Ne pare rau, vizionarea acestei pagini nu este posibila in Internet Explorer 6, 7.
Pentru a explora continutul citynews.ro, va rugam sa downloadati unul din urmatoarele browsere:
Pentru a beneficia de experienta completa a sitului citynews.ro, va rugam sa downloadati unul din urmatoarele browsere:
Continua pe Citynews.ro
×
inchide
Go to TOP
Duminică, 13 Noi. 2011, 15:55
0
7247

Cubul lui Picasso

cubul lui picasso
Video 2: 
Video 3: 
Video 4: 

A fost Pablo Picasso doar un artist plastic complex care a influenţat generaţii de artişti sau un adevărat savant al vremii sale? În octombrie s-au împlinit 130 de ani de la naşterea unuia dintre cei mai influenţi artişti ai secolului trecut, Pablo Ruiz Picasso (25 octombrie 1881 - 8 aprilie 1973). 

Deşi este recunoscut în special ca pictor, el a fondat alături de Georges Braque cubismul, o mişcare avangardistă care reprezintă obiectele frânte şi reasamblate într-o formă abstractă şi care a influenţat mai multe arte, inclusiv arhitectura. 

Pilda formelor geometrice

Efectul pe care opera lui Picasso l-a produs asupra arhitecturii este greu de stabilit, greu de descris şi dificil de apreciat. Cert este, însă, că aminteşte de una dintre povestirile scurte ale americanului Ray Bradbury, “Copilul de mâine”, cuprinsă în volumul “I Sing the Body Electric” (1969): din cauza unei erori tehnologice, copilul unei familii este născut într-o altă dimensiune şi, ca urmare, părinţii îl văd sub forma unei piramide albastre. 

Doar când oamenii de ştiinţă găsesc o modalitate de a-i transfera în dimensiunea în care se află copilul, aceştia pot aprecia frumuseţea fiului lor pentru prima dată. Povestirea se încheie cu oamenii de ştiinţă observând fericita familie: un dreptunghi gri în locul tatălui, un cub alb în locul mamei şi piramida albastră, copilul lor. Să fi fost şi Picasso, care a realizat pentru toate formele artistice ceva fără precedent în istoria artei, un om de ştiinţă în taină? 

Arta – o minciună?

“Arta este o minciună care ne face să realizăm adevărul”, obişnuia să spună Picasso. Deşi cubismul a fost destinat să fie o formă de artă bidimensională, gândirea deconstructivistă a influenţat major arhitectura tridimensională a clădirilor din jurul nostru. Viziunea lui Picasso a reuşit să creeze acel elan pentru ca şi arhitectura să devină abstractă şi să acapareze profund spaţiul, societatea şi timpul. 

Faptul că, din punct de vedere istoric, a existat o singură mişcare contemporană care să relaţioneze oficial cu arta cubistă – cubismul ceh – nu înseamnă că impactul cubismului asupra arhitecturii a fost limitat. Deşi arhitectura brutalistă şi futuristă sunt recunoscute de mulţi ca derivate directe ale cubismului, nu trebuie negată realitatea potrivit căreia partea pozitivă a arhitecturii contemporane este de fapt o moştenire a cubismului. 

Picasso, contemporan

Volumul “Arhitectură şi Cubism” editat în 1997 de Eve Blau şi Nancy J. Troy oferă o perspectivă detaliată asupra numeroaselor conotaţii ale cubismului în arhitectură: “Cel mai adesea, legăturile dintre pictura cubistă şi arhitectura modernă au fost interpretate prin analogie, cu referire la calităţile lor comune, precum fragmentare, ambiguitate spaţială, transparenţă şi multiplicitate, sau cu referire la tehnici folosite în alte domenii media precum film, poezie sau fotomontaj.

Spaţiul cubist, în sine, a rămas bidimensional; cu excepţia lucrărilor lui Le Cobusier, cubismul nu a fost transpus niciodată în trei dimensiuni în arhitectură. Semnificaţia cubismului pentru arhitectură a rămas, de asemenea, bidimensională – o metodă de a reprezenta experienţa spaţială modernă prin intermediul impulsurilor ordonatoare ale artei”. 

Deşi clădirile care ne înconjoară astăzi nu au în totalitate proveninenţă cubistă, ele ne provoacă vizual şi conceptual să descoperim – în contemporaneitate – influenţa lui Picasso şi numeroasele ei manifestări. 

Picasso la Tate Britain

Galeria de artă Tate Britain din Londra a anunţat organizarea unei expoziţii, între 12 februarie şi 15 iulie 2012, care să exploreze, în detaliu, modul în care Picasso i-a format pe şapte dintre cei mai cunoscuţi artişti britanici – Henry Moore, David Hockney Duncan Grant, Whndham Lewis, Ben Nicholson, Graham Sutherland şi Francis Bacon.

În cadrul expoziţiei vor fi expuse aproximativ 150 de lucrări, dintre care 70 semnate de Picasso. Artistul spaniol a atras pentru prima dată atenţia publicului englez cu o expoziţie organizată la Muzeul Victoria & Albert Museum din Londra în 1945. Din 1960, Galeriile Tate din Londra găzduiesc o expoziţie permanentă dedicată lui Picasso, care atrage anual peste 460.000 de vizitatori. 

Dans cubist

Baletul Naţional Englez pregăteşte o serie de spectacole inspirate de Picasso şi de arta sa, pentru a marca expoziţia organizată anul viitor de Tate Britain în cinstea artistului spaniol. Cei 67 de dansatori ai baletului vor da reprezentaţii şi vor organiza ateliere de balet chiar la Tate Britain, în galeria North Duveen, pe tot parcursul expoziţiei (27 februarie – 4 martie 2012). Picasso nu e deloc străin de dans – artă căreia i-a dedicat, în 1925, una dintre cele mai violente şi tulburătoare lucrări ale sale – “Trei Dansatoare”. 

Spaniolul a colaborat, de asemenea, cu dramaturgul Jean Cocteau şi cu Sergei Diaghilev, directorul celei mai apreciate companii a secolului al XX-lea, Ballets Russes. Astfel, între 1917 şi 1962, Picasso a fost implicat în crearea costumelor pentru nouă spectacole de balet, între care şi “Parada” (1917) – primul spectacol cu decoruri şi costume cubiste, “Le train Bleu” (1924) – primul spectacol care promova cultul pentru viaţa în aer liber, corpuri bine lucrate şi sport – şi “Le Tricorne” în (1919) – o poveste de alcov realizată într-un stil spaniol pur. 

Naşterea unui curent

Între anii 1908-1914 are loc în Franţa cea mai importantă revoluţie în istoria picturii, după cea a descoperirii perspectivei în perioada Renaşterii: cubismul. Consecinţă a unor transformări de lungă durată, cubismul nu a fost teoretizat prin vreun manifest sau declaraţii programatice. 

UN PRIM SEMN. Îl constituie tabloul “Domnişoarele din Avignon” (1907) al lui Picasso (foto), în care pentru prima dată un pictor se rupe într-un mod atât de hotărât de tradiţionala artă figurativă şi de modul de reprezentare bazat pe perspectivă.

PÂNZE GEOMETRIZATE. În vara lui 1908, Georges Braque lucrează la Estaque, în apropiere de Marsilia, în mijlocul peisajelor pictate deja de Cézanne. Din acest dialog iau naştere pânze puternic geometrizate, în care perspectiva începe să dispară. 

INIŢIAL RESPINSE. Refuzate la “Salonul de Toamnă”, tablourile sunt expuse în galeria lui Kahnweiler. Louis Vauxcelles, criticul care a lansat termenul de “fauves”, remarcă faptul că pictorul reduce toate motivele sale la “scheme geometrice, la cuburi”. 

SE NAŞTE UN CURENT. În anul următor, termenul cubism va fi din nou folosit, tot pentru a caracteriza o operă aparţinând lui Braque, iar în cele din urmă, în 1910, operele lui Pablo Picasso sunt şi ele apreciate ca fiind “cubiste”. 

ACCEPTARE TACITĂ. Nici Braque şi nici Picasso nu au avut vreodată intenţia să creeze pătrate sau cuburi, însă acceptă acest calificativ cu valenţe iniţial peiorative ca termen definitoriu pentru arta lor, la fel cum au făcut la vremea lor şi impresioniştii sau fauviştii.

Cristina Beligăr

 

Articole din aceeasi categorie
Potrivit unui studiu realizat de o firmă de profil, locuințele din Cluj s-au ieftinit cu câțiva euro pe metru pătrat
08 Apr. 2019
14:58
7
În Parcul Industrial Tetarom III din Jucu s-a inaugurat recent o nouă investiții demarate de unul dintre cei mai mari clienți ce activează în acest perimetru: grupul italian de electrocasnice De’Longh
08 Apr. 2019
13:26
0
Consiliul Judeţean Cluj informează participanții la trafic și locuitorii din zonă în legătură cu faptul că, în cadrul programului de lucrări ce vizează îmbunătăţirea infrastructurii rutiere a judeţulu
08 Apr. 2019
13:13
0
O echipă de funcţionari ai Direcţiei Judeţene de Evidenţă a Persoanelor Cluj, instituţie publică de interes judeţean aflată sub autoritatea Consiliului Judeţean, se va deplasa marți, 9 aprilie, începâ
08 Apr. 2019
10:15
0
Compania de Apă Someș a anunțat întreruperi ale furnizării apei potabile în localitățile Florești și Cetan.
08 Apr. 2019
09:28
0
Ordinul Arhitecților din România a lansat un concurs internațional de soluții pentru amenajarea zonei
08 Apr. 2019
08:56
0

Post new comment

Adaugă comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.

Filtered HTML

  • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
  • Filtered words will be replaced with the filtered version of the word.
  • Taguri HTML permiseŞ <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.

Plain text

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență vor fi șterse.

Comentarii

01 Jan. 1970
02:00
01 Jan. 1970
02:00
01 Jan. 1970
02:00
Inchide