilvania sa fie autonoma.
Cat timp se va cere doar pentru secui autonomie aceasta lupta va fi usor de contraacarat.
Corect ar fi ca si romana si maghiara sa fie limbi oficiale dar este gresit sa se desparata universitatea Babes-Bolyai. Cred ca aceasta este un exemplu care demomonstreaza ca aici in Transilvania valahii si ungurii pot si trebuie sa fie(hogy mondjak magyarul)egyutt-impreuna.Nici bucurestiul nici Budapesta(cu tot respectul ce il am pentru aceasta) stiu la fel de bine ca divide et impera este in folosul lor .

Imi cer scuze am vrut sa scriu"atat bucurestiul cat si Budapesta".Si inca ceva ca valah transilvan nu pot fi de acord cu abordari ca a lui Tisza Pista la realitatile ardelene.Poate ar fi cazul sa recunoasteti ca asemenea atitudini au avut o mare influenta asupra evenimentelor ulterioare din Transilvania. Daca nu se renunta la asemenea abordari nu va mirati de soarta noastra a ardelenilor valahi si unguri:ne-o meritam.

RRomansule, baiat destept, de ce nu inveti sa scrii corect romaneste? Nu-ti este rusine, sa dai lectii ungurilor si sa nu stii notiuni elementare de limba (gramatica, ortografie)? Daca nu ti-a placut scoala, macar in cei 7 ani de educatie de la mama ta, n-ai invatat sa nu te bagi in discutiile care te depasesc? Sau ai fost printre cei veniti cu avionul, " moca", din Franta?

DESPRE CEI SAPTE ANI DE-ACASA NU POATE FI VORBA ,DIN MOMENT CE NU ARE CASA !! LA GROAPA DE GUNOI DIN CLUJ NU SUNT CASE!!! NU A AVUT DE LA CINE SA PRIMEASCA INVATATURA ,DEOARECE PARINTII SUNT PLECATI LA VINATOARE DE LEBEDE PRIN AUSTRIA !! BUNICII LUI STAU LA CERSIT PRIN FRANTA, EL ARE GRIJA DE FRATII MAI MICI, SI MAI INVATA SA SCRIE !! DAR LASATI-L SA SE DISTREZE SI NU-L MAI BAGATI IN SEAMA ! SE VA LASA SINGUR !!! ORICUM NU ARE NUME SI DE ACEEA SI-A ALES ACEST PSEUDONIM !!!

Spre deosebire de tine care ai unul...):

Te rugam nu ne mai da lectii, gata am inteles!!! Tu ai gasit o cale sa iesi din anoniomat si sa mai rozi un soric. Si aaaaa da, era sa uit sefilor tai Paszkany si Dancu le-ar fi mai caldut in noua varianta de organizare nu?

vad ca ungurii iar isi acund identitatea, numai la vrajeli, gulas cu paprika si filme porno au in cap!

Tu nu ascunzi identitatea română ? Gõncz , Pászkányi Árpád aşa ar trebui să scri numele dacă ai fi un pic mai educat.

iar e reclama pe duna tv? educat sunt ungurule, dar mie lene sami activez diacriticile romanesti, iar pe cele unguresti nici nu ma gandesc, poate ai observat (sau nu) ca , in general, incerc sa va ridiculizez, sunteti o natie care trebuie pusa la respect.
PS: e o diferenta catastrofala intre ungurii din Romania si cei din ungaria, asta am observato de mult.

VIERME! ai fost botezat.eu asa te voi numi . VIERME

Da' mai du-te-n biblioteca!

Crezi ca esti destept ca iti ascunzi identitatea? Si ce daca Clujul e puternic si trage - alaturi de alte orase precum Brasovul, Timisoara si Iasiul - toata economia tarii? Si ce daca eu m-am saturat ca jumatate din olteni si moldoveni sa frece menta toata viata si traiasca din ajutoare sociale si pensii de boala dobandite ilegal pe care EU, ca si contribuitor onest, le platesc?

spune-le asta bavarezilor din Munchen sau Augsburg despre destinatia banilor care ei ii dau la bugetul federal si se duc inspre Rostock si Cottbus, un fel de Moldova de la noi, asa ca taci daca nu stii ce spui!

"Hotu' striga hotii". Da ia spune cate subventii au primit firmele din Transilvania? Dar universitatile? Subventii de la stat m-am referit.
http://www.gazetadecluj.ro/citeste/6633-mitica-tinut-pe-sine-cu-milioane-
http://www.agroinfo.ro/subiecte-la-zi/subventii/economic/subventii/sute-...
http://www.bistriteanul.ro/33-milioane-de-euro-subventii-primite-ilegal-...
A si-nca 2 chestii:
1.- poate ne explici si noua cum s-a metamorfozat firma cunoscuta S.C."ASCO" S.A. Bacau in S.C. "ARCVIA MINERVA " S.A. Arad. (ce zici e caz de DIICOT?);
2.- de ce practica (unele) firmele transilvanene preturi de dumping in "Regat"?

@Viorel a "pus momeala", a stabilit directia discutiilor...iar acum ride de voi cum va inghesuiti sa-l contraziceti.
Este "programat" sa faca! nu sa gindeasca! Nu are nevoie de argumente.Uite ce spune:"o tineti inainte cu indeea primitiva a segregarii pe crieterii etnice"(am lasat asa textul sa vedeti si ortografia agramatului).
Obiectivele acestor indivizi sunt exact comentariile pe tema separarii etnice!
Nu mai raspundeti la provocari.

iar e publicitate pe duna TV? laso moarta cu gramatica si ortografia, pe care ungur il doare in cot de chestii ce tin de limba romana? sau atat poti sa dai si tu ca replica?!

Nu este vorba de ceea ce pot eu...este vorba de obiectivitatea ta asupra subiectului.Esti deranjant in comentariile tale puerile si ofensatoare, ca o musca insistenta care vrea neaparat sa intre in ciorba sau ca o pereche de chiloti care 'te jeneaza in dos'.Bagatul in seama si captarea atentiei pe care o practici nu ne arata faptul ca esti o persoana in toate facultatile mintale, te clasezi singur in aceasta categorie.

se vede ungurule ca iti stau in gat comentariile mele super bine documentate si articulate, retine: sunt aici sa dau peste bot visatorilor ca tine ca urasc romanii!

Mustele maninca rahat, traiesc pe rahat si mor in rahat! este o chestiune de timp, dar inca nu-ti dai seama,nu ai cum si nu esti tu de vina ci "programul" in care rulezi. As vrea sa-ti vad reactia din momentul in care vei realiza ca toata viata ta a fost "un program" scris de altcineva, ca ai fost tras cu cheia...ai trait intr-o colivie la care nu ai vazut gratiile.

Tot ce nu e unguresc, nu-i bun ! Ma intreb , dupa ce se duce dracu UE asta, iar UNGARIA, isi va lua mana de pe voi, ca UCRAINA si SERBIA , abia asteapta sa rupa bucati din ea , ce gura o sa mai aveti voi atunci ....??? Ca voi doar cu femeile si copii v-ati descurcat intotdeauna ! Ma da , in Ucraina si Serbia,ori si SLOVACIA, de ce nu sunteti asa viteji ca aici ?? acolo de ce nu iesiti cu steaguri su cu gura mare pe strada ?? acolo stiti ca mancati steagul ala cu tot cu par , daca faceti lucrul asta ....

Mir-cea, nu are rost sa te ambalezi, el, cel "bine" documentat atat nu stie, in ce tip de "locuinte" traiau stramosii lui, ca deh, a afirmat ca-i ungur din Banat. Maine o sa afle.

Foarte corecta observatia! cu momeala :))) La unguri nu trebuie decat sa le ridici putin mingea la fileu ca isi dau drumul, va rog sa observati cata dragoste si prietenie fata de romanii emana comentariile lor. Asta il cam contrazice pe marele lor aparator gherman, mare ardelean scolit la Craiova

Vezi ce prost esti mai Viorele!Ai fii bun de politician de elita daca nu prim ministru.....dar cred ca deja am exagerat.In Transilvania nici un roman nu se teme de agrasivitatea ungurilor...daca va fii un motiv in viitor....ce a ce nu cred....crede ma ca osa stau cu arma incarcata in mina si-mi apar fratii romani din Transilvania de agresori!!! Ce a ce priveste afirmatia cu steagul Pakistanului pe parlamentul din Anglia?!?!?!?baiatule tu nu stii ce vorbesti!!! Mai repede se vor apuca fratii tai capsunari de cautat de oase de daci in centrul Madridului dovedind un capitol nou in istoria straveche si continua imprastiata!

Laci szeretlek! Si eu as face acelasi lucru oricand pentru fratii mei unguri ardeleni.

Laci szeretlek! Te asigur ca si eu ca valah ardelean as fi gata de acelasi lucru fata de fratii mei unguri ardeleni.

Vezi ce greu iti controlelezi agresiviatea ungure? daca cineva nu e deacod cu tine si ideeile tale e prost? Prost, Capsunar ??? aaa, daca ai avea puterea m-ai baga si la inchisoare pt ideeile mele nu ??? nimic nou. Cam astia sunteti voi aveti agresivitatea de huni si spiritul de hoarda in sange.

Om fi noi agresivi si om avea spirit de hoarda in sange, numa a fi bine sa nu te ambalezi prea tare cu chestiile astea, ca sar putea sa te scuipi in propria-ti gura. Oare de ce a oprit ministrul culturii cercetarile genetice ale Basarabilor? Dand o explicatie vaga, ca ce importanta are daca-s cumani (agresivi si cu spirit de hoarda la fel ca si alte popoare, zis nomade, care au ajuns pe meleagurile mioritice)?

La cum intelegeti voi (aka tu si ungurii) multiculturalismul in Anglia pakistanezii ar trebuii sa puna steagul pakistanului pe administratia multor cartiere ca is mai mult de 30% Da mai trebuie facuta o reforma a administratiei dar voi o tineti inainte cu indeea primitiva a segregarii pe crieterii etnice. Hai ca gasim noi un loc unde sa facem si tinutul ***EDITAT***esc si am rezolvat toate problemele. Presupunem ca ideea ar fi buna, exista acea teama a romanilor din transilvania fata de agresivitatea nativa a unguruilor. Chiar ma intrebam daca am fi fost sub noi sub administratia de la budapesta nu pupam noi romanii scoli in limba romana, facultate si gradinita...din parti

In Transilvania in evul mediu conform legilor de atunci iobagii erau legati de pamint,iar mosierii aveau o serie de obligatii fata de iobagi.Astfel mosierul era obligat sa asigure teren si casa iobagilor,sa asigure pentru copii scoala elementara in limba lor natala,biserica si preot .Pentru aceste multi romani fugeau din moldova si din partea sudica in Transilvania ca aici aveau anumite drepturi.aici mosierul putea sa vanda pamintul dar iobagii ramaneau pe acelasi loc.Era cateodata suparator ca nu poti pleca in alta parte dar era mai linistitor ca ai asigurata casa si teren pe care sa gopodaresti pentru care trbuia sa lucrezi si pentru mosier si sa predai o parte din productia obtinuta.

Bozgorasi mici si retardati daca tot dezinformati, atunci macar dezinformati inteligent, nu de alta da' s-ar putea ca sefii sa va taie "leafa". Nashpa...

Ia fii atent cum " multi romani fugeau din moldova " in Transilvania:

http://www.facebook.com/Pustiana.Stan/info
https://m.facebook.com/Pustiana.Stan?v=info&expand=1&nearby&refid=17

ungurii au mentalitati de haita, grup, ei nu au viziuni asupra spatiului fizic pe care il ocupa alaturi de alte natii precum romanii, germanii, evreii sau ***EDITAT***ii.
Eu vreau regionalizare, dar NU vreau sa fiu condus de la Cluj-Napoca cid e la Timisoara pentru ca e mai aproape si spiritul banatean e altu decat cel unguresc din Ardeal.

viorele, stii cum ii cand iti moare cineva? el nu mai simte nimic, gata, a trecut. greu ii pentru cei din jurul lui. noa, asa-i si cu prostul. la tine-n cap cred ca-i simplu. pentru noi ii greu!

Vedeti ca informatiile dvs. sunt depasite de cateva secole. Romanii din Transilvania au luptat pentru drepturile lor si au obtinut scoli si licee in Lb. Romana. Probabil o Universitate nu era departe.

Daca va intereseaza care ar fi fost soarta zonei, daca nu avea loc Marea Unire, cautati pe internet si cititi despre "Statele Unite ale Austriei".

O ce bine ar fi fost !!! Desigur nu pentru viniturile din regat si pentru urmasii lor.
Citeste documentele elaborate si aprobate la Balgrad.Poate ca vei reusi sa vezi diferenta dintre unire si ANEXARE.

1. Ma Sandore te rog nu te mai semna cu nume romanesti :))) acest lucru nu denota alceva decat lipsa de coloana vertebrala.
2. daca... supravietuia imperiul otoman erau statele unite ale Turciei
3. daca supravietuia imperiul roman era statele unite ale Romei, asa si cu ale Austroungariei, Germaniei sau alte imperii.
Vai de voi naivi nostagici imperiali. Sa va mai predice si alte povesti de exemplu Scufita Rosie e la fel de buna

Peste vreo 400 de ani, daca Pakistanezii o sa formeze o cultura solida si cu traditie in UK, ar avea tot dreptul. In Transilvania, secuii sunt in situatia asta de aproape 1000 de ani.

asa e mai Janos, gandeste-te cati romani sunt in Italia si Spania, doua tari mari si serioase, daca ma iau dupa logica ta, peste cateva secole ar avea si ei dreptul la auto-determinare, nu?

Fara securistii Vetrei viata romanilor ar fi mai usoara. Voi nu aveti nationalitate, voi nu aveti rude, voi nu aveti principii. Referendum pentru punctul 8 al Proclamatiei de la Timisoara!

faci confuzii,dar am impresia ca totdeauna esti confuz.nici DUMNEZEU nu poate cere unora ca si tine ceva cu care nu a-ti fost inzestrati.

ce isi mai schimba ungurii nickname-urile, sa para mai multi, mai multe pareri, de fapt se vede ca scrieti aceelasi persoane bolnave de oftica .

Adaugă comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.

Filtered HTML

  • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
  • Filtered words will be replaced with the filtered version of the word.
  • Taguri HTML permiseŞ <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.

Plain text

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență vor fi șterse.

Comentarii

01 Jan. 1970
02:00
01 Jan. 1970
02:00
01 Jan. 1970
02:00
Inchide